1961. május 6-án született George Timothy Clooney, amerikai színész, rendező, producer és forgatókönyvíró, az ENSZ békenagykövete. Ismertebb filmjei: Egek ura; Pénzes cápa; Solaris, Viharzóna; Sivatagi cápák; Mint a kámfor; Batman és Robin; Peacemaker; Alkonyattól pirkadatig; Ocean’s Eleven, Twelve, Thirteen; Vészhelyzet – TV sorozat; Szép kis nap; Gravitáció; Kecskebűvölők.

Clooneyt a Vészhelyzetben, dr. Doug Ross szerepében szerettük meg igazán, alakításáért két Emmy-, és három Golden Globe-díjra is nevezték. Clooney öt szezonon át játszotta a sármos orvost 1994 és 1999 között. Nagy sikert aratott Quentin Tarantino az Alkonyattól pirkadatig című filmjében: alakítását az MTV Movie Awardjával jutalmazták. Majd az NBC népszerű sorozatában, a Jóbarátokban is felbukkant Noah Wyle társaságában. Ezután egy olyan vígjáték következett, melyet a mai napig szívesen megnézünk: 1996-ban Michelle Pfeifferrel szerepelt a Szép kis napban.

A színész egyik legnagyobb sikerét később az Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi című filmjével érte el. Az 1960-as mozi remake-je parádés szereposztással készült.

2017 októberében megjelent az általa rendezett  krimi-vígjáték, a Suburbicon: Tiszta udvar, rendes ház.

Clooney már évek óta részt vesz humanitárius missziókban. 2006 áprilisában édesapjával, az újságíró Nick Clooney-val öt napra a nyugat-szudáni Dárfúrba utazott, hogy személyesen tájékozódjon az ottani humanitárius krízisről. Aktivistaként a Not On Our Watch szervezettel az emberirtások és tömeges áttelepítések ellen lép fel. 2008 januárjában Pan Gimun ENSZ főtitkár arra kérte fel az Oscar-díjas hollywoodi filmsztárt, hogy segítse a világszervezet nemzetközi békemisszióit. A békenagyköveteket a művészetek, a kultúra, a tudományok és a sport kiválóságai közül választják ki azért, hogy világszerte támogatókat szerezzenek az ENSZ-nek. – írja a Wikipedia.

2013-ban társalapítója volt a Casamigos tequilának, Rande Gerber és Michael Meldman oldalán.

A lapok gyakran írnak róla, ám évekig szinte kizárólag magánéletével voltak elfoglalva. A sokáig agglegénynek is elkönyvelt színész nyaranta Olaszországban, a Comói-tó melletti házában él. 2014-ben feleségül vette a brit-libanoni származású ügyvédnőt, a gyönyörű és rendkívül okos Amal Alamuddint. Iker gyermekeik, Ella és Alexander 2017. június 6-án születtek meg.

Fotó: Puzzlepix

2018.12.07. 08:37

Jennifer Aniston: "Ha Clooney apa lett, akkor bármi megtörténhet!

2019.06.25. 14:20

George Clooney a Netflixnek rendez filmet

2019.04.12. 16:54

Kiderült miről szól George Clooney új filmje!

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Vas Maya

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő