Október 21-31. között rendezik az 59. Viennalét, a Bécsi Nemzetközi Filmfesztivált. A legnagyobb osztrák nemzetközi filmfesztivál idén olyan kérdéseket jár körül, mint a generációk közötti párbeszéd, a demokrácia válsága, vagy a messzi tájak iránti kínzó vágy.

„Rendhagyó év az idei. Lehetőséget kínál számunkra, hogy elgondolkodjunk a határainkon – és ezalatt nem a fizikai, hanem a képzeletbeli határokat értem” – mondta Eva Sangiorgi fesztiváligazgató az esemény sajtótájékoztatóján. Az 59. Viennale keretében vetített filmek célja pont ezeknek a korlátoknak a legyőzése.

A másfél hétig tartó filmfesztivál egyik fő témája a fiatalok és idősek közötti párbeszéd. Ezzel foglalkozik
Ignacio Cerois „Que sera del verano“ (Mi lesz a nyárból) és Celine Sciamma „Petite maman“ (Fiatal Anya) című alkotása is. Sciamma neve egyébként ismerősen csenghet a rendszeres látogatóknak; már az előző Viennale programjába is bekerült egy másik filmjével. Szintén a generációs szakadék témáját dolgozza fel Maria Speths „Herr Bachmann und seine Klasse“ (Bachmann úr és osztálya) című filmje és a „The Inheritance“ (Örökség) Ephraim Asili rendezésében. Ezen kívül Nadav Lapid Cannes-ban kitüntetett filmje, a „Ha’berech” (Ahed térde) is műsorra kerül.

Egy másik blokkba a jelenlegi világeseményekre reflektáló műalkotások kerülnek. A koronavírus miatti korlátozások nyomán az emberekben felerősödött a távoli országok iránti vágy – ezt az érzést próbálja átadni egyébként a fesztivál egyik plakátja is. Ide olyan filmek kerülnek, mint a már Cannes-ban is vetített „Drive My Car“ (Vezesd az autómat) Ryusuke Hamaguchitól, amely a híres japán író, Murakami Haruki egyik novelláját dolgozza fel. Ezen kívül látható még a finn Juho Kuosmanen „Hytti nro 6“ (Hatos számú kabin) című filmje, illetve az osztrák filmgyártást képviselve Sebastian Meise „Große Freiheit“ (Nagy szabadság) című műve és a „Beatrix“, Milena Czernovsky és Lilith Kraxner alkotásában.

Sangiorgi elmondta, nagyon örül, hogy idén már megrendezhetők a kulturális események. Azonban, mint mondta, „az idei év nem csak a koronavírus miatt lesz emlékezetes, hanem a demokrácia válsága miatt is”. Sok film foglalkozik majd ezzel a témával a fesztiválon, hiszen a Viennale műsorán mindig is szerepeltek politikai eseményeket feldolgozó művek. Ezekről a szervezők a későbbiekben adnak hírt.

Az idei Viennale egyik kiemelt fejezete kétségkívül a brit Terence Davies életművének újrafelfedezése. A művész, aki filmrendező, forgatókönyvíró és színész is egyben, ismert arról, hogy mindig szembe megy az aktuális trendekkel. A fesztiválon az általa rendezett „The House of Mirth” (A vidámság háza) vagy „A Quiet Passion“ (Csendes szenvedély) című irodalmi feldolgozások is megtekinthetők, csakúgy mint a rendező legújabb, idei munkája, a „Benediction”. Davies, aki egyébként személyesen is ellátogat majd a Viennáléra, maga rendezte a fesztivál bemutatkozó kisfilmjét is.
Szintén kiemelt figyelmet kap majd az egykori Osztrák–Magyar Monarchia (mai Ukrajna) területén született Henrik Galeen munkássága. Galeen sokak számára a híres „Nosferatu” című film forgatókönyvírójaként lehet ismerős, a Viennale azonban a gazdag életmű egészét elénk tárja.
Az olasz rendező-forgatókönyvírót, Fabrizio Ferrarot mint a „gondolat és képzelet” alkotásainak megteremtőjét, míg a spanyol Segundo de Chomon rendezőt „az illúzió művészetének úttörőjeként” ünneplik majd a fesztiválon. A bécsi születésű filmtudományi szakember és kritikus, Amos Vogel előtti tiszteletüket a szervezők a „Film as a Subversive Art” (A film mint felforgató művészet) című retrospektívvel róják le. A 2012-ben elhunyt Vogel idén ünnepelte volna századik születésnapját.

Az 59. Viennalét 2021. október 21. és 31. között rendezik meg Bécs-szerte a mozikban. A végleges programot október 12-én hirdetik ki, a jegyelővétel október 16-án 10 órakor keződik. A Viennale mintegy 92.000 látogatójával a legnagyobb nemzetközi filmfesztivál Ausztriában.
Az esemény kisfilmjét itt lehet megtekinteni: https://www.viennale.at/de/programmvorschau/v21-trailer

Forrás: Eurocomm PR

Viennale plakát: Rainer Demp/Viennale

2021.10.20. 09:32

Tony Bennett rekordot döntött

2021.10.20. 08:03

A forradalom falusi történései elevenednek meg a Skanzenben a hétvégén

2021.10.19. 16:37

Budapesten ad kondcertet jövőre a Pet Shop Boys

2021.10.19. 15:17

Mel Brooks 40 év után folytatja a történetét

2021.10.19. 11:33

34 éves az INXS legsikeresebb albuma

2021.10.19. 09:36

Karácsonyi EP-vel robbantja be az ünnepi szezont a Blondie

2021.10.18. 16:06

Népszerűek Bécsben a mobil oltópontok

2021.10.18. 11:45

A Gipsy Kings előtt tiszteleg egy új supergroup

2021.10.18. 08:03

A héten jön egy kis indián nyár

2021.10.17. 10:22

Október végén debütál a magyar mozikba az Éjjeli őrjárat című film

További hírek

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Vas Maya

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő