Felültünk csütörtökön a nosztalgiavonatra – ahogy Hepi Endre is fogalmazott. Témánk a Téka-sztorik, és a VHS-kultusz volt.

“Jó reggelt, jó kölcsönzést” – kezdte vendégünk, Csizmazia „Cheese” Gábor filmszakértő, a Volt egyszer egy téka rendezője a csütörtöki Retro Reggelben. Szóba került Hudák Anita Nyírmeggyesi vegyes boltban található kölcsönző-beli élménye is.

“Ez is lett egyébként a tékák ‘továbbélése’ – a kölcsönzés mellett más szolgáltatást is nyújtottak az üzletek, pl. szolit, vagy lottózót működtettek” – reflektált a vegyes boltos tékára Cheese.

Cheese az Odeon-videotéka aranykoráról is mesélt, elmondta, hogy ott bizony Steven Seagaltól Bergmanig mindent megtalálhattak a kölcsönzők.

“Nekünk ez több volt mint egy hivatás” – mondta.

“Az első Odeon-téka ’93 körül alakult, világszinten már a ’80-as években zakatolt a VHS kölcsönzés. Tarantino is így kezdte, ő is tékában dolgozott – örömteli kollégának nevezni”  – tette hozzá nevetve vendégünk.

Miért kellett visszatekerni a kazettát?

“Bizonyos tékákat eltartott az emberi lustaság. De egyébként azért kellett, hogy egyből készen adjuk tovább a filmet” – mondta Csizmazia „Cheese” Gábor.

Pult alatti filmek

Ha valaki nagyon keresett egy olyan filmet, ami hivatalos forgalomban jelent meg, akkor megszerezték: az Odeonban azonban annyira központi helyzetben voltak, hogy náluk minden film eredeti volt.

Volt egyszer egy téka

A Volt egyszer egy téka egy 2018-ban, jórészt közösségi finanszírozásból készült és a Vertigo Média Kft. forgalmazásában bemutatott dokumentumfilm, melyben néhány lelkes volt tékás és filmkedvelő emléket állít a megszűnt Odeon tékának, az egész videókorszaknak és a nyolcvanas évek VHS aranykorának. Rendezője és írója Csizmazia “Cheese” Gábor, világpremierje a 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos programjában volt 2018. szeptember 16-án.

“Elhangzik a dokumentumfilmben is, hogy a téka úgy működött mint egy fodrászat, vagy pszichiátria: rengetegen elmesélték itt, hogy mi történt velük, titkok tudói voltunk. A Corvin videotéka végül 22 évig működött, generációkat láttunk felnőni. Puskás Peti barátom pl. gyerekként kezdett el hozzánk járni, és aztán egyszer csak mesélte, hogy megy egy tehetségkutató műsorba, a Megasztárba… Voltak híresen renitens, ma már celeb vendégeink is. A dokuban megszólal Rudolf Péter is, akit mint színészt kértünk fel, hogy jelenítse meg a tipikus kölcsönzői alanyokat – később kiderült, hogy ő is évekig kölcsönzött itt.” – avatta be a Retro Rádió hallgatóit Csizmazia „Cheese” Gábor.

2021.10.27. 17:12

Maszk viselését ajánlja a közösségi közlekedés használatakor a BKK

2021.10.27. 14:05

Elton John visszavonul, hogy a családjával lehessen

2021.10.27. 12:03

Az "Under Pressure" 40 éves lett

2021.10.27. 09:37

Közeledik a mindenszentek és halottak napja - a rendőrség kiemelt figyelmet fordít a temetőkbe látogatók biztonságára

2021.10.26. 14:38

Orosz állampolgár lett a Vad angyal

2021.10.26. 14:04

37 éve mutatták be a Terminátort

2021.10.26. 11:27

Charlie és Tátrai Band hétvége a Retro Rádióban – legyen ott a zenészek közös, rocktörténeti koncertjén!

2021.10.26. 08:04

Shakespeare IV. Henrikjének egy ritka kiadása eladó

2021.10.25. 16:26

Itt a harmadik dal az ABBA hamarosan megjelenő albumáról

2021.10.25. 14:58

A hét végén rendezik a Csabai Kolbászfesztivált

További hírek

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Vas Maya

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő