A pandémia kezdete óta jelentősen megnőtt a kutyakölykök iránti kereslet az osztrák fővárosban. Ezzel párhuzamosan 40 százalékkal nőtt a parvovírussal kezelt kutyakölykök száma. Sokan ugyanis az internetről, kelet-európai szaporítóktól rendelik meg az új családtagot.

A kialakult helyzet kapcsán Bécsi Állatvédelmi Ombudsmani Hivatal és az Állatorvostudományi Egyetem most közösen figyelmeztet a veszélyre.

A Bécsi Állatvédelmi Ombudsmani Hivatal felmérése szerint 2020 márciusa óta Ausztriában 120 százalékkal többször kerestek rá a „kutyakölyök vásárlás” kifejezésre, mint a járvány előtt. Emellett 70 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik részt vettek a leendő kutyásoknak 2019. július 1-je óta kötelező gazdifelkészítő tanfolyamon, illetve 2020/21 telén negyedével több kutya után fizettek adót, mint egy évvel korábban.

A négylábú társak iránti megnövekedett kereslet azonban negatív következményekkel is járt: a Bécsi Állatorvostudományi Egyetemen 40 százalékkal nőtt a parvovírussal kezelt kutyakölykök száma a járvány előtti időszakhoz képest. Az érintett állatok javarészt Kelet-Európából – Szlovákiából, Szerbiából és Romániából – származnak és interneten rendelték őket. A súlyos gyomor- és bélgyulladással járó vírusfertőzés különösen veszélyes a fiatal állatokra, amelyeknek még nem záródott le az oltássorozata. Az állatok folyamatos, intenzív állatorvosi ellátást igényelnek és akár két hétig is az állatkórházban kell maradniuk, ami nem ritkán 1.500-2.500 eurós kiadást jelent. Ráadásul a betegséget követően gyakran kell számolni szövődményekkel is, ami miatt az állatnak további kezelésekre vagy például speciális tápra van szüksége. Sokan közülük az életük hátralévő részében törzsvendéggé válnak az állatorvosnál. Nem mellékes, hogy a beteg kutya székletével ürülő parvovírus a többi kutyára és a macskákra is súlyosan veszélyes, ráadásul akár egy évig is életképes marad.
A fentiek miatt a Bécsi Állatvédelmi Ombudsmani Hivatal és a Bécsi Állatorvostudományi Egyetem azt tanácsolja, hogy bármilyen csábító is, senki ne rendeljen az internetről kutyakölyköt, mert az ilyen hirdetések mögött általában kelet-európai kutyaszaporítók állnak, akik a haszon reményében attól sem riadnak vissza, hogy szenvedést okozzanak az állatnak és új gazdájának.

Helyette a háromlépéses WAU-módszert ajánlják annak, aki kutyakölyök beszerzését fontolgatja. Első lépés a gazdiképző tanfolyam elvégzése, ahol a kutyatartással kapcsolatos alapismereteket sajátíthatják el a leendő gazdák. Ezután érdemes körülnézni a menhelyeken, ahol nagyon sok gazdátlan kutya várja – köztük kölykök és fiatal állatok -, hogy új, szerető családot kapjon. És ha még mindig nincs meg az igazi, vagy valaki egy adott fajtát keres, annak érdemes szakértőhöz fordulnia, aki további tippekkel tudja segíteni a keresésben. „Ezzel a módszerrel a minimálisra csökkenthető annak a valószínűsége, hogy szaporítóktól beteg kölyköt vásárolunk” – magyarázza Eva Persy állatvédelmi ombudsman a módszer előnyét.

Az osztrák ajánlás itthon is követendő példa! Ne vásároljunk, fogadjuk örökbe négylábú családtagunkat!

Fotó: TierQuarTierWien

2021.10.25. 16:26

Itt a harmadik dal az ABBA hamarosan megjelenő albumáról

2021.10.25. 14:58

A hét végén rendezik a Csabai Kolbászfesztivált

2021.10.25. 11:57

Federer-villamos közlekedik Bázelben

2021.10.25. 09:21

Ismét közös albumot készít a Grammy-díjas páros

2021.10.25. 08:08

A ''La Isla Bonita'' átlépte a félmilliárdos nézettséget a YouTube-on

2021.10.24. 10:31

Ma van a Magyar Operett Napja

2021.10.23. 15:37

Az 56-os forradalom amerikai emlékhelyeire látogathatunk egy applikáció segítségével

2021.10.22. 16:38

40 év után újra itt a "Tattoo You"

2021.10.22. 13:49

52 éves a Led Zeppelin II.

2021.10.22. 11:42

Celine Dion lemondta a show-ját Las Vegasban

További hírek

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Vas Maya

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő