Megszületett a világszerte híres és kedvelt Downton Abbey sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán…

 

De nézzünk be egy kicsit a kulisszák mögé, íme A Downton Abbey film készítése Julian Fellowes tollából:

A visszatérés Downton Abbey-be rendkívüli, néha majdnem szürreális élmény volt. A sorozat utolsó évadát 2015-ben fejeztük be, gondoskodtunk arról, hogy minden cselekményszálat elvarrjunk, elbúcsúztunk a karakterektől, és mindezt csodálatos búcsúpartival ünnepeltük, s akkor úgy gondoltam, ennyi volt. De úgy tűnt, a közönség még nem volt felkészülve arra, hogy elváljon Crawleyéktól és szolgálóiktól, és egyre több pletyka kapott szárnyra egy filmről, míg a végén Gareth Neame és a stáb többi tagja nem tudott nekik ellenállni. Így született meg a film. (…)

Egy hosszan futó sorozat meglehetősen szokatlan drámai forma, főleg az írója számára, de mindenki más számára is. Ez az egyetlen eset, amikor az ember olyan alakítások számára ír (vagy rendez), amelyeket már ismer, és ugyanez vonatkozik a színészekre is, akik élvezik a szerepüket. Ha színdarabot vagy musicalt vagy filmet írsz, csak a forgatókönyv befejezése után kezdődik a színészválogatás. A Downton esetében azonban már megnézhettem a vágott epizódokat, amikor az első évad negyedik részét írtam. Meg kellett ismernem ezeket a karaktereket; látnom kellett, mit tudnak kihozni ezek a csodálatos színészek a szerepükből, és az erősségeik alapján – amiből nagyon sok van nekik – kezdtem el az írást. Az alakításaik formálták a cselekményt, és e hatéves folyamat után, nem meglepő módon, az ember nagyon tud kötődni ezekhez a kitalált, de nagyon is valódinak tűnő emberekhez. Mindig kérdezik, hogy melyik karakter volt a kedvencem, de az az igazság, hogy mindegyik. A gyermekeim voltak. Én teremtettem őket meg a színészek, a Downton Abbey világában, együtt.

Szerencsés vagyok, amióta a Downton sorozatnak vége, hiszen musicaljeimet mutatták be a West Enden és a Brodwayn, két filmem jön ki idén, és két sorozat van előkészületben, tehát nincs okom panaszra, de természetesen nagyon hiányzik az a biztonság, amit Downton világa adott nekem. Egy sorozat csodálatosan nyugodt ütemű drámai forma. Sugallhatod egy új cselekményszál elindítását, megválaszthatod a megfelelő pillanatot, de senki nem kapkod. Szóval mindez hiányzik, ezért felemelő élmény volt visszatérni a kitalált életekhez. De a film forgatókönyvének megírása nem volt ugyanaz az élmény, mint amikor a sorozaton dolgoztam. Egy tévés epizódban erős sztorikat találsz ki négy vagy öt karakternek, a többiek pedig egyszerűen részt vesznek valamelyik cselekményszál bonyolításában. Aztán a következő héten négy vagy öt másik karakter cselekményszála indul el, és szereplőgárda többi tagja támogatja őket. De egy filmben mindenki történetét el kell mesélni és mindegyiket meg kell oldani, ami bonyolult cselekményvezetést igényel. A filmben a királyi család látogatását állítottuk a középpontba. V. György király és Mária királyné Yorkshire megyében utazgat, és egy éjszakára megszállnak Downtonban. Az összes különféle narratíva, némelyik boldog, némelyik kevésbé az, e jelentős központi esemény körül kering. És ez nem valóságtól elrugaszkodott, erőltetett fikció. A királyi pár legidősebb lánya, Mária hercegnő a film cselekménye idején Goldsborough Hallban élt (híres yorskhire-i kastély – a ford.), vagyis Yorkshire útba eshetett a királyi párnak. (…)

A Twickenham Studiosban tartottuk az olvasópróbákat a forgatás kezdete előtt, és hirtelen ott volt előttem az összes fontos arc, akik meghatározták az előző tíz évemet: egymás mellett ültek, előttük a nyitott forgatókönyvek, és mindenki készen állt arra, hogy visszabújjon a Downton állandó szereplőinek bőrébe. Az írás mókás foglalkozás. Rengeteg időt töltesz egyedül a számítógép képernyője előtt, ötletekre várva, aztán hirtelen – legalábbis úgy tűnik, hogy hirtelen – minden valósággá válik, amit leírtál, mert hatalmas csapat dolgozik a történet megvalósításán, és ami a fejedből kipattant, nem a tiéd többé. Új tulajdonosai a színészek, a rendező és végül a közönség. Nagyon fura volt újra látni ezt a színészcsapatot, akiktől három évvel korábban érzékeny puszikkal búcsúztál el, és most újra próbálnak – nehéz megszokni ezt a látványt. A forgatás során elmentem a Sheppernton stúdióba, ahol pár évvel korábban a Gosford Park megváltoztatta az életemet, és megcsodáltam, hogy a különböző részlegek mekkora tehetséggel végzik a munkájukat, és a színészek milyen könnyedséggel hozzák a legjobb formájukat – most itt az ideje, hogy hátradőljek, és hagyjam, hogy mindez magáért beszéljen. Remélem, hogy önöknek is annyira tetszeni fog a film, mint nekem.

Miért imádja a közönség Downtont  2019-ben is?

 „Mindig is úgy éreztem, hogy örökös érdeklődés tapasztalható az angol vidéki kastélyok iránt – mondja Gareth Neame executive producer. – Különleges környezet, amely kifejezi az angolság lényegét. A Downtont úgy alkotttuk meg, hogy fogtuk ezt a kizárólag a britekre jellemző világot, és egy rendkívül népszerű, modern műfajjal ötvöztük, amely már majdnem szappanopera-szerű. Downton nem regényadaptáció volt, mint oly sok korábbi hasonló sorozat. Eredeti kortárs írásmű alapján született, egy elképesztően fantáziadús szerző tollából – aki nagyon jól ismeri ezt a világot, rajong érte és tökéletesen érti, hogyan működik.

Downton ötlete jó ideje motoszkált a fejemben, mert úgy gondoltam, ez nagyon érdekes világ. Amikor megnéztem a Gosford Parkot, teljesen lenyűgözött. Julian Fellowes Oscar®-t kapott a forgatókönyvéért. Pár évvel később Juliannel az egyik könyvén dolgoztunk – nem lett belőle film, de az ötlet, hogy készítsünk sorozatot egy angol kastély életéről, továbbra is ott motoszkált a fejemben; fogjuk a Gosford Park világát, és alakítsuk tévésorozattá.

Telitalálatnak bizonyult, a közönség imádta. Minden, amit elképzeltem, valósággá vált. Olyan világot teremtettünk, ahová a közönség újra és újra vissza akar térni. Az utóbbi két-három évben a rajongók és a nagyközönség remélte, hogy visszatérhetnek Downtonba, és most itt a lehetőség.”

Bemutató: szeptember 12.

 

2021.12.01. 16:00

Presser Gábor nyilvános főpróbát tart 2022-es koncertjei előtt

2021.12.01. 14:09

Beatles-könyv jelent meg magyarul, az angol kiadással egy időben

2021.12.01. 12:00

Deep Purple-klasszikusok Ian Paice-szel - Budapesten koncertezik a brit banda dobosa

2021.12.01. 10:00

Ma van a Magyar Rádiózás Napja!

2021.12.01. 08:00

A Sziámi együttes 25 év után ismét színpadra lép

2021.11.30. 16:26

Szigorodik az állatvédelmi törvény

2021.11.30. 14:00

Billy Idol 66!

2021.11.30. 12:00

Lisztet és Chopint játszik az okospad

2021.11.30. 10:00

„Sötét illattal” jelentkezett a Balck Sabbath gitárosa

2021.11.30. 08:00

Megkezdődött az énekesmadár-etetési szezon

További hírek

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Vas Maya

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő