Minden idők legsikeresebb popcsapata csaknem negyven évvel The Visitors című albuma után készítette el Voyage című lemezét – a The Visitors volt egyébként az első albumok egyike, amelyet CD-n is kiadtak. A Voyage-en tíz vadonatúj dal szerepel, és a zenekar különleges, virtuális show-n is dolgozik, amelyet 2022. május 27-étől láthatunk Londonban.

A lemezről előfutárként három dal jelent meg, az “I Still Have Faith In You”, a “Don’t Shut Me Down” és a “Just A Notion”.

„Állítólag az már túlságosan vakmerő, ha 40 évnél is több idő telik el két album között, így felvettük a “The Visitors” folytatását. Azonban ha teljesen őszinték akarunk lenni, elsősorban az mozgatott minket, hogy elhozzuk nektek a legcsodálatosabb, leglátványosabb show-t, amiben valaha részetek volt. Jövő májusban mi is a közönség soraiban fogunk ülni Londonban, hogy megnézhessük, hogyan koncertezik saját magunk digitális mása. Ez egyszerre nagyon furcsa és felemelő!” – foglalta össze Benny Andersson, Björn Ulvaeus, Agnetha Fätskog és Anni-Frid Lyngstad.

Az album és a koncert egyaránt a “Voyage” („Utazás”) címet viseli: ez egyszerre szimbolizálja a zenekar időutazását fiatalkori avatarjuk segítségével, és azt, hogy ezzel a projekttel számukra is ismeretlen vizekre eveznek.

„Nehéz lenne egy mondatban összefoglalni, mi volt számomra a legörömtelibb pillanat a munkafolyamat során” – mondja Benny. „Felvillanyozott, hogy együtt dolgozhatunk a koncert koncepcióján, de az is, hogy újra közösen stúdióztunk, és hallhattam Fridát és Agnethát énekelni.”

Anni-Frid így eleveníti fel a számára legkedvesebb pillanatokat: „Sosem felejtem el, amikor 2018-ban Benny felhívott és megkérdezte, nem lenne-e kedvem újra a mikrofon mögé állni. És micsoda dalokat kaptam tőle és Björntől!! Borzasztóan tisztelem és szeretem ezeket a tehetséges, zseniális dalszerzőket! Hatalmas boldogsággal töltött el, hogy újra egy csapatot alkottunk. Nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel, és remélem, a rajongóinknak is tetszik majd.”

Agnethának ezzel szemben fogalma sem volt, mit várhat a közös stúdiózástól – azonban ahogy belépett Benny stockholmi stúdiójába, minden aggodalma elszállt, és elmondása szerint alig várja már, hogy az egész világ hallhassa, mit alkottak.
„Mindketten csodás énekesnők, egyszerűen elképesztő, mit hoztak ki ezekből a dalokból. Vérbeli zenészek: nem szállt a fejükbe a popsztárság, és látszott, milyen jól érzik magukat a stúdióban. De nemcsak ők: a Voyage-projekt mindannyiunknak óriási löketet adott” – mondja Björn.

Az albumhoz társuló koncerthez egy különleges, háromezer férőhelyes helyszínt építenek Londonban: itt láthatjuk majd Agnetha, Benny, Björn és Anni-Frid digitális mását fellépni, tízfős élő zenekar kíséretében. A káprázatos show-n több mint 850 ember dolgozott a George Lucas által alapított Industrial Light & Magic stúdióban. Az ő feladatuk volt többek között az is, hogy korábbi felvételek és újabb koreográfiák segítségével digitálisan leképezzék a zenekar ikonikus táncmozdulatait; nekik köszönhető az, hogy az avatarok valóban megszólalásig hasonlítanak az ABBA tagjaira. A koreográfiáért egyébként Wayne McGregor világhírű kortárs táncművész felelt.

„Képzeld el a következőt: a ’70-es években Észak-Angliában éppen társastáncot, latin táncot és diszkót tanulsz az ABBA csodás dalaira. 2020-ban pedig, csaknem 50 évesen magával az ABBA-val táncolsz együtt Svédországban! Az ABBA Voyage rengeteg ember bravúros munkáján múlt: szükség volt hozzá technológiai varázstrükkökre, szórakoztatóipari fejlesztésekre és a kortárs művészet ismeretére. Mindennek azonban egyetlenegy dolog volt a lényege: az ABBA egyenlő a TÁNCcal, és mindig is az lesz. Találkozzunk a táncparketten!” – mondja.

Az előadás rendezője Bailie Walsh volt, akinek nevéhez olyan dokumentumfilmek fűződnek, mint a Being James Bond vagy a Springsteen & I. Walsh 1974-ben látta először az ABBA-t az Eurovíziós Dalfesztiválon, azt pedig álmában sem gondolta volna, hogy csaknem 50 évvel később együtt dolgoznak majd egy ennyire nagy volumenű projekten, mint az ABBA Voyage.

Fotó: Baillie-Walsh
Cikkben lévő fotó: Ludvig-Andersson

2021.12.02. 11:59

Magyarországon is fellép az 50 éves jubileumát ünneplő Uriah Heep

2021.12.02. 10:00

Látványos bolygóegyüttállás várható december 10-én

2021.12.02. 08:00

Lesz jövőre busójárás Mohácson

2021.12.01. 16:00

Presser Gábor nyilvános főpróbát tart 2022-es koncertjei előtt

2021.12.01. 14:09

Beatles-könyv jelent meg magyarul, az angol kiadással egy időben

2021.12.01. 12:00

Deep Purple-klasszikusok Ian Paice-szel - Budapesten koncertezik a brit banda dobosa

2021.12.01. 10:00

Ma van a Magyar Rádiózás Napja!

2021.12.01. 08:00

A Sziámi együttes 25 év után ismét színpadra lép

2021.11.30. 16:26

Szigorodik az állatvédelmi törvény

2021.11.30. 14:00

Billy Idol 66!

További hírek

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Vas Maya

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő