Április 10-én, péntek déltől, húsvétvasárnap estig a ’60-as, ’70-es, ’80-as, sőt a ’90-es évek legjobb magyar slágerei szólnak nálunk: várjuk Önöket a Magyar Dalok hetvégéjével! A Retro Rádió a legnehezebb pillanatokban megmutatja, hogy a magyar előadók mennyire fontosak. Összeállításunkban Nyerges Izabella, Hudák Anita, Várkonyi Attila, Hepi Endre és Klamancsek Krisztián is mesél arról, hogy számukra miért fontos a magyar zene, és mely előadók, felvételek a legnagyobb kedvenceik.

Várkonyi Attila: “Nekem nagyon fontos a magyar zene, és ennek a csodálatos szakmának sok területén dolgozhattam: voltam szerző, előadó, lemezlovas, rádiós, aki ezen dalok népszerűsítésében vesz részt (…). A magyar zenét szeretem, és tisztelem. Nagyon boldog vagyok, hogy ezen a hétvégén magyar dalok szólnak a Retro Rádióban.”

Nyerges Izabella: “A Bikinitől a Közeli helyeken a kedvencem. 🙂 Véleményem szerint azok a dalok tudnak több évtizeden át nagy kedvencek maradni, amihez valamilyen konkrét, személyes élmény kapcsolódik. Gimnazista koromban kukoricacímerező táborokban kerestem meg a zsebpénzemet. Ezt a dalt akkor gitároztuk és énekeltük esténként együtt a gimis osztálytársaimmal, amikor egy-egy fárasztó nap végén szalonnasütéseket rendeztünk a tábor udvarában. Így mindig az ifjúságomat és ezt a nagyszerű csapatot juttatja eszembe.”

Hepi Endre: “Ha választanom kellene a magyar dalok közül, akkor LGT és Bergendy dalokat játszom és hallgatok szívesen, és Katona Klári szerzeményeket… Néha elég egy jó dallam, de ahhoz, hogy valami igazán maradandó legyen, ahhoz szükséges a tartalom is, és ezeknek a daloknak a szövege is sokat ad….”

Hudák Anita: “Varga Miklós Európa című dalát azért kedvelem, mert kellemes élményem kapcsolódik hozzá: erre lassúztam életemben először, hatodikban. A kedvenceim közé tartozik Katona Kláritól az Ünnep, Demjén Ferenctől A szabadság vándorai, a Mindig ugyanúgy, és a Jégszív is.”

Klamancsek Krisztián: “Nincs konkrét magyar kedvencem előadóban vagy együttesben, de nyilván őket is zenei korok és stílusok szerint lehet definiálni, így aztán különböző előadók nagy hatást tettek rám évtizedeken keresztül. A sor a táncdal énekesekkel kezdődik, a neveket napokig lehet sorolni Koóstól Zalatnay-ig, különös ismertetőjelük, hogy csak a legjobbak maradtak fenn, de ők évtizedekig. Ez biztosan nem véletlen. Aztán az Illés, az akkori rendszer kakukktojása. Kétségtelen, hogy a beat-rock korszak egyik legnagyobbja az Omega, egyszer olvastam egy kritikát, hogy talán a 80-as években gyengébbek voltak, pedig szerintem a legszebb, legjobb dalaikat akkor csinálták.
Ha már rock, akkor a legjobbak a 70-es évekből engem is megérintettek, a Piramistól a Korálig, bár ebben az esetben Balázs Fecó szóló dalait jobban szerettem, de pl Révész Sándort szólóban kevésbé. A 70-es évek koronázatlan királya Máté Péter, aki valóságos zseni volt, a saját szerzeményeivel, az időtálló dalaival, a felsőfokú angol tudásával. Ha ő a Vasfüggöny elé és nem mögé születik, a világ egyik legnagyobb sztárja!
Nyugati hangzásban még a Bergendy vagy a Neoton, a Bergendy-től eljutunk Demjénig és a V’moto-rockig, a Neotonnal a diszkóig és összességében a 80-as évekig, ahol meg jön a popkorszak. A Hungária szenzációsan hozta az évtized elején a rock ‘n’ roll hullámot (mert Fenyő is egy zseni), de Szikora is, így jött az R-go, Dolly-val és a többiekkel meg a Roll… és akkor a hangcsodákat még meg sem említettem, talán a sorrend Cserháti Zsuzsa, Katona Klári, Kovács Kati, Koncz Zsuzsa… és mire minden jót felsoroltam, kimaradt az LGT! Akik a rockot ugyanolyan jól játszották, mint a boogie-t vagy a funky-t, ami elképesztő!”

2021.12.06. 15:30

35 éve, Mikuláskor a Europe vezette a slágerlistát Nagy-Britanniában

2021.12.06. 12:00

Elmarad a Deep Purple-dobos együttesének budapesti koncertje

2021.12.06. 11:47

Elment Kóbor János

2021.12.06. 10:00

Ünnepelje a Retro Rádióval Demjén Ferenc 75. születésnapját – nyerjen páros jegyet a jubileumi nagykoncertre!

2021.12.06. 08:00

Idén is megnyílik a mézeskalács-kiállítás Vácrátóton

2021.12.05. 11:13

120 éve született Walt Disney

2021.12.05. 09:55

Többfelé megmaradt a hó és néhol újabb havazás várható

2021.12.04. 10:50

Éljen A nagy Lebowski - Jeff Bridges 72 éves!

2021.12.03. 16:27

Lewandowski az év játékosa

2021.12.03. 14:00

Klipet kapott a ZZ Top gitárosának karácsonyi dala

További hírek

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő