Március 1-én, pénteken tartják meg a Fővárosi Állat- és Növénykertben a Vadon Napot, amelynek programjaival a veszélyeztetett fajok védelmére kívánják felhívni a figyelmet. Az eseményen – amely a World Wildlife Day nemzetközi kezdeményezéséhez kapcsolódik – változatos programokkal várják az érdeklődőket, elsősorban az óvodás és iskolás csoportokat. A nap folyamán a macskamaszkban, vagy nagymacskát ábrázoló plüss játékkal érkező gyermekek kedvezményes, 200 forintért megváltható jeggyel látogathatják az Állatkertet.

46 esztendeje, 1973. március 3-án írták alá a veszélyeztetett állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó washingtoni egyezményt (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora – CITES). Eredetileg 21 ország vett részt az egyezményben, de azóta a világ csaknem valamennyi országa aláírta, így ma már 183 a részes felek száma, ide értve az Európai Uniót is. Magyarország 1985-ben csatlakozott az egyezményhez, elsőként az egykori vasfüggönytől keletre eső európai országok közül.

Az ENSZ közgyűlése 2013-ban úgy határozott, hogy március 3-át, az egyezmény aláírásának évfordulóját a vadvilág világnapjává (World Wildlife Day). Ehhez a világnaphoz kapcsolódóan a Fővárosi Állat- és Növénykertben pénteken tartják meg a Vadon Napot, amelynek programját elsősorban az óvodás és iskolás csoportok igényeihez igazítják, de természetesen mindenki mást is szívesen látnak a rendezvényen.

Programok és kedvezmények

A pénteki Vadon Napon délelőtt 10-től délután 4-ig változatos programokkal várják az érdeklődőket. A kert egész területére kiterjed a főbejárattól induló, több állomásos játék, amelynek egyes állomáshelyein többek között az emberszabású majmok, a jegesmedvék, az orrszarvúak, a nagymacskák, valamint az év emlősének megválasztott hiúz védelmével, az illegális állatkereskedelem okozta problémákkal és az Állatkert állatmentő tevékenységével ismerkedhetnek a látogatók, köztük is elsősorban a gyerekek. A Varázshegyben arcfestés és kézműves műhely is lesz.

Ugyancsak a Varázshegy, azon belül az úgynevezett Csillagtér lesz a helyszíne a Kis kamerák, nagyvadak című természetfilm vetítésének, amely 10 órakor kezdődik. A vetítést közönségtalálkozó és a ragadozókról szóló beszélgetés követi Varga Livius-szal, a film főszereplőjével, aki nemcsak természetbúvárként, hanem muzsikusként, a Quimby zenekar ütőhangszereseként, A Kutya Vacsorája frontembereként, illetve televíziós személyiségként is ismert.

2018.11.24. 11:57

Európa legjobb állatkertje lett a Nyíregyházi Állatpark

2019.03.28. 14:37

Kezdődik az esti séták sorozat a Fővárosi Állatkertben

2019.07.15. 11:11

Újszülött kiselefánt a bécsi állatkertben

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő