A tizenkét éve elhunyt poplegendát minden idők egyik legnagyobb énekesének tartják. 1958. augusztus 29-én született Los Angeles-ben, a Jackson család hetedik gyermekeként, és már kiskorában reflektorfényben élt.

Első slágere a Got To Be There volt, majd a ’70-es években hat lemeze/lemezük a The Jackson 5-val is a legkeresettebb Motown-kiadvány között szerepelt. Akkoriban az ABC egy Jackson 5 nevű mesesorozatot is sugárzott a tévében. Utolsó együttműködése a zenei céggel a madárijesztő szerepe volt Diana Ross oldalán a The Wizben. Ezt követően családjával az Epichez szerződött.

Michael Jackson egyike azon kevés előadónak, akiket a Rock and Roll Hall of Fame két alkalommal is tagjai közé sorolt, és többször is bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, többek között a „Minden idők legsikeresebb előadója” címmel. Tizenhárom Grammy-díjat kapott, tizenhárom alkalommal volt kislemeze listavezető az Amerikai Egyesült Államokban szólókarrierje alatt – többször, mint bármelyik másik férfi előadó a Billboard Hot 100 történetében –, és több mint 750 millió eladott lemezével méltán érdemelte ki a World Music Awards legtöbb felvételt eladó szólóelőadó díját.

Thriller című lemeze elképesztő sikereit az is mutatja, hogy a Billboard 200-as listájának első tíz helyén szerepelt 80 egymást követő héten, ebből 37 hétig vezette is azt. Ez volt az első album, melyen hét szám (többek között a Billie Jean, a Beat It és a Wanna Be Startin’ Somethin’) végzett Billboard Hot 100-as listájának első tíz helyén.

Jackson az egész világ zenéjére és kultúrájára óriási hatást gyakorolt. Ledöntötte a faji korlátokat, megreformálta a videoklip-készítést, egyengette a modern popzene útját szülőhazájában. Jackson munkája, egyedi zenei hangzása és vokális stílusa hatással volt olyan hiphop-, a pop- és a R & B-zenészekre, mint Mariah Carey, Usher, Britney Spears, Justin Timberlake és R. Kelly. A karrierje legnagyobb részében, párját ritkítóan gyakorolt hatást a fiatalabb generációra a zenéjén keresztül és a humanitárius tevékenységével.

Michael Jackson dollármilliókat gyűjtött és adományozott segélyszervezeteknek, a Pepsivel kötött reklámszerződéséért kapott összeg teljes egészét pl. egy gyermekalapítványnak adományozta.

Életé­ben a molesztálási ügyek, a plasztikai műtétek, a pénzügyi sumákolások borzolták a kedélyeket. Halála pontos okát a mai napig vitatják, sőt egyesek szerint most is életben van.

Még évekkel a tragédia után is felreppennek botrányok vele kapcsolatban. Nemrég a Sony kiadót vádolták meg azzal, hogy a 2010-ben posztumusz kiadott lemezen valójában nem csak Jacko hangja hallatszik, hanem egy imposztoré is. A Sony csak né­hány nappal ezelőtt ismerte el a csalást.

Néhány híresebb albuma: Off The Wall, amelynek dalait Paul McCartney, Rod Temperton és saját maga írta; a Thriller – minden idők legnagyobb példányszámban elkelt albuma (igaz, ez a rekord pont bő egy hete megváltozott: a The Eagles taszította le a trónról); Bad; Dangerous; History Begins.

Különleges táncmozdulatai, díszes ruhái korszakalkotók voltak. A tervek szerint 2009 nyarán turnéra indult volna, amit aztán 2010-re halasztottak. Ez már nem valósulhatott meg.
2009. június 25-én, 51 éves korában tragikus hirtelenséggel hunyt el, feltehetően orvosi műhiba miatt.

2018.05.23. 11:08

Megfejtették Michael Jackson egy látványos táncmozdulatának titkát

2018.08.23. 18:19

Letaszították Michael Jackson lemezét a trónról

2019.10.14. 08:59

Michael Jackson életéről készül színdarab New York-ban

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Vas Maya

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő