Június 22-én 71 a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, a ma élő legnagyobb színészek egyike.

Mary Louise Streep néven született, a Meryl családi beceneve. Az operaénekesnek készülő, kövér és csúnyácska lány tizenévesen ledobta szemüvegét, fogszabályozóját és kilóit, haját szőkére festette, és azon nyomban a középiskolai színkör csillaga lett. A Yale Egyetem drámai tagozatán diplomázott 1975-ben, és még abban az évben jelölték a színházi Oscarnak nevezett Tony-díjra. 1977-ben állt először a kamerák elé a Júlia című filmben, egy év múlva Oscar-díjra jelölték a Szarvasvadászért. A filmben együtt játszott élettársával, John Cazale színésszel, akit még az évben elvesztett.

Általában erős és makacs, de érzékeny asszonyokat formál meg, egyformán kiváló romantikus drámában, komédiában, thrillerben, akciófilmben és melodrámában. A Távol Afrikától című romantikus történetben Robert Redford, a lassú, érzelmekben gazdag A szív hídjaiban Clint Eastwood oldalán remekelt.

Művészi megújulásának adta tanújelét a 2002-ben forgatott Az órákban, amelyben Julianne Moore-ral és Nicole Kidmannel együtt neki ítélték a legjobb női főszereplőnek járó Ezüst Medvét Berlinben. Az ördög Pradát visel (2006) zsarnoki divatlap-szerkesztője után a Koltai Lajos által rendezett Estében lányával, Mamie Gummerrel játszott együtt. 2008-ban az ABBA-dalokból összeállított Mamma Miában a hatvanhoz közel is elsöprő lendülettel dalolt és táncolt, de a második részben csak néhány perces szerepet vállalt.

A Kétely című drámában egy vaskezű apácanővér volt, a Julie és Julia – Két nő, egy recept című “konyhai vígjátékban”, amelynek kedvéért jó néhány kilót magára szedett, egyszerre két nő bőrébe bújt, az Egyszerűen bonyolult című filmben öniróniával bolondozott. 2012-ben A Vaslady című életrajzi drámában Margaret Thatcher egykori brit kormányfő megformálásért harmadszor is elnyerte az Oscar-díjat. Ezzel végleg a legnagyobbak közé emelkedett, beérte a korábban “triplázó” Jack Nicholsont, Ingrid Bergmant és Walter Brennant, s egyedül a négyszeres Oscar-díjas Katharine Hepburn áll előtte.

Egy minden bizonnyal megdönthetetlen rekord már az övé: 21 alkalommal, csak az elmúlt öt évben négyszer jelölték Oscar-díjra. Streep az Golden Globe-díj történetének is rekordere.

Munkabírása és lelkesedése mellett tökéletességre törekvéséről is ismert.

Az Oscar- és Arany Glóbusz mellett Emmy-, Tony-, César-, BAFTA-díj is lapul a szerkrényében, megkapta a legmagasabb amerikai polgári kitüntetést, az Elnöki Szabadságérmet és a francia Becsületrendet, csillaga van a hollywoodi hírességek utcáján.

A humoráról is ismert színésznő túl a hatvanon szerepelt először a Vogue magazin címlapján. Mentes a sztárallűröktől, vállalja korát. Magánéletét óvja, szobrász férjétől három lánya és egy fia született, és már büszke nagymama.

Legutóbb A Kisasszonyok című filmben láthattuk. Tavaly derült ki, hogy Meryl Streep és Nicole Kidman főszereplésével készít filmet a Netflix a The Prom című Broadway-musicalből.

Forrás: MTI

Fotó: PuzzlePix

2019.03.01. 12:53

Meryl Streep nagymama lett!

2018.05.28. 09:14

Itt a Mamma Mia! folytatásának utolsó előzetese

2018.05.07. 14:15

Még mindig nem tudni, mi történik Meryl Streeppel

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Vas Maya

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő