1978. június 13-án tartották a Grease a premierjét a tengerentúlon. Minden idők egyik legsikeresebb zenés filmjének alapötletét az évekkel korábban bemutatott, azonos című Broadway-musical szolgáltatta. Két évvel ezelőtt John Travolta Jimmy Fallon műsorában idézte fel a film ikonikus jelenetét. A színész megtanította a talk show műsorvezetőjének a musicalben is látható koreográfiát, ugyanis a mindenki által jól ismert mozdulatokat Travolta találta ki anno.

A Grease alapötlete 1970-ben, egy színházi bemutató utáni partin született, ahol az ötvenes évekből való régi hanglemezeket játszottak, felelevenítették az általuk is megélt korszak hangulatát: ekkor javasolta Jim Jacobs, hogy próbáljanak meg egy zenés színdarabot összehozni, mely az ötvenes évek végén, a greaser korszakban játszódik.

Éjjel, néhány sör után össze is állt az alaptéma: középiskolás, bőrdzsekis greaser fiúk és barátnőik, régi autók, gyorsétterem, autósmozi, hozzá a Rock and Roll korszak aranykorának hangulata és zenéje. Még aznap este megszületett a mű címe, a Grease.

A Grease főszereplői, Olivia Newton-John és John Travolta a filmnek köszönhetik világhírnevüket, akárcsak a Rizzo-t alakító Stockard Channing.

Színpadon először 1971-ben láthatták a nézők, a filmes verzió ötlete pedig Allan Carr, egy chicagói bútorkereskedő fiához köthető, aki 1974-ben, New Yorkban látta először színpadon a produkciót és még aznap eldöntötte, megfilmesíti. Hosszú és rögös út következett, melynek végén Carr 200 000 dollár összegért megvásárolhatta a jogokat.

A filmet végül öt Golden Globe-, és Tony-díjra jelölték, a People’s Choice Award-on pedig elnyerte a legjobb musicalnek járó trófeát.

És talán túlzás nélkül állíthatjuk, nincs olyan ember a földön, aki az elmúlt évtizedekben ne látta volna a Grease-t, és ne szurkolt volna Sandy és Danny szerelmének…

Forrás: Playbill, Színház.org, Wikipedia

Fotó: Paramount Pictures/Getty Images

2019.10.16. 14:36

Sorozat készül a Grease-ből!

2019.04.13. 09:19

Előzményfilm készül az 1978-as Grease-hez!

2018.07.03. 08:26

Olivia Newton-John és John Travolta 40 éve barátok

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Vas Maya

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő