Március 1-én, pénteken tartják meg a Fővárosi Állat- és Növénykertben a Vadon Napot, amelynek programjaival a veszélyeztetett fajok védelmére kívánják felhívni a figyelmet. Az eseményen – amely a World Wildlife Day nemzetközi kezdeményezéséhez kapcsolódik – változatos programokkal várják az érdeklődőket, elsősorban az óvodás és iskolás csoportokat. A nap folyamán a macskamaszkban, vagy nagymacskát ábrázoló plüss játékkal érkező gyermekek kedvezményes, 200 forintért megváltható jeggyel látogathatják az Állatkertet.

46 esztendeje, 1973. március 3-án írták alá a veszélyeztetett állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó washingtoni egyezményt (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora – CITES). Eredetileg 21 ország vett részt az egyezményben, de azóta a világ csaknem valamennyi országa aláírta, így ma már 183 a részes felek száma, ide értve az Európai Uniót is. Magyarország 1985-ben csatlakozott az egyezményhez, elsőként az egykori vasfüggönytől keletre eső európai országok közül.

Az ENSZ közgyűlése 2013-ban úgy határozott, hogy március 3-át, az egyezmény aláírásának évfordulóját a vadvilág világnapjává (World Wildlife Day). Ehhez a világnaphoz kapcsolódóan a Fővárosi Állat- és Növénykertben pénteken tartják meg a Vadon Napot, amelynek programját elsősorban az óvodás és iskolás csoportok igényeihez igazítják, de természetesen mindenki mást is szívesen látnak a rendezvényen.

Programok és kedvezmények

A pénteki Vadon Napon délelőtt 10-től délután 4-ig változatos programokkal várják az érdeklődőket. A kert egész területére kiterjed a főbejárattól induló, több állomásos játék, amelynek egyes állomáshelyein többek között az emberszabású majmok, a jegesmedvék, az orrszarvúak, a nagymacskák, valamint az év emlősének megválasztott hiúz védelmével, az illegális állatkereskedelem okozta problémákkal és az Állatkert állatmentő tevékenységével ismerkedhetnek a látogatók, köztük is elsősorban a gyerekek. A Varázshegyben arcfestés és kézműves műhely is lesz.

Ugyancsak a Varázshegy, azon belül az úgynevezett Csillagtér lesz a helyszíne a Kis kamerák, nagyvadak című természetfilm vetítésének, amely 10 órakor kezdődik. A vetítést közönségtalálkozó és a ragadozókról szóló beszélgetés követi Varga Livius-szal, a film főszereplőjével, aki nemcsak természetbúvárként, hanem muzsikusként, a Quimby zenekar ütőhangszereseként, A Kutya Vacsorája frontembereként, illetve televíziós személyiségként is ismert.

2018.11.24. 11:57

Európa legjobb állatkertje lett a Nyíregyházi Állatpark

2019.06.06. 13:49

Kitiltották az egyszer használatos műanyag eszközöket a debreceni állatkertből és vidámparkból

2018.08.10. 07:00

Idén is vár az Állatkertek Éjszakája

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő