Mariah Carey ötszörös Grammy-díjas amerikai popénekesnő, aki több mint 200 millió lemezt adott el világszerte, és lenyűgöző, öt oktáv terjedelmű hangjával az 1990-es évek legnagyobb sztárja volt, március 27-én ünnepli ötvenedik születésnapját.

Az MTVA Sajtóadatbankjának portréja:

Huntingtonban született 1969. (egyes források szerint 1970.) március 27-én. Egzotikus vonásait ír-amerikai ősökkel büszkélkedő anyjától és afroamerikai, venezuelai származású apjától örökölte. Rövid ideig tartó frigyüket a rokonság előítélete övezte, és Mariah mindössze három éves volt, amikor elváltak.

Mesébe illő kezdetek:

Már középiskolás korában dalokat írt, háttérvokált énekelt, és zenei karrierről álmodott. Barátjával, Gavin Christopher énekessel demókazettát készített, de a lemezcégek sorra elutasították. Tizenkilenc évesen valahogy bejutott a zenei világ jeles képviselőinek rendezvényére, ahol a Sony Music Entertainment főnökének, Tommy Mottolának a kezébe nyomta a demókazettáját. Az üzletember hazafelé, a kocsijában meghallgatta a dalokat, és nyomban visszament a gála helyszínére, ám Mariah-t, Hamupipőke meséjéhez hasonlóan, már nem találta ott. Hetekbe telt, mire sikerült a fiatal tehetség nyomára bukkannia.

Szerződéskötésük után a Columbia, a Sony Music leányvállalata, két évig alakították Carey megjelenését, hogy piacképessé tegyék a konkurenciához szerződött Whitney Hustonnal és Madonnával szemben.

Grammy-díj és a legemlékezetesebb dal (All I Want for Christmas is You ):

1990-ben jelent meg a nevét viselő első albuma, amelyről négy dal is vezette a Billboard 100-as listáját. Közöttük Vision of Love, amelyért elnyerte A legjobb egyéni popelőadás Grammy-díját, valamint A legjobb új előadó kategóriában is diadalt aratott. Huszonhárom évesen, 1993-ban kötött házasságot a nála húsz évvel idősebb Mottolával. Közös munkájuk a Music Box című album, amelyről a Dreamlover és a Hero a Billboard élbolyában végzett. Egy sikeres turné és némi pihenő után, 1994-ben a Merry Christmas című korongjáról az All I Want for Christmas is You című szerzemény került a slágerlisták élére. Ugyanez a dal, huszonnégy évvel később, 2018-ban új rekordot döntött: a Spotify streaming szolgáltatón december 24-én 10,8 milliószor játszották le.

1995-ben a Daydream című gyűjteményből a Fantasy lett a második olyan dal a Billboard történetében, amely rögtön a slágerlista élén debütált. Ezt a bravúrt korábban csak Michael Jackson You Are Not Alone című slágere érte el.

1997-ben dobta piacra a Butterfly albumot, amely a Mottolától való elszakadás jelképe, amolyan függetlenségi nyilatkozat. Már korábban is felröppent a hír, hogy kapcsolatuk távolról sem felhőtlen. Carey állítása szerint, Mottola folyamatosan a sarkában járt, és valósággal bebörtönözte. Végleges szakításukra 1998-ban került sor. Ugyanebben az évben készült korábbi listavezető dalaiból a #1’s című válogatása. Az albumon szerepelt az Egyiptom hercege című animációs film Oscar-díjas betétdala, a When You Believe, amelyet Whitney Houstonnal duettben énekelt.

Rekordösszegű szerződés és idegösszeomlás:

2001-ben a Virgin Recordsszal kötött rekordösszegű, 100 millió dolláros szerződést, amely öt albumra szólt. A Glitter – Ami fénylik című filmben főszerepet kapott, ám a film gyengén teljesített a mozipénztáraknál, ráadásul alakításáért 2002-ben, még Aranymálna-díjat is kapott a legrosszabb színésznő kategóriában. A megfeszített munkatempónak és sorozatos kudarcainak köszönhetően idegösszeomlást kapott, súlyos kimerüléssel kórházba szállították. A Virginnel elváltak útjaik, a korai szerződésbontásért cserébe 28 millió dollárt kapott. Kilencedik, Charmbracelet című lemezén már az új lemezcég, az Island neve szerepelt.

2005-ben látott napvilágot a The Emancipation of Mimi, amely a megjelenés hetében több mint 400 ezer példányban kelt el az USA-ban, sikeresen helyreállítva Carey megtépázott hírnevét. A három Grammy-díjjal is jutalmazott gyűjteményen vendégművészként három híres rapper, Snoop Dogg, Nelly és Twista is szerepelt.

Újabb sikerek, Mariah édesanya lett:

2008-ban az E=MC2 album, nyerő képletnek bizonyult, mert a Touch My Body lett a 18. listavezető dala, és ezzel, az első helyek tekintetében, megelőzte Elvis Presleyt, akinek csak 17-et sikerült összehoznia. 2009-ben került a boltokba a Memoirs of an Imperfect Angel, a mozikban pedig vetíteni kezdték a Precious – A boldogság ára című filmet, amelyben egy szociális munkást alakított, a kritikusok szerint hibátlanul. Alakításáért több díjat is begyűjtött. 2010-ben újabb ünnepi összeállítással lepte meg rajongóit Merry Christmas II You címmel, majd egy évvel később, éppen Nick Cannon színésszel kötött házassága harmadik évfordulóján, ikreknek adott életet.

2014 termése a Me. I am Mariah. The Elusive Chanteuse, amely a Def Jam lemezcéggel készített utolsó lemeze. Óriási sikerként könyvelhette el a 2018-ban piacra dobott Cautiont, tizenötödik stúdióalbumát, amely a kritikusok egybehangzó véleménye szerint új szintet képvisel az énekesnő zenéjében. Olyan neves művészekkel dolgozott együtt, mint DJ Mustard, Blood Orange, Timbaland vagy Poo Bear.
2019-ben méltán jelölték újra a Songwriters Hall of Fame tagjai közé, hiszen 15 albuma majdnem minden dalának ő az egyik szerzője.

Koncertnaptára ma is tele van:

Tavaly nyilatkozott először 2001-ben diagnosztizált bipoláris depressziójáról. Kezdetben nem volt hajlandó segítséget elfogadni, de miután nyilvánosságra hozta a betegséggel folytatott küzdelmét, rengeteg támogatást kapott rajongóitól. Manapság sem unatkozik, koncertnaptára tele van, és magánéletében is meglehetősen kiegyensúlyozottnak tartja magát. Boldogsága titkát egyrészt a szerelemnek, másrészt a fogyásnak tulajdonítja. Nemrég gyomorszűkítő műtéten esett át, amely véget vetett a kilókkal folytatott reménytelen küzdelmének.

Forrás: MTI, fotó: Puzzlepix

2021.11.26. 16:00

Nagy Katalin himlőoltásról szóló levelét bocsátják árverésre Londonban

2021.11.26. 14:00

Megérkezett a Deep Purple vadonatúj albuma

2021.11.26. 12:00

Isten éltesse a ma 82 éves Tina Turnert!

2021.11.26. 10:00

Életet menthet a Tüzes Dalok hétvégéjén a Retro Rádióban!

2021.11.26. 08:00

Adventi falu, karácsonyi vásár, zenés előadások Szolnokon

2021.11.25. 14:00

Hollandiában egyhetes börtönbüntetésre ítéltek egy férfit, aki a Mikulás "kilövésével" fenyegetett

2021.11.25. 12:00

Húsz művész dolgozta fel a Miénk itt a tér című LGT-dalt

2021.11.25. 10:00

Lábadozik a Nagy-korallzátony

2021.11.25. 08:00

Csütörtökön kezdődik az Egerszegi Advent

2021.11.24. 14:43

Elment "mindenki Etusa"

További hírek

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Vas Maya

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő