Június 5-én, a Retro Reggelben Hudák Anita és Hepi Endre a Firenzében élő, és idegenvezetőként dolgozó Kiss Eszterrel beszélgetett Olaszország újranyitásáról.

A Hello. Itt Firenze oldal alapítója, és szerkesztője elmondta, most már valóban sokkal lazább az életük, pár napja a tartományok között is utazhatnak az emberek. Néhány intézkedés természetesen megmaradt, pl. a maszk viselése, a távolságtartás, de tilos a gyülekezés is.

Elárulta, már nem tartanak naponta sajtótájékoztatót Olaszországban, de a kormány folyamatosan figyeli, mely régiók veszélyeztetettek, és ha kell, azonnal lépnek.

Kiss Eszter a Retro Reggelben kifejtette, hogy a boltok előtt néha várniuk kell, mivel szabályozzák, egyszerre hány fő tartózkodhat az üzeltekben. Mielőtt belépnének, a vásárlók testhőmérsékletét is megmérik, és mindenkinek kesztyűt kell húznia.

A butikokban viszont egyelőre tilos a próba, a ruhákat haza lehet vinni vásárlás után, és ha nem jó, visszaveszik.
Fodrászatokban, kozmetikusnál még szigorúbb előírásokat kell betartani, pl. kötelező a maszk, a lábzsák használata, a vendégek külön zacskóba helyezhetik a táskájukat.

“Az éttermekben elkérhetik a telefonszámunkat, hogy ha bármi baj történik, azonnal fel tudják venni velünk a kapcsolatot.” – fűzte hozzá.

Eszter kiemelte, hogy nem árt, ha a turisták felkészülnek az olasz szabályokra, ám azt is hozzátette, hogy az ország szépsége megmaradt, és bizony sokszor a léleknek is gyógyír, kifejezetten jót tesz a toszkán táj látványa.

A Retro Reggelben arról is szó esett, hogy a szabályokat Toszkánában szinte mindenki betartja, annyira hozzászoktak pl. a maszkhoz, hogy ezeket már nem kell senkinek mondani…

Olaszország ébredezik:

Kiss Eszter arra is rávilágított, hogy az Uffizi a héten pl. megnyitott, és egyre többen sétálnak a tengerpartokon is, de az élet még nem ugyanolyan.

“Én úgy fogalmaztam meg magamnak, hogy olyan mintha Olaszország a Csipkerózsika álmából ébredezne, zajlik a takarítás, a készülődés, de a pörgés nem ugyanolyan, mint a járvány előtt volt.”

A teljes beszélgetést itt is visszahallgathatják:

Olaszország megnyitotta külső határait is első lépésben az EU-tagállamokból és Nagy Britanniából érkezők előtt, akiket nem helyeznek többé karantén alá. Több olasz tartományban mobiltelefonos alkalmazást vezettek be a turisták kontaktkövetésére, ezekhez önkéntes, de ajánlott a csatlakozás. Máshol eltérő módszerekkel regisztrálják a más régióból vagy országból érkezőket. Vírustesztet sehol sem kérnek. Tavaly júniusban több mint 9 millió külföldi érkezett Olaszországba. Az idegenforgalom a belföldi turizmusban reménykedik: tavaly júniusban 7 millió olasz vette ki a szabadságát. A felmérések azt mutatják, hogy az olaszoknak jelenleg kevesebb mint fele foglalkozik nyaralása tervezésével – írta az MTI.

Fotó: Kiss Eszter – Hello. Itt Firenze

2021.12.01. 14:09

Beatles-könyv jelent meg magyarul, az angol kiadással egy időben

2021.12.01. 12:00

Deep Purple-klasszikusok Ian Paice-szel - Budapesten koncertezik a brit banda dobosa

2021.12.01. 10:00

Ma van a Magyar Rádiózás Napja!

2021.12.01. 08:00

A Sziámi együttes 25 év után ismét színpadra lép

2021.11.30. 16:26

Szigorodik az állatvédelmi törvény

2021.11.30. 14:00

Billy Idol 66!

2021.11.30. 12:00

Lisztet és Chopint játszik az okospad

2021.11.30. 10:00

„Sötét illattal” jelentkezett a Balck Sabbath gitárosa

2021.11.30. 08:00

Megkezdődött az énekesmadár-etetési szezon

2021.11.29. 16:00

Julia Roberts és George Clooney miatt átépítettek egy fél szigetet

További hírek

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Vas Maya

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő