Koncertek, főzőshow, gyerekprogramok, szakmai beszélgetések és virtuális futóverseny is szerepel az idei Európa-nap programjában, amelyet a járványhelyzet miatt az online rendez meg május 9-én az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája.

Az Európai Unió tagországai minden év május 9-én ünneplik az Európa-napot .
“Idén a megszokottól eltérően ünnepelhetjük az Európai Unió létrejöttét és hazánk csatlakozását. Egyidejűleg útjára indul egy mindannyiunk jövőjére nézve meghatározó folyamat is: május 9-én, az Európa-napon hivatalosan is kezdetét veszi az Európa jövőjéről rendezett konferenciasorozat. Egyelőre egy online platformon keresztül, majd később más formában is valamennyi európai elmondhatja, hogy mit vár el az Uniótól” – mondta Lővei Andreát, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetőjét.

Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője emlékeztetett: az elmúlt több mint egy évben az Európai Bizottság azon dolgozott, hogy mérsékelje a koronavírus-járvány okozta veszteségeket, közben pedig lefektesse az alapjait egy minden ízében digitális és zöld Európának.

A magyarországi Európa-napi fesztivál idén az online térben várja az érdeklődőket, akik családi és zenei programok közül válogathatnak.

Virtuális formában tartják meg az ilyenkor szokásos futóversenyt is: a táv idén – Magyarország uniós csatlakozásának 17. évfordulója alkalmából – 17 kilométer, amelyet egyéniben vagy tetszőlegesen felosztva (kétfős váltóban) május 1-től május 9-ig kell teljesíteni. Különleges tombolasorsoláson vehetnek részt azok, akik útjukon valamilyen uniós támogatással létrejött fejlesztést érintenek bárhol az országban, azt megörökítik, majd feltöltik a rendezvény Facebook-oldalára #17ev17km hashtaggel.

Május 9-én délelőtt a Kaláka élő online koncertjével kezdődik az Európa-napi programsorozat. Az ezt követő, digitális átállásról szóló beszélgetés résztvevői Navracsics Tibor kormánybiztos, Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, Mácsai Pál, az Örkény Színház alapító-igazgatója és Székely Kriszta, a Katona József Színház rendezője lesznek, majd a futás tombolasorsolásával folytatódik a program.
Délután élő mesekoncertet ad Ágoston Béla és Danny Bain, majd Mautner Zsófi jelentkezik főzőshow-val. Mivel jelenleg Portugáliáé az Európai Unió Tanácsának soros elnöksége, ezért egy népszerű portugál étel kerül majd terítékre.

Ezt követően egy hulladékmentességgel kapcsolatos beszélgetést követhetnek az érdeklődők a témában jártas Bauer Zsolttal a Climate Reality Projecttől, Horváth Bálinttal, a Holland Nagykövetség regionális körforgásos gazdasági szakértőjével és Tóth Andi bloggerrel, a napot pedig Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra élő koncertje zárja.

Az Európa-napi fesztivál részletes programja a https://www.facebook.com/events/308287437373329/ linken lesz olvasható.

Forrás: MTI

Fotó: Pixabay

2021.10.18. 16:06

Népszerűek Bécsben a mobil oltópontok

2021.10.18. 11:45

A Gipsy Kings előtt tiszteleg egy új supergroup

2021.10.18. 08:03

A héten jön egy kis indián nyár

2021.10.17. 10:22

Október végén debütál a magyar mozikba az Éjjeli őrjárat című film

2021.10.16. 09:26

Szerződést bontott a hivatalos varázslójával az új-zélandi Christchurch

2021.10.15. 15:34

Újra itt a "Let It Be" - fantasztikus újrakiadással jelenik meg a The Beatles utolsó stúdióalbuma

2021.10.15. 13:16

Öreg-tavi halászfesztivál lesz holnap Tatán

2021.10.15. 11:29

Ma van a kézmosás világnapja!

2021.10.15. 09:24

A Genfi Nemzetközi Filmfesztiválon lesz A besúgó című magyar sorozat világpremierje

2021.10.15. 08:07

A WHO posztumusz díjjal tisztelgett Henrietta Lacks, a modern orvostudomány "anyja" előtt

További hírek

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Vas Maya

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő