Reginald Kenneth Dwight, ismertebb nevén Elton John 1947. március 25-én született. A Grammy-díjas és Oscar-díjas brit zeneszerző, zenész és énekes legismertebb dalai közé olyan slágerek tartoznak mint a “Your song”, a “Candle In The Wind”, a “Can You Feel the Love Tonight”, az “I’m Still Standing”, a “Sacrifice”, a “Don’t Go Breaking My Heart”, a “Crocodile Rock” és a “Rocketman”.

Elton már háromévesen zongorázott, kiskorában is házibulikon és családi összejöveteleken szórakoztatta az egybegyűlteket, hétévesen már rendes zongoraórákra járt.

Az iskolában hamar felfedezték zenei tehetségét – beleértve szerzői vénáját is – és igen hamar elismert lett, mivel a sulis rendezvényeken Jerry Lee Lewishoz hasonló módon játszott. Tizenegy évesen ifjúsági ösztöndíjat nyert a Királyi Zeneakadémiára. Egyik tanára szerint első hallás után úgy játszott vissza egy négyoldalas Händel-darabot, mint egy gramofonlemez.

Szerzőtársával, Bernie Taupinnal a 70-es években a popzene máig olyan meghatározó slágereit “gyártották”, mint a „Your Song“, „Rocketman“, „Daniel“, „Sorry Seems To Be The Hardest Word“

A 80-as években is meghatározó volt a zenéje -az az „I’m Still Standing“, „I Guess That’s Why They Call It The Blues“, a „Nikita“, a „Sad Songs“, vagy a híres duett George Michaellle, „Don’t Let The Sun Go Down On Me“ mind sláger lett.

Filmzenéket és musicaleket is komponál, számos nagylemezt adott ki. Olyan világhírű zenés színdarabok szerzője, mint Az Oroszlánkirály, az Aida, a We Will Rock You vagy éppen a Billy Elliot.

Diana walesi hercegnével nagyon jó barátságot ápolt, a hercegné 1997-es gyászszertartásán Candle in the Wind című dalával fejezte ki részvétét.

Az 1980-as évek végétől AIDS elleni küzdelmeivel is címlapokra került: 1992-ben létrehozta az Elton John AIDS Foundationt, amely azóta is minden évben megrendezi az Elton John AIDS Foundation Academy Award Party-t, amely a legrangosabb Oscar-díjátadó bulik közé tartozik, és amelyen idén 20 dollárért bárki részt vehet – igaz csak virtuálisan.

Elton 2005-ben több mint egy évtizedes kapcsolat után bejegyzett élettársi kapcsolatot kötött David Furnishsel akivel azóta is együtt él és két gyermeket nevelnek.

Elton Johnról film is készült a Rocketman

2019-ben Elton Johnról film is készült, az alkotók által a “musical fantasy”-ként jellemzett Rocketman. A produkcióban, amelyet maga Elton John is támogatott Taron Egerton játszotta a zenészt,akinek az életét cenzúra nélkül tárta a nézők elé a film.

2018.12.17. 07:53

Elton John megformálója rászokott a zongorázásra

2019.04.08. 09:59

Ezért lett „csúnya” Elton John életrajzi musicalje

2018.12.10. 15:32

Karácsonyi ajándék a '70-es évekből: rég elveszettnek hitt felvétel került elő Elton Johnról

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Vas Maya

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő