Chantek, volt az egyik első emberszabású majom, amelyik megtanulta a jelnyelvet. 39 éves korában valószínűleg szívbetegség vitte el.

Chantek nagyjából kilenc évig lakott egy antropológus házában Tennessee-ben, megtanulta kitakarítani a szobáját, eszközöket készített és használt, valamint megjegyezte a közeli gyorsétterembe vezető utat. Élete utolsó éveit Atlanta állatkertjében töltötte, ahol szívbetegségét kezelték.
Az állatkerti gondozók szerint Chanteknek “lebilincselő természete volt”, mindannyiunknak hiányozni fog. A haláláról szóló közlemény szerint az észak-amerikai állatkertekben élő hím orangutánok egyik legidősebb egyede volt. Halála okát egyelőre nem ismerik, az állatorvosok előrehaladott szívbetegség miatt kezelték, de az is tény, hogy Chantek nem volt már fiatal: az orangutánok 35 éves koruk után idősnek számítanak. Chantek a georgiai Yerkes Főemlőskutató Központban jött világra, később Lyn Miles-hoz, a Tennessee Egyetem antropológusához került Chattanoogába. 2014-ben dokumentumfilm is készült róla The Ape Who Went to College címmel.
Az állatkert szerint a gondozókkal gyakran “beszélgetett” jelnyelven, de ahhoz túl félénk volt, hogy ismeretlen emberekkel is jeleljen. Ilyenkor szívesebben használta fajának jellegzetes hangjait és gesztusait. -MTI

2019.08.27. 10:54

Most pénteken Állatkertek Éjszakája

2019.04.17. 13:50

Cuki hangyászsün cseperedik a Fővárosi Állatkertben

2019.07.22. 07:48

Idén is vár az Állatkertek éjszakája

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő