A tizenkét éve elhunyt poplegendát minden idők egyik legnagyobb énekesének tartják. 1958. augusztus 29-én született Los Angeles-ben, a Jackson család hetedik gyermekeként, és már kiskorában reflektorfényben élt.

Első slágere a Got To Be There volt, majd a ’70-es években hat lemeze/lemezük a The Jackson 5-val is a legkeresettebb Motown-kiadvány között szerepelt. Akkoriban az ABC egy Jackson 5 nevű mesesorozatot is sugárzott a tévében. Utolsó együttműködése a zenei céggel a madárijesztő szerepe volt Diana Ross oldalán a The Wizben. Ezt követően családjával az Epichez szerződött.

Michael Jackson egyike azon kevés előadónak, akiket a Rock and Roll Hall of Fame két alkalommal is tagjai közé sorolt, és többször is bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, többek között a „Minden idők legsikeresebb előadója” címmel. Tizenhárom Grammy-díjat kapott, tizenhárom alkalommal volt kislemeze listavezető az Amerikai Egyesült Államokban szólókarrierje alatt – többször, mint bármelyik másik férfi előadó a Billboard Hot 100 történetében –, és több mint 750 millió eladott lemezével méltán érdemelte ki a World Music Awards legtöbb felvételt eladó szólóelőadó díját.

Thriller című lemeze elképesztő sikereit az is mutatja, hogy a Billboard 200-as listájának első tíz helyén szerepelt 80 egymást követő héten, ebből 37 hétig vezette is azt. Ez volt az első album, melyen hét szám (többek között a Billie Jean, a Beat It és a Wanna Be Startin’ Somethin’) végzett Billboard Hot 100-as listájának első tíz helyén.

Jackson az egész világ zenéjére és kultúrájára óriási hatást gyakorolt. Ledöntötte a faji korlátokat, megreformálta a videoklip-készítést, egyengette a modern popzene útját szülőhazájában. Jackson munkája, egyedi zenei hangzása és vokális stílusa hatással volt olyan hiphop-, a pop- és a R & B-zenészekre, mint Mariah Carey, Usher, Britney Spears, Justin Timberlake és R. Kelly. A karrierje legnagyobb részében, párját ritkítóan gyakorolt hatást a fiatalabb generációra a zenéjén keresztül és a humanitárius tevékenységével.

Michael Jackson dollármilliókat gyűjtött és adományozott segélyszervezeteknek, a Pepsivel kötött reklámszerződéséért kapott összeg teljes egészét pl. egy gyermekalapítványnak adományozta.

Életé­ben a molesztálási ügyek, a plasztikai műtétek, a pénzügyi sumákolások borzolták a kedélyeket. Halála pontos okát a mai napig vitatják, sőt egyesek szerint most is életben van.

Még évekkel a tragédia után is felreppennek botrányok vele kapcsolatban. Nemrég a Sony kiadót vádolták meg azzal, hogy a 2010-ben posztumusz kiadott lemezen valójában nem csak Jacko hangja hallatszik, hanem egy imposztoré is. A Sony csak né­hány nappal ezelőtt ismerte el a csalást.

Néhány híresebb albuma: Off The Wall, amelynek dalait Paul McCartney, Rod Temperton és saját maga írta; a Thriller – minden idők legnagyobb példányszámban elkelt albuma (igaz, ez a rekord pont bő egy hete megváltozott: a The Eagles taszította le a trónról); Bad; Dangerous; History Begins.

Különleges táncmozdulatai, díszes ruhái korszakalkotók voltak. A tervek szerint 2009 nyarán turnéra indult volna, amit aztán 2010-re halasztottak. Ez már nem valósulhatott meg.
2009. június 25-én, 51 éves korában tragikus hirtelenséggel hunyt el, feltehetően orvosi műhiba miatt.

2018.05.23. 11:08

Megfejtették Michael Jackson egy látványos táncmozdulatának titkát

2019.10.14. 08:59

Michael Jackson életéről készül színdarab New York-ban

2018.06.29. 08:09

Kortárs művészek alkotásain keresztül jelenik meg Michael Jackson

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Vas Maya

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő