A március 15-i hosszú hétvégével indul a 2019. évi szezon a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Új programokkal, sok kisállattal várják a látogatókat. Az újdonságok közül a törpeszarvasok már láthatók, hamarosan kubai krokodilok és újabb cápák is érkeznek.

Az egyik óriásvidra pedig bekerült a visszatelepítési programba, így nemsokára Argentínába utazik, hogy visszatérjen természetes élőhelyére. Az Állatkert április elsejétől a kedvezményes jegyek rendszerét is átalakítja.

Kisállatok minden mennyiségben

Prof. dr. Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója alig győzte elsorolni, mennyi kisállatot, kölyköt és fiókát láthat mostanában a nagyközönség. A kisállatok között vannak olyanok, amelyek ugyan már régebben születtek, de mivel fajukra lassú egyedfejlődés jellemző, a közönség még most is kölyökként láthatja őket. Ez a helyzet például AnnaHanna és Lone, a két orangután kölyök, Indigo, a gorillabébi, valamint Arun, a kiselefánt esetében. A tavaly világra jött kisállatok közül egyre önállóbb Remba, a zebracsikó, és Flódni, a sörényes hangyász kölyök, de persze még mindig rá vannak szorulva az anyai gondoskodásra. Az ősszel született, ritka aranyhasú mangábé kölyök is szépen cseperedik, s azóta már az is kiderült róla, hogy kislány.
A kisállatok külön csoportját alkotják az ifjú erszényesek. Ezeknél az állatoknál ugyanis az újszülöttek hónapokig az erszényben fejlődnek, így megesik, hogy az év utolsó hónapjaiban világra jött kölykök a gyakorlatban már a következő év kisállatai közé számítanak, hiszen akkor láthatja meg őket a nagyközönség is. Éppen ez a helyzet a Bennett-kenguruk, a rókakuzuk és a vombatok esetében is.

A ténylegesen az idei évben született kisállatokból sincs hiány!

Programok sokasága a 2019-es szezonban

A szezon minden napján várják a látogatókat az úgynevezett „Légy ott!” programok. Ezeket a programokat eredetileg azért hozta létre az Állatkert, mert korábban az volt a jellemző, hogy az állatkerti állatok életének legizgalmasabb mozzanatait, például amikor enni kapnak, vagy amikor a gondozójuk épp foglalkozik velük, a látogatók leginkább akkor láthatták, ha véletlenül épp akkor jártak az adott állat kifutójánál, amikor a szóban forgó eseményre sor került. Azért, hogy a dolog ne a véletlenen múljon, a legérdekesebb eseményekre a „Légy ott!” program keretében, előre meghirdetett időpontokban kerüljön sor.

Idén sem maradnak el az állatkert hagyományos programjai: áprilisban Föld Fesztivált, júniusban Rózsaünnepet, júliusban és augusztusban Zenés Állatkerti Esték címmel szerveznek koncertsorozatot. Augusztusban tartják az Állatkertek éjszakáját, októberben pedig az Állatszeretet Fesztivált

2019.02.13. 18:37

Ilyen lesz a Valentin-nap az Állatkertben!

2019.09.17. 09:21

Bemutatjuk Evitát, a világ legidősebb mhorr gazelláját

2019.05.09. 11:18

Bemutatták az állatkerti nyáresti koncertsorozat programját

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő