Az Emma című film örök témát taglal: hosszas küzdelem után hogyan találd meg a társad, akit neked rendelt a sors, és leld meg oldalán a lelki békédet

Félreértések elegáns komédiája

Kevés olyan szerzőt ismerünk, mint Jane Austen, akinek komikus elemekkel átszőtt regényei immár századok óta rabul ejtik az olvasókat. Az 1815 decemberében kiadott Emma Austen negyedik, egyben utolsó regénye volt. (Az írónő Addison-kórban, egy ritka mellékvese-betegségben halt meg 41 évesen – a ford.) Addigra már megjelent az Értelem és érzelem, a Büszkeség és balítélet és a Mansfield Park, de a közvélekedés szerint az Emma tekinthető az írónő főművének.

A cselekmény középpontjában egy alapjában véve jótét lelkű, de elkényeztetett, beképzelt és hiú teremtés áll, aki kezdetben nincsen tisztában a jellemhibáival. Azonban mégiscsak csodálatosan összetett személyiségű hősnő, aki a cselekmény során egyre inkább megtalálja önmagát és kevésbé önző emberré válik. Emma lassan felnő az élet által megkövetelt feladatokhoz, szerény, megfontolt és boldog fiatalasszony lesz belőle.

Ám a regényt nem csupán ragyogó hősnőjének nemes karaktere tette örök klasszikussá. Austen óriási élvezettel jeleníti meg a korszak társadalmát és szokásait, a regényben bemutatott Highburyt megannyi szórakoztató és elgondolkoztató figura népesíti be. A regény szövege annyira ízes és gazdag, hogy a visszatérő olvasók minden alkalommal újabb meglepetésekre bukkanhatnak. Az Emma egyszerre románc és szatíra, egy letűnt világ, a 19. század eleji Anglia kifinomultan érzékletes portréja.

Az Emmát már nem egyszer megfilmesítették, az 1995-ös Spinédzserek (Clueless) például amerikai gimis környezetbe helyezte a cselekményt Alicia Silverstone-nal a főszerepben, míg az 1996-os változat korhű adaptáció volt, de azóta sem csökkent a lelkesedés a történet iránt. „Az Emma halhatatlan sztori, mert egy igazi méhkirálynő áll a középpontban – mondja Graham Broadbent producer. – Számomra ez Jane Austen legizgalmasabb regénye, mert nem sikerül megbarátkozni a hősnővel mindaddig, amíg el nem fogadjuk őt a hibáival együtt. Rájöttünk, hogy van itt egy klasszikus történet, amit el kell mesélnünk a következő nemzedéknek is. Milyen tanulságokkal szolgálhat ez a sztori a mai közönség számára? Lehet ez a 200 éves, harsogóan zöld gyepen társalgó vidéki angolokról szóló regény most is belemenős, vicces és érdekes? Miután határozott igenlő választ kaptunk ezekre a kérdésekre, a lovak közé dobtuk a gyeplőt.”

„Mindig is tudtam, hogy Jane Austen a romantikus vígjátékok klasszikus királynője – veszi át a szót Tim Bevan, a filmet gyártó Working Title producercég egyik igazgatója. – Az Emmában az az egyik poén, hogy a hősnő még kissé éretlen a történet elején. Beleveti magát a társasági életbe, és azt hiszi, hogy már minden ász a tarsolyában van, ám közben még mindig csak egy kis tacskó a nagymenőkhöz képest. De Emma szerencsére nem buta lány, időben rájön, hogy fejlődnie kell, ezért lehet olyan izgalmas ez a történet 2020-ban is.”

A forgatókönyv megírására az új-zélandi Eleanor Cattont kérték fel, aki A fényességek (The Luminaries) című regényével hatalmas sikert aratott, és 2013-ban, 28 évesen elnyerte érte a rangos Man Booker-díjat. Catton akkor került kapcsolatba a Working Title-lel, amikor tévésorozatot írt A fényességekből, ennek nyomán találta meg a felkérés az Austen-adaptációra.

Az Emma legújabb feldolgozása március 12-én érkezik a hazai mozikba.

2021.10.27. 17:12

Maszk viselését ajánlja a közösségi közlekedés használatakor a BKK

2021.10.27. 14:05

Elton John visszavonul, hogy a családjával lehessen

2021.10.27. 12:03

Az "Under Pressure" 40 éves lett

2021.10.27. 09:37

Közeledik a mindenszentek és halottak napja - a rendőrség kiemelt figyelmet fordít a temetőkbe látogatók biztonságára

2021.10.26. 14:38

Orosz állampolgár lett a Vad angyal

2021.10.26. 14:04

37 éve mutatták be a Terminátort

2021.10.26. 11:27

Charlie és Tátrai Band hétvége a Retro Rádióban – legyen ott a zenészek közös, rocktörténeti koncertjén!

2021.10.26. 08:04

Shakespeare IV. Henrikjének egy ritka kiadása eladó

2021.10.25. 16:26

Itt a harmadik dal az ABBA hamarosan megjelenő albumáról

2021.10.25. 14:58

A hét végén rendezik a Csabai Kolbászfesztivált

További hírek

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Vas Maya

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő