A kárpátaljai rászorulók javára szervez 20 napos gyűjtést az Ökumenikus Segélyszervezet, amely a beérkező adományokat a téli élelmiszer- és tűzifa-segélyakciójára, valamint az egész évben működő, a rászoruló gyerekek felzárkózását elősegítő programjának finanszírozására fordítja.

A segélyakcióhoz nagyszabású közösségi futóesemény, a negyedszerre megszervezett Beregszászi Jótékonysági Félmaraton is kapcsolódik, ahol Gyurta Dániel, olimpiai bajnok úszó a jó ügy érdekében futóként tér vissza a rajtvonalhoz.

A segélyszervezet két évtizede segítik Kárpátalján a legszegényebbeket élelmiszerrel, tűzifával, gyermekeket és időseket támogató programokkal. A segítségre egyre nagyobb szükség van, az áremelkedések és a támogatások csökkenése miatt különösen nehéz helyzetbe kerültek a sokgyerekes családok, az egyedülálló idősek, nyugdíjasok.

Minden segítség számít!

Az Ökumenikus Segélyszervezet 20 napos adománygyűjtést hirdet kárpátaljai segélyprogramjának támogatására. A beérkező adományokat a szervezet téli élelmiszer és tűzifa segélyakciójára, illetve az egész évben működő, rászoruló gyermekek felzárkózását elősegítő programjának finanszírozására fordítja. A gyűjtés meghirdetésekor Lehel László, a Segélyszervezet elnök-igazgatója hangsúlyozta: minden kis segítségre szükség van.

A tárcsázásonként 250 forintnyi felajánlással számolva 10 hívás egy gyermek számára kínált fejlesztő foglalkozás költségeit fedezi; 30 hívás a 1353-ra egy családi élelmiszer vagy higiénés csomagot jelent, ami egy átlag család 1-1,5 hónapra elegendő alapvető szükségleteket biztosítja. 70 hívásból pedig egy család számára a leghidegebb hónapokra elegendő tüzelőadomány lehet.

Beregszászi Jótékonysági Félmaraton

Az adománygyűjtéshez idén két futóverseny is kapcsolódik: szeptember 22-én lesz a hagyományos beregszászi félmaraton, amely a Beregszásztól néhány kilométerre fekvő Makkosjánosiból indul. A futóversenyen több száz gyerek áll rajthoz különböző távokon, a ruháján viselve az adományvonal 1353-as hívószámát.

A futást Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, a segélyszervezet önkéntese vezeti majd.
A sporteseményre Magyarországról is várják a futókat, regisztrálni a www.beregszaszifelmaraton.com oldalon lehet. A nevezés ingyenes, de a segélyszervezet azt kéri, hogy aki teheti, nevezéskor adományozzon a honlapon át. Október 7-én pedig a budapesti Spar Maratonon az Ökumenikus Segélyszervezet színeiben induló futócsapatok közössége hívja föl a figyelmet az adománygyűjtésre.

Támogatás a gyermekeknek 

A kézzelfogható krízistámogatások mellett az elmúlt időszakban felértékelődött a Segélyszervezet gyermekek felzárkózását segítő programja is. A több éve folyó gyermekfejlesztő foglalkozásokat összesen 55-60 gyerek látogatja Beregszász három magyar tannyelvű iskolájából. A 2017 novemberétől Tanoda rendszerben folyó fejlesztő program heti 5 napon át 10 órában élménypedagógus és fejlesztőpedagógus tart szociális kompetenciát fejlesztő foglalkozásokat, míg heti egy délutáni alkalommal angol nyelvi fejlesztés, heti két délután pedig matematika tantárgyi korrepetálás és fejlesztés folyik.

A gyermekfejlesztésben részt vevő gyerekek hátrányos, olyan nehéz anyagi és szociális körülmények között élő családokból származnak, akik családjaik jövedelme nem éri el az Ukrajnában egy főre megállapított létminimum összegét (1800 UAH). Ezek a családok legtöbb esetben az iskolai étkezést sem tudják biztosítani gyermekeiknek, akiket az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai a foglalkozás elején szendviccsel és teával vendégelnek meg.

A hátrányokkal induló gyermekek, amennyiben nem kapnak segítséget a felzárkózásban, az így is nehéz helyzetüket tovább rontják azzal, hogy folyamatosan hiányozni fognak az iskolából, emiatt korai iskolaelhagyókká válhatnak. A Segélyszervezet a következő időszakban szeretné folytatni és tovább erősíteni Beregszászon és környékén élő hátrányos helyzetű gyermekek felzárkózását segítő programját.

A múlt

Az elmúlt télen is támogatta a segélyszervezet a rászorulókat, összesen 2464 élelmiszer- és higiénés csomagot osztottak szét a nagyszőlősi járásban, illetve Beregszász városában. A legnagyobb hidegek idején 200 háztartásnak vittek a tél végéig kitartó, egyenként 500 kilogramm brikettet. Emellett 11 kárpátaljai iskolát összesen 1,1 millió forint sportszerrel támogattak, az idei tanévkezdés előtt pedig 70 kárpátaljai iskolás kapott tízezer forint értékű beiskolázási támogatást.

Forrás: Ökumenikus Segélyszervezet, Retro Rádió, MTI

2022.08.18. 12:00

86 éves a Sundance kölyök

2022.08.18. 10:00

36 éve jelent meg a "Slippery When Wet"

2022.08.18. 08:00

Programkavalkáddal várják a látogatókat az államalapítás ünnepének alkalmából Budapesten

2022.08.18. 07:00

Pénteken éjfélig ismét harmadfokú hőségriasztás van érvényben

2022.08.17. 16:00

Holnap indul a Bujtor István Filmfesztivál

2022.08.17. 14:00

Vadonatúj remixet kapott a Bony M. slágere

2022.08.17. 12:00

Fél évszázada vették fel a Deep Purple híres koncertalbumát

2022.08.17. 10:00

Isten éltesse Robert De Nirót!

2022.08.16. 16:00

45 év a Király nélkül

2022.08.16. 14:00

Johnny Depp az olasz festőművész és szobrász Modiglianiról forgat filmet

További hírek

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő