Hetvenöt éve, 1943. december 8-án született Jim Morrison amerikai rockénekes, szövegíró, a Doors együttes önpusztító, lázadó szellemű frontembere.

Apja foglalkozásából adódóan a család gyakran költözött. Jim középiskolás korában lázadni kezdett az apai szigor ellen, de az olvasást továbbra sem hagyta abba, szorgalmasan írta naplóját, és az érettségire Nietzsche összegyűjtött műveit kérte.

Előbb a Floridai Egyetemen tanult, majd beiratkozott a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemre, filmművészet szakra. Verseket írt, és valósággal falta William Blake, Allen Ginsberg és Jack Kerouac műveit. Nem sok kedve volt az iskolához, csak azért fejezte be tanulmányait, mert nem akart részt venni a vietnami háborúban, és a munkához sem fűlött a foga. Bohém életet élt, hónapokig csak konzervbabot és LSD-t fogyasztott.

A rocktörténelem egyik legmeghatározóbb zenekarát, a Doors együttest 1965-ben alapította Ray Manzarek billentyűssel, akit még az egyetemen ismert meg. A formációhoz Robbie Krieger gitáros és John Densmore dobos csatlakozott.

A Doors énekese, motorja, sajátos hangulatú szövegeinek írója és előadója a lenyűgöző személyiségű Morrison lett. Névválasztásukat Aldous Huxley Az érzékelés kapui című könyve ihlette, amelyben az író a meszkalinnal kapcsolatos élményeiről számolt be. 1967-ben jelent meg bemutatkozó albumuk, rajta a Light My Fire, amely a slágerlisták élére repítette őket. Morrison sötét líráját, szokatlan, fenegyerekes színpadi viselkedését, a csapat egyedi, eklektikus, pszichedelikus zenéjével kombinálták, és a következő években sorra adták ki sikerlemezeiket, rajtuk olyan klasszikus dalokkal, mint a When The Music s Over, a The End, a Break On Through, a Roadhouse Blues és a Riders On The Storm.

Miközben a zenekar uralta a zenei világot, Morrison magánélete és nyilvános szereplései lassan irányíthatatlanná váltak. Alkoholizmusa és kábítószer-függősége rosszabbodott, erőszakos színpadi kitörései miatt több tucat rendőrt és klubtulajdonost haragított magára.

Bár fékezhetetlen nőfaló hírében állt, egész életében egyetlen szerelme és múzsája volt, Pamela Courson, akivel viharos és veszekedésektől hangos nyitott kapcsolatban éltek. Leghíresebb románca Patricia Kennealy író-újságíróhoz fűzte, akit kelta pogány szertartás szerint feleségül is vett, de soha nem éltek együtt, igaz, a ceremónia sem számított hivatalosnak.

1971. július 3-án holtan találták a fürdőkádjában, a rendőrség megállapítása szerint halálát szívroham okozta. Morrisont a párizsi Pere-Lachaise temetőben helyezték örök nyugalomra, sírja a mai napig a rajongók zarándokhelye.

1991-ben Oliver Stone The Doors címmel nagy sikerű filmet készített, amelyben Val Kilmer formálta meg a legendás zenészt. Morrisonról több életrajzi könyv is megjelent magyarul, és versei is több kötetben láttak napvilágot (A zenének vége, Szeretlek és gyűlöllek, Csörgőkígyó-blues).

Forrás: MTI, Retro Rádió

Fotó: Flickr

2021.10.19. 16:37

Budapesten ad kondcertet jövőre a Pet Shop Boys

2021.10.19. 15:17

Mel Brooks 40 év után folytatja a történetét

2021.10.19. 11:33

34 éves az INXS legsikeresebb albuma

2021.10.19. 09:36

Karácsonyi EP-vel robbantja be az ünnepi szezont a Blondie

2021.10.18. 16:06

Népszerűek Bécsben a mobil oltópontok

2021.10.18. 11:45

A Gipsy Kings előtt tiszteleg egy új supergroup

2021.10.18. 08:03

A héten jön egy kis indián nyár

2021.10.17. 10:22

Október végén debütál a magyar mozikba az Éjjeli őrjárat című film

2021.10.16. 09:26

Szerződést bontott a hivatalos varázslójával az új-zélandi Christchurch

2021.10.15. 15:34

Újra itt a "Let It Be" - fantasztikus újrakiadással jelenik meg a The Beatles utolsó stúdióalbuma

További hírek

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Vas Maya

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő