ehér Gergő békéscsabai cukrász Bíborka fantázianevű, chilis, szedres, csokis alkotása lett az év fagylaltja a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idei versenyén.

Az 1998 óta minden évben megszervezett szakmai megmérettetés döntőjét hétfőn tartották Budapesten.Az idei versenybe 81 fagylaltot neveztek, a négy régiós elődöntőből húsz jutott be a hétfői budapesti döntőbe. A Cafe One-t képviselő Fehér Gergő mögött Koncz Andrea lett a második a gödöllői Sissi Fagylaltozóból balzsamos sült áfonyás, lágy kecskesajtos fagylaltjával, Márton Brigitta pedig a harmadik a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozóból édes tejfölös, Cumberland mártással készülő fagyijával.

“Helyi alapanyagokból készítettem a Bíborkát. Az üzemünk Szabadkígyóson van, a chili újkígyósi, a szeder adta magát egy gyümölcsös fagyiba, a csokival kiegészítve nagyon finom elegyet alkotnak. A Bíborkát a kávézónkban már egy ideje lehet kapni” – mondta az év fagylaltja elismeréssel és vándorkupával jutalmazott Fehér Gergő.

Az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére kiírt, erdő-mező ízei kategória győztese Nagy László lett a dunaföldvári Marcipán Cukrászdából rozmaringos-málnás étcsokoládéjával. A második helyen ebben a mezőnyben is Koncz Andrea végzett, itt Szelíd kender vad szederrel fantázianevű fagylaltjával, a harmadik pedig Reif Ferenc lett a polgárdi Dock Cukrászda képviseletében a Mezei kakukkfütty elnevezésű fagyival. Utóbbi a szakmai szervezetek különdíját is elnyerte, míg a közönségdíjas szintén Koncz Andrea és a balzsamos sült áfonyás, lágy kecskesajtos fagylalt lett.

Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője elmondta: akárcsak tavaly, a pandémia miatt idén is rendhagyó módon rendezték meg a döntőt, de remélik, jövőre már fesztiváljelleggel tarthatják meg az eseményt.
A versenyfagylaltok csak természetes alap- és járulékos anyagokkal készülnek, kizárólag saját készítésű öntetekkel, variegátókkal ízesíthetők és díszíthetők. A verseny célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsításe.
Erdélyi Balázs, az ipartestület szakmai elnöke szerint izgalmas volt az idei verseny és a nevezések száma megközelítette a járvány előtti, 2019-es adatot. Szűcs Árpád, a szakmai zsűri elnöke felidézte, hogy egy két napon át és négy helyszínen tartott roadshow-n igyekeztek világossá tenni, milyen ízeket, textúrákat szeretnének érezni és látni.

“Azt kértük, hogy egyensúlyban legyenek a nyersanyagok, az összetevők, ezekkel együtt az állag, a textúra és a dekoráció is” – fogalmazott Erdélyi Balázs.
A szakmai szervezetek zsűrije nevében Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke igazi élménygasztronómiának nevezte a versenyt. Az év fagylaltja verseny valamennyi döntőse átvehette a régió kiváló fagylaltja elismerő oklevelet.

Forrás: MTI

Fotó: Nagy Mihály

2021.11.27. 10:12

Állatvédők tiltakoznk amiért az európai állatkertek hím gorillákat akarnak leölni

2021.11.26. 16:00

Nagy Katalin himlőoltásról szóló levelét bocsátják árverésre Londonban

2021.11.26. 14:00

Megérkezett a Deep Purple vadonatúj albuma

2021.11.26. 12:00

Isten éltesse a ma 82 éves Tina Turnert!

2021.11.26. 10:00

Életet menthet a Tüzes Dalok hétvégéjén a Retro Rádióban!

2021.11.26. 08:00

Adventi falu, karácsonyi vásár, zenés előadások Szolnokon

2021.11.25. 14:00

Hollandiában egyhetes börtönbüntetésre ítéltek egy férfit, aki a Mikulás "kilövésével" fenyegetett

2021.11.25. 12:00

Húsz művész dolgozta fel a Miénk itt a tér című LGT-dalt

2021.11.25. 10:00

Lábadozik a Nagy-korallzátony

2021.11.25. 08:00

Csütörtökön kezdődik az Egerszegi Advent

További hírek

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Vas Maya

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő