Németh Franciska évek óta a Szent János Kórház Gyermeksebészeti és Traumatológiai Osztályán dolgozik ápolóként. A közelmúltban nevezték ki a kórház kommunikációs tanácsadójának. Saját projektjei közé tartozik a GyerekDokik – a gyermekszakorvosokra specializálódott Facebook-csoport, a www.healers.hu, mely az ápolókról szól ápolóknak, és a www.gyermeksos.hu, mely a sürgősségi gyermekellátásokat listázza. Franciska jelenleg a Semmelweis Egyetem ápolás és betegellátás alapszakán tanul, egy gyönyörű kisfiú édesanyja. Azt meséli, „a koronavírus ránk irányította a reflektorfényt, de még sok munka áll előttünk az év végéig.” Németh Franciskával Az Ápolók Nemzetközi Napján beszélgettünk szakmájáról, hivatásról, karanténról.

Ápolóként dolgoztál/dolgozol… Hogyan, és miért szippantott be a gyógyítás, a segítségnyújtás? Mert gondolom az elhivatottság “csak” egy része volt az utadnak…

Mindig vonzott a kórházillat. Eredetileg orvosi pályára készültem, azon belül is a traumatológia érdekelt. Az ápoláshoz hosszabb úton, lépésről lépésre jutottam el, de csak azért, mert ennek a hivatásnak nem túl jó a marketingje. Mikor elkezdtem közelről is látni, azt vettem észre, hogy az egyik legvagányabb munka, és szinte azonnal tudtam, hogy ez az én utam. A szakterületben úgy látszik, nem tévedtem!

Azt mesélted, a Szent János Kórház gyermektraumatológiáján töltött első napod után tudtad, ez szerelem. Honlapokat is fejlesztettél – ezek is a gyógyítással kapcsolatosak – és ha jól tudom most a kórházban új feladatot is kaptál.

Különös a kapcsolatom a János Kórházzal. Ott is születtem, a mostani karanténkórházunk 5. emeletén, és mivel az egész családom az ellátási területünkön él, korábban is számtalanszor megfordultam itt. Szinte minden osztályt ismerek betegként, hozzátartozóként és most már dolgozóként is. Pályaváltóként nem szerettem volna többet kommunikációval foglalkozni, de az évtizedes tapasztalat és az egészégügy ismerete együttesen – úgy tűnik – jó projekteket eredményez. Hálás is vagyok értük!

Mi üzennél az Ápolók Nemzetközi Napján a kollégáidnak?

Fejet fel, legyenek nagyon büszkék magukra! Az ápolás az egyik legszebb és legnehezebb hivatás. Ezt sokszor hallani, de szerintem egyben a legmenőbb is. Minél több ápolót ismerek meg, annál jobban inspirálnak és ha eddig nem is, a most zajló járvány miatt mindenki megértette, hogy egyszerűen nélkülözhetetlenek.

Miért fontos felhívni a figyelmet az ápolók munkájára?

Az ápolók vannak a legtöbben az egészségügyi szektorban, egészen pontosan ők teszik ki a munkaerő 59%-át. Több tanulmány is készült az elmúlt években arról, hogy ha elég ápolónk van, annak pozitív hatása nem csak az emberek globálisan jobb egészészségi állapotában, hanem a gazdasági mutatókban is érezhető. Világszerte óriási az ápolóhiány és alacsony az ápolók megbecsültsége, ennek enyhítésére nyilvánította a WHO 2020-at az Ápolók és Szülésznők Évének. A koronavírus ránk irányította a reflektorfényt, de még sok munka áll előttünk az év végéig.

Hogy vagy most?

Bölcsődés a kisfiam, 60. napja vagyok vele itthon karanténban. Ez nem könnyű, de a koronavírus elleni harcban mindannyian együtt küzdünk, a jelek szerint eredményesen. Nagyon hiányzik a kórház, de mivel harmadéves ápoló hallgató vagyok, a vizsgaidőszak azért eltereli a figyelmemet az önsajnálatról.

+hír: Németh Franciska is szerepel a WHO ápolókat és szülésznőket bemutató kampányában, melyben számos országból megszólaltatnak ápolókat és szülésznőket, akik szakmájuk szépségeiről, kihívást jelentő feladataikról beszélnek.

Retro Rádió

2021.10.19. 16:37

Budapesten ad kondcertet jövőre a Pet Shop Boys

2021.10.19. 15:17

Mel Brooks 40 év után folytatja a történetét

2021.10.19. 11:33

34 éves az INXS legsikeresebb albuma

2021.10.19. 09:36

Karácsonyi EP-vel robbantja be az ünnepi szezont a Blondie

2021.10.18. 16:06

Népszerűek Bécsben a mobil oltópontok

2021.10.18. 11:45

A Gipsy Kings előtt tiszteleg egy új supergroup

2021.10.18. 08:03

A héten jön egy kis indián nyár

2021.10.17. 10:22

Október végén debütál a magyar mozikba az Éjjeli őrjárat című film

2021.10.16. 09:26

Szerződést bontott a hivatalos varázslójával az új-zélandi Christchurch

2021.10.15. 15:34

Újra itt a "Let It Be" - fantasztikus újrakiadással jelenik meg a The Beatles utolsó stúdióalbuma

További hírek

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Vas Maya

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő