A KÖRKÉP címmel album formájában is megjelent a magyar futball történetét a Puskás Aréna negyedik szintjén 126 képben bemutató fotósorozat.

A kiadványt bemutató szerdai sajtótájékoztatón Szöllősi György, a kiadó Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke emlékeztetett arra, hogy annak idején Fürjes Balázs kormánybiztostól és Csányi Sándortól, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökétől kaptak felkérést arra, hogy a szövetség és a Sportmúzeum szakértőivel közösen állítsanak össze egy olyan fotógyűjteményt, amely hűen reprezentálja a magyar futball sikerekben és nagy egyéniségekben gazdag történetét. Hozzátette, a képek Skardelli György főtervező által megálmodott, stilizált montázsok formájában láthatók a díszpáholyok emeletén lévő körfolyosó falán.

Szöllősi kifejtette, mivel a monumentalitásában is lenyűgöző körkép ritkán és kevesek számára csodálható meg, ezért gondoltak arra, hogy album formájában is megjelentetik a 126 képből álló gigantikus kiállítást, amelyet a Puskás Arénában 951 lépéssel lehet körbejárni.
“A szám természetesen jelképes, ugyanis ennyi hivatalos mérkőzést játszott könyvünk nyomdába adásáig a magyar labdarúgó-válogatott” – fűzte hozzá az MSÚSZ elnöke.

Amint elhangzott, a több mint 300 oldalas kiadványban nemcsak a létesítményben látható montázsok és az eredeti képek találhatók meg, hanem a szerkesztők – Dénes Tamás és S. Tóth János – mindegyikhez szöveges kiegészítést írtak a keletkezésük körülményeiről és a rajtuk szereplő jelenetekről, szereplőkről. Ezek ráadásul angol nyelven is elolvashatók.
Dénes Tamás kifejtette: a kiadvány megírásakor a bőség zavarával küzdöttek, majd arról beszélt, hogy a szerkesztéskor kiemelt szerepet kapott a magyar labdarúgás aranykorszaka, amely az ötvenes évekről az 1966-os világbajnokságig tartott. Ugyanakkor röviden igyekeztek a magyar női labdarúgást és olyan magyar származású egyéniségeket is bemutatni, mint Jenei Imre és Bölöni László, akik a sikereiket más ország színeiben érték el.

“Akik az albumot a kezükbe veszik, napokig nem tudják majd letenni” – ígérte Dénes Tamás.

A könyvbe a kiváló magyar játékosokon kívül két kitűnő sportriporter, Pluhár István és Szepesi György, két játékvezető, Palotai Károly és Puhl Sándot is bekerült, akiknek a neve elválaszthatatlan a magyar futballtól.
Fürjes Balázs kormánybiztos felidézte, hogy az új aréna megtervezésekor is fontos szempont volt, hogy idézze fel az egykori Népstadiont, mert a múlt megbecsülése nélkül sokkal szegényebb a jelenünk.
A 70-szeres válogatott Nyilasi Tibor azt mondta, hogy a kiadványt fantasztikus élmény lapozgatnia, mert élete legszebb időszaka elevenedik meg benne.

Az albumot a könyvesboltokban nem terjesztik, kizárólag a Magyar Sportújságírók Szövetségénél rendelhető meg.

Forrás: MTI

A fotó illusztráció, nem az album része: Hulton Archive/Getty Images

2021.10.20. 11:45

Hírességek hasonmásaitól hemzseg a Duran Duran új klipje

2021.10.20. 09:32

Tony Bennett rekordot döntött

2021.10.20. 08:03

A forradalom falusi történései elevenednek meg a Skanzenben a hétvégén

2021.10.19. 16:37

Budapesten ad kondcertet jövőre a Pet Shop Boys

2021.10.19. 15:17

Mel Brooks 40 év után folytatja a történetét

2021.10.19. 11:33

34 éves az INXS legsikeresebb albuma

2021.10.19. 09:36

Karácsonyi EP-vel robbantja be az ünnepi szezont a Blondie

2021.10.18. 16:06

Népszerűek Bécsben a mobil oltópontok

2021.10.18. 11:45

A Gipsy Kings előtt tiszteleg egy új supergroup

2021.10.18. 08:03

A héten jön egy kis indián nyár

További hírek

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Vas Maya

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő