A The Miracle című, 1989-es album munkálatai zenetörténeti jelentőségűek: maratoni stúdió session során a Queen nagyjából 30 új dalon dolgozott. Ezek között több olyan is volt, amely nem került fel az albumra, és később sem látott napvilágot – egészen addig, amíg a zenekar jelenlegi, produkciós és archívumokkal foglalkozó csapata fel nem fedezte őket, amikor a The Miracle újrakiadásán kezdtek dolgozni.

Az újra kiadott albumról elsőként októberben megjelent Face It Alone nyolc év után az első új dal, amelyben Freddie Mercury hangját hallhatjuk (2014-ben a Queen Forever című albumra felkerült a Let Me In Your Heart Again, a Love Kills és a There Must Be More to Life Than This, amelyek szintén addig kiadatlan felvételek voltak).
„Gyönyörű és megható dal; egy igazi gyöngyszem Freddie-től, amiről csaknem teljesen elfeledkeztünk. Borzasztóan örülök, hogy a csapatunk rátalált ezekre a felvételekre. Nagyon jó érzés volt ennyi év után együtt hallani mind a négyünket…igen, Deacy (John Deacon) is ott volt… Akkor sajnos nem sikerült teljesen végleges formát adnunk ennek a csodás dalnak, de most végre igen!” – mondta Brian May.

Az albummegjelenéssel egy időben került fel a YouTube-ra egy vadonatúj klip is, amely a “Was It All Worth It” című dalhoz készült. A hatperces szám a Queen karrierjének egyik legmonumentálisabb alkotása: „Amikor felvettük az jutott eszünkbe: húha, most aztán tényleg odatettük magunkat! A szövegben van egy kis önirónia is: reflektálunk azokra a dolgokra, amiket eddig elértünk” – mondta Brian May a Sounds magazinnak 1989-ben.

„Úgy tudom, a zenekar tagjai mind nagyon élvezték ennek a dalnak a formálását – mi pedig, 30 évvel később, ugyanennyire élveztük a hozzá tartozó klip elkészítését. Nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy a nézők minden utalást kiszúrnak-e majd, amit elrejtettünk a videóban” – mondja a rendező, Simon Lupton.
A Was It All Worth It klipje ugyanis megpróbálja a lehetetlent: a Queen fantasztikus karrierjének minden mérföldkövét egyetlen kisfilmbe sűríteni, a kezdetektől egészen 1989-ig, a The Miracle megjelenéséig. Van benne részlet az 1974-es Live At The Rainbow-fellépésről, amely az igazi áttörést hozta meg a zenekar számára; benne vannak a Bycicle Race ikonikus nudista biciklistái; Frank, a robotóriás a News Of The World borítójáról; a háziasszonyként porszívózó Freddie Mercury; sőt, a szemfülesek még azt a hirdetést is kiszúrhatják, amelynek eredményeképp annak idején Roger Taylor is csatlakozott az együtteshez.

A The Miracle a Queen eredeti felállásának utolsó előtti albuma volt, rajta olyan slágerekkel, mint az I Want It All, a The Invisible Man, vagy maga a címadó dal. A lemez legfrissebb változata kétféle formátumban elérhető: az egyik egy 2 CD-s deluxe változat, amelyben az egyik korongra a The Miracle 2011-es, újrakevert változata került fel, a másikra pedig eddig ki nem adott felvételek, köztük hat, még sosem hallott dallal és beszélgetés-részletekkel, amelyeket szintén az albumfelvétel során rögzítettek. A közös munkán, a belsős poénokon és a belőlük áradó jókedven keresztül pedig még személyesebb, még több réteget mutató kép tárul elénk a Queen egykori és jelenlegi tagjairól.

A gyűjtők számára készült egy még különlegesebb kiadás is, a nyolclemezes The Miracle Collector’s Edition. A boxban a két fent említett cédén kívül található még 5 lemez: szerepelnek rajtuk b-oldalak, élő felvételek, 12” és instrumentális verziók, promo videók és interjút (DVD / Blu ray-en). Sőt, egy LP is bekerült a dobozba, amelyen a 2011-ben újrakevert trackek mellett a “Too Much Love Will Kill You” egy eddig ki nem adott változata is szerepel. A korongokon kívül a Collector’s Edition részei egy 72-oldalas keménykötésű könyv, zenekari fotók, poszterek és képeslapok is.

Fotó: Simon Fowler

2023.01.30. 18:02

Fél évszázada koncertezett először a Kiss

2023.01.30. 14:00

"Már az iskolában érdeklődött a zenélés iránt" - Isten éltesse Phil Collinst!

2023.01.30. 12:00

Elhunyt a"Papa Was a Rollin' Stone" szerzője

2023.01.30. 10:00

54 évvel ezelőtt utoljára koncertezett a Beatles

2023.01.30. 09:00

Több mint negyven évet töltött a színészi pályán: Gene Hackman 93 éves!

2023.01.29. 10:00

Akinek a bajusz is tökéletesen áll: Tom Selleck 78 éves!

2023.01.27. 16:45

Mit eszik Tom Cruise, amitől örökifjú marad?

2023.01.27. 14:10

Megújult a leopárdok és tigrisek kifutója a fővárosi állatkertben

2023.01.27. 12:00

A sztárrendező rajong a bátyjáért, aki Bruce Willis

2023.01.27. 10:00

Ma ünnepli 79. születésnapját a Pink Floyd dobosa

További hírek

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő