William Shakespeare az angliai Stratford-upon-Avonban látta meg a napvilágot, középmódú vidéki polgári családból származott. Mivel az újszülötteket legfeljebb pár nappal születésük után keresztelték (Shakespeare esetében 1564. április 26-án), feltételezik, hogy 1564. április 23-án született.

Az angol nyelvű drámaírás egyik legnagyobb alakja, világirodalmi öröksége és hatása a világ minden táján fellelhető. Shakespeare azon kevés drámaírók közé tartozik, akik mind a komédia, mind a tragédia műfajában számos maradandó művet alkottak. Shakespeare hatása kiterjedt számtalan íróra, költőre, zeneszerzőre és festőre. Az angol drámaíró, költő és színész 1616-ban hunyt el.

Önnek melyik a kedvenc Shakespeare-műve?

Eseteleg a komédiái? A vihar, A két veronai nemes, A windsori víg nők, a Szeget szeggel, a Tévedések vígjátéka, a Sok hűhó semmiért, A lóvá tett lovagok, a Szentivánéji álom, A velencei kalmár, az Ahogy tetszik, A makrancos hölgy, a Minden jó, ha vége jó, a Vízkereszt, vagy amit akartok, a Téli rege?

Vagy a Királydrámái? A János király, a II. Richárd, a IV. Henrik, az V. Henrik, a III. Richárd, a VIII. Henrik?

Netán Shakespeare tragédiáit kedveli? A Troilus és Cressida, a Coriolanus, a Titus Andronicus, a Romeó és Júlia, az Athéni Timon, a Julius Caesar, a Macbeth, a Hamlet, a Lear király, az Othello, az Antonius és Kleopátra, a Cymbeline a kedvence?

Hazai vonatkozású Shakespeare-hírek:

– Április 24-én pénteken 18 órakor újabb előadása videofelvételét teszi közzé a Csokonai Színház saját Facebook-oldalán: Shakespeare Lear című drámáját láthatják majd.

– Színházi ritkaságot tesz közzé Shakespeare születésének évfordulóján, április 23-án a Maladype Színház; Egy legendás Hamlet utolsó előadása címmel online premiert tartanak a társulat YouTube-csatornáján csütörtökön 19 órakor.

Shakespeare a járvány idején:

A globális közönség közreműködését kéri a Royal Shakespeare Company abban, hogy együtt ünnepelje vele a nagy drámaíró, William Shakespeare születésnapját április 23-án.

“A világjárvány elválaszt bennünket egymástól, de még soha nem volt ennyire szükség a történetekre, mint most” – üzente a közönségnek Gregory Doran, a Shakespeare-társulat művészeti igazgatója.
A társulat a honlapján (rsc.org.uk) közzétett felhívásában arra kérte a közönséget, hogy osszák meg a Shakespeare iránti szeretetüket bármilyen kreatív módon, ami csak eszükbe jut, és így legyenek részesei a valaha megrendezett legnagyobb Shakespeare-ünnepnek.
Az ötletek között említették, hogy az emberek – legalább két méternyi távolságból – kiáltsanak át egy Shakespeare-monológot a szomszédságba, játsszák el a balkonládákban növekedő zöldségek között a Rómeó és Júlia egy jelenetét, vonják be akár a háziállataikat is, fessenek egy képet vagy meséljenek el egy Shakespeare-drámát emodzsikkal.

Forrás: Retro Rádió, MTI, Wikipedia

Fotó: Pixabay

2021.10.19. 08:06

Virtuális tárlat mutatja be Dajka Margit pályáját

2021.10.18. 16:06

Népszerűek Bécsben a mobil oltópontok

2021.10.18. 11:45

A Gipsy Kings előtt tiszteleg egy új supergroup

2021.10.18. 08:03

A héten jön egy kis indián nyár

2021.10.17. 10:22

Október végén debütál a magyar mozikba az Éjjeli őrjárat című film

2021.10.16. 09:26

Szerződést bontott a hivatalos varázslójával az új-zélandi Christchurch

2021.10.15. 15:34

Újra itt a "Let It Be" - fantasztikus újrakiadással jelenik meg a The Beatles utolsó stúdióalbuma

2021.10.15. 13:16

Öreg-tavi halászfesztivál lesz holnap Tatán

2021.10.15. 11:29

Ma van a kézmosás világnapja!

2021.10.15. 09:24

A Genfi Nemzetközi Filmfesztiválon lesz A besúgó című magyar sorozat világpremierje

További hírek

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Vas Maya

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő