Több tucat ember ellen emeltek vádat korrupció miatt az Egyesült Államokban – a hír kedden robbatn és először a People Magazin írta meg. A vádlottakat, köztük neves színészeket, mások mellett Felicity Huffmant, a Született feleségek sztárját azzal gyanúsítanak, hogy kenőpénzeket fizettek elitegyetemeknek azért, hogy a gyermekeiket – akár a felvételi teszteket is meghamisítva – felvegyék az intézménybe.

A bostoni ügyészség szülőket, egyetemi előkészítőt tartó oktatókat és egyetemi vezetőket vádol kenőpénzek adásával, illetve elfogadásával és csalással. Egyes szülők akár 6,5 millió dollárig terjedő összeget is fizettek gyermekeik egyetemi felvételéért cserében. Előfordult, hogy az összeg fejében élsportolónak minősítve vették fel az egyébként nem is sportoló fiatalt.

A dokumentumok szerint egyes vádlottak hamis életrajzot is készítettek, amelyben sportolói múltat vázoltak fel, azt a látszatot keltve, mintha az egyetemre készülő fiatal komoly sporteredményeket mutatott volna fel. Más esetekben a felvételi előkészítőt tartó oktatók végezték el a leendő diák helyett a tesztet, vagy a dolgozat beadása előtt egyszerűen kijavították a hibákat.

A visszaéléseket 2011 és 2019 között az Egyesült Államok legnevesebb egyetemein követték el: a washingtoni Georgetown Egyetemen, a cambridge-i Harvardon, a connecticuti Yale Egyetemen, a kaliforniai Stanfordon, vagy az észak-karolinai Winston-Salemban lévő Wake Forest Egyetemen. Összesen 33 szülő és 17 egyetemi alkalmazott ellen emeltek vádat.

Felicity Huffman színésznő ellen három rendbeli bűncselekmény miatt emeltek vádat, a színésznőt Los Angelesben le is tartóztatták. Ő a lánya egyetemi felvételéért 15 ezer dolláros kenőpénzt fizetett. A másik színésznő, Lori Loughlin és férje összesen 500 ezer dollárt fizetett, hogy a két lányát felvegyék a dél-kaliforniai egyetemre.

Kedden délután a Dél-Kalifornia Egyetem (USC) bejelentette, hogy azonnali hatállyal elbocsátja két munkatársát: Donna Heinel sportigazgatót és Jovan Vavic vízilabdaedzőt. A bírósági dokumentumok szerint Vavic 250 ezer dollárt fogadott el annak fejében, hogy két leendő diákot a vízilabdacsapat tagjaként tüntetett fel annak érdekében, hogy felvételt nyerjenek az egyetemre. Az ügyészség vádirata szerint Donna Heikel – aki szintén kapott kenőpénzeket – megkönnyítette a fiatalok egyetemi felvételét.
Jason White, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szóvivője bejelentette: a hawaii Honoluluban letartóztatták Vavicot.

A Dél-Kalifornia Egyetem vezetősége közölte: felülvizsgálják és szükség esetén korrigálják az egyetemi felvételi folyamatát.

Kenőpénzek elfogadása és csalás gyanúja miatt letartóztatták a szintén kaliforniai Stanford Egyetem egyik edzőjét, John Vandemoert is, aki már el is ismerte bűnösségét. Vandemoert kedden szintén azonnali hatállyal elbocsátották az egyetemről.

A Los Angeles-i székhelyű Kalifornia Egyetem (UCLA) felfüggesztette az egyetemi labdarúgócsapat edzőjét és további széleskörű vizsgálatot ígért az ügyben.

Forrás: MTI

2021.12.06. 15:30

35 éve, Mikuláskor a Europe vezette a slágerlistát Nagy-Britanniában

2021.12.06. 12:00

Elmarad a Deep Purple-dobos együttesének budapesti koncertje

2021.12.06. 11:47

Elment Kóbor János

2021.12.06. 10:00

Ünnepelje a Retro Rádióval Demjén Ferenc 75. születésnapját – nyerjen páros jegyet a jubileumi nagykoncertre!

2021.12.06. 08:00

Idén is megnyílik a mézeskalács-kiállítás Vácrátóton

2021.12.05. 11:13

120 éve született Walt Disney

2021.12.05. 09:55

Többfelé megmaradt a hó és néhol újabb havazás várható

2021.12.04. 10:50

Éljen A nagy Lebowski - Jeff Bridges 72 éves!

2021.12.03. 16:27

Lewandowski az év játékosa

2021.12.03. 14:00

Klipet kapott a ZZ Top gitárosának karácsonyi dala

További hírek

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő