A britek királynője és Fülöp herceg a hagyományoktól eltérően nem a norfolki Sandringhamban, hanem „minden tanácsot megfontolva”, Windsorban töltik az ünnepeket. Azonban néhány karácsonyi hagyományról így sem mondanak le.

 

A királyi pár mindig a szűk családja körében ünnepel, II. Erzsébet pedig már nyáron elkezd előkészülni a karácsonyi időszakra, mégpedig egyik legkedvesebb elfoglaltságával, az üdvözlőlapok írásával. Őfelsége immár 70 éve, fiatal hercegnő kora óta küld saját kezűleg írt, személyes ünnepi képeslapokat a rokonainak és a barátainak. Hogy elkerülje a kapkodást, II. Erzsébet már a nyári vakációja idején elkezdi megírni a közel 750 levelet és képeslapot. A királynő egyébként úgy véli, hogy az üdvözlőlapok írása egy nagyon kedves és személyes gesztus, amelyről nem lenne szabad leszoknunk a modern időkben sem.

Erzsébet egy másik – még az édesapja által elindított – hagyományt is nagy szeretettel ápol: szenteste apró ajándékokkal lepi meg a palota dolgozóit, a legközelebbi munkatársait. Tavaly az ajándék karácsonyi puding és bögre volt – összesen 1500 ajándékcsomag.

https://www.instagram.com/p/B6WdlAioz7c/?utm_source=ig_web_copy_link

Ami a brit királyi családot illeti, ők olcsó ám szórakoztató ajándékokkal lepik meg egymást karácsonykor: a lényeg, hogy vidámmá tegyék az ünnepet és mosolyt csaljanak az arcokra.

Bár az idei év kivétel lesz, II. Erzsébet és Fülöp herceg 1988 óta Sandringhamban, összes kastélyuk közül a legkisebben tartják a családi ünnepeket, így a karácsonyt is. A rezidencia annyira kicsi, hogy egy népesebb családi összejövetelnél előfordult, hogy néhány vendégnek a szabadnapos személyzet szobáiban kellett aludniuk.

Idén ugyan Windsorban tölti a karácsonyt a királyi pár, de igyekeznek a szokásos módon ünnepelni.

A paloták ünnepi díszbe öltöztetését a királynő profi szakemberekre bízza, ám az utolsó simításokat mindig a királyi család legfiatalabb tagjai végzik. Az ünnepi menü is immár hagyományos: homár – vagy ráksaláta, sült pulyka zöldségekkel, ami után karácsonyi pudingot és teát szervíroznak.

Szenteste, miután minden vendég elfogyasztotta a teáját, II. Erzsébet unokái és dédunokái befejezik a karácsonyfa díszítését, majd jön az ajándékbontás.

Sandringhamban egyébként eddig egy másik karácsonyi szokás is nagy népszerűségnek örvendett: december 24-én a személyzet és a királyi család tagjai közös focimeccset rendeznek, ahol a két csapatkapitány szerepét hagyományosan Vilmos és Harry hercegek töltik be. A kérdés, hogy idén kapitány nélkül marad-e az egyik csapat…

Fotó: Getty Images

 

 

2021.10.18. 16:06

Népszerűek Bécsben a mobil oltópontok

2021.10.18. 11:45

A Gipsy Kings előtt tiszteleg egy új supergroup

2021.10.18. 08:03

A héten jön egy kis indián nyár

2021.10.17. 10:22

Október végén debütál a magyar mozikba az Éjjeli őrjárat című film

2021.10.16. 09:26

Szerződést bontott a hivatalos varázslójával az új-zélandi Christchurch

2021.10.15. 15:34

Újra itt a "Let It Be" - fantasztikus újrakiadással jelenik meg a The Beatles utolsó stúdióalbuma

2021.10.15. 13:16

Öreg-tavi halászfesztivál lesz holnap Tatán

2021.10.15. 11:29

Ma van a kézmosás világnapja!

2021.10.15. 09:24

A Genfi Nemzetközi Filmfesztiválon lesz A besúgó című magyar sorozat világpremierje

2021.10.15. 08:07

A WHO posztumusz díjjal tisztelgett Henrietta Lacks, a modern orvostudomány "anyja" előtt

További hírek

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Vas Maya

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő