Eredeti nevén Carlo Pedersoli 1929. október 31-én született. 8 évesen lett tagja a helyi úszóklubnak, ahonnan aztán Rómába igazolt, amikor a család 1940-ben elköltözött a fővárosba.

Tanulmányi eredményei egészen kimagaslóak voltak, a római egyetem vegyészkarára 16 évesen került, majd jogot tanult.

1949-ben mellúszásban olasz bajnoki címet nyert, 1950-ben a 100 méteres gyorsúszás bajnoka lett egy perc alatti idővel, az első olasz sportoló volt ezzel az eredménnyel. Még ebben az évben az olasz vízilabda-válogatottal Európa-bajnoki címet nyert.

Miután aláírta első hollywoodi szerződését 1967-ben, visszavonult az aktív sportolástól, utolsó vízilabda-mérkőzését a Kárpáti György és Gyarmati Dezső fémjelezte magyar válogatott ellen vívta.

Barátnőjével, Maria Amatóval 1960-ban kötöttek házasságot.

Ebben az időben dalokat szerzett, szöveget írt, kisebb reklámfilmekben szerepelt, árult autót és festéket is. Három gyermekük született: Giuseppe (1961), Christine (1962) és Diamante (1972). Az Isten megbocsát, én nem című film volt az első nagy sikere, abbahagyta a sportolást és Amerikába költözött 1967-ben, megnövesztette a szakállát és megalkotta a Bud Spencer művésznevet, mivel eredeti neve sportolói pályafutásához kötődött.

A név kedvenc színészére (Spencer Tracy) és kedvenc sörére (Budweiser) utal. Itt ismerkedett meg Terence Hill-lel is, és derült ki az is, hogy Olaszországban már egyszer szerepeltek együtt az 1959-es Hannibal című filmben, akkor még mindketten az eredeti nevükön.

Mivel közös jelenetük nem volt, így nem valószínű, hogy akkor találkoztak. 1967-től 1985-ig 17 filmben szerepeltek együtt. 1985-ben megalapította saját légitársaságát, a Mistral Airt, melyet később eladott, hogy megvehessen egy gyermekruhákat gyártó textilüzemet, illetve beindíthassa saját étteremláncát Bud Food néven.

Közel 10 év múltán, 1994-ben ismét összeállt a legendás páros egy utolsó közös film, a Bunyó karácsonyig leforgatására. 2010-ben Terence Hill-lel együtt, életművéért elnyerte a David di Donatello-díjat. Önéletrajzi könyve (Bud Spencer: Különben dühbe jövök) ugyanebben az év decemberében megjelent magyarul is.

2016. júniusában hunyt el.
Emlékére Budapesten, a Filatorigátnál egy firkafalra a TakerOne becenevű graffitiművész hatalmas portrét festett születési és halálozási évszámával. 2017 novemberében avatták fel a szobrát a Corvin-negyedben.

Bud Spencer eddig kevésbé ismert arcát mutatja be Király Levente Piedone nyomában című könyve, amely az olasz színészlegenda születésének 90. évfordulóján jelent meg.
A Piedone nyomában az azonos című, több fesztiváldíjat nyert dokumentumfilm bővített, írásos változata.

Forrás: ezenanapon.hu, wikipedia, Retro Rádió

2019.05.14. 13:54

Teltház előtt mutatták be Rómában a Piedone nyomában című filmet

2017.11.13. 11:02

Felavatták Bud Spencer szobrát Budapesten

2019.02.27. 12:22

A héten érkezik a mozikba a Piedone nyomában című portréfilm

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő