A magyar hegymászó tegnap elindult Katmanduba, hogy másodszor is – ám ezúttal a déli oldalról – megmássza a Mount Everestet.

A budapesti ügyvéd 2016. május 20-án ért fel a 8848 méter magas Mount Everestre. Ő az első magyar, aki az északi, sokak által nehezebbnek tartott oldalról jutott fel a csúcsra. Az asztmás extrémsportoló oxigénpalackkal mászta meg a hegyet, öt asztmás rohamot küzdött le mászás közben.

Neszmélyi Emil az elmúlt öt esztendőben felért hét kontinens hét legmagasabb csúcsára, azaz teljesítette a hegymászók egyik legnagyobb kihívását a Seven Summit sorozatot, ráadásul mindkét változatát, amelyben szintén első volt a magyarok között.

Eredeti tervei szerint egy évvel ezelőtt utazott volna Nepálba, hogy a déli oldalról is meghódítsa a Mount Everestet, de a koronavírus-járvány közbeszólt.
Az M1inek k nyilatkozva elmondta, hogy öt hónappal ezelőtt állt neki a közvetlen felkészülésnek és korábban még soha nem volt ilyen jó állapotban. A legnagyobb nehézségét a terep újdonsága, elsősorban az életveszélyes Khumbu-jégesés és az asztmája okozhatja, hiszen extrém magasságban már jóval nehezebben kap levegőt az egészséges ember is. Emiatt oxigénpalackkal mászik majd nyolcezer méter fölött.

A 45 éves hegymászó Katmanduban csatlakozik egy nemzetközi expedícióhoz, amelynek tagjaival közösen jutnak majd el négy-öt nap alatt az alaptáborba a szükséges adminisztráció és egy PCR-teszt után.

Neszmélyi Emil olyan expedíciót keresett, amely kifejezetten betartja a fenntartható mászás szabályait, vagyis nemcsak a saját tevékenységükből keletkezett hulladékot hozzák le, hanem a korábban mások által otthagyott szemét közül is igyekeznek annyit lehozni, amennyit csak tudnak. Ez azért is fontos, mert az Everest-expedíciók az elmúlt évtizedekben rengeteg szemetet halmoztak fel a hegyen és bár az utóbbi években javult a helyzet, még most is rengeteg van belőle.

Április közepétől kezdődhetnek meg az akklimatizációs mászások, a csúcstámadás várhatóan május közepe és június első hete közé esik majd. Nehézséget okoz a mászóknak, hogy a Mount Everest alaptábora és az egyes tábor közötti szakasz a világ egyik legveszélyesebb terepe.

Idén egy másik magyar hegymászó is próbálkozik a Mount Everest meghódításával. Varga Csaba erdélyi magyar hegymászó április 7-én indul Nepálba, hogy a “Tisztán” Magyar Everest Expedícióban első magyarként megkísérelje pótlólagos oxigén nélkül, vagyis “tisztán” megmászni a világ legmagasabb hegyét, a 8848 méter magas Mount Everestet.

Forrás: MTI

A fotó illusztráció: Pxhere

2021.10.18. 16:06

Népszerűek Bécsben a mobil oltópontok

2021.10.18. 11:45

A Gipsy Kings előtt tiszteleg egy új supergroup

2021.10.18. 08:03

A héten jön egy kis indián nyár

2021.10.17. 10:22

Október végén debütál a magyar mozikba az Éjjeli őrjárat című film

2021.10.16. 09:26

Szerződést bontott a hivatalos varázslójával az új-zélandi Christchurch

2021.10.15. 15:34

Újra itt a "Let It Be" - fantasztikus újrakiadással jelenik meg a The Beatles utolsó stúdióalbuma

2021.10.15. 13:16

Öreg-tavi halászfesztivál lesz holnap Tatán

2021.10.15. 11:29

Ma van a kézmosás világnapja!

2021.10.15. 09:24

A Genfi Nemzetközi Filmfesztiválon lesz A besúgó című magyar sorozat világpremierje

2021.10.15. 08:07

A WHO posztumusz díjjal tisztelgett Henrietta Lacks, a modern orvostudomány "anyja" előtt

További hírek

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Vas Maya

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő