Az idei Állatszeretet Fesztivál péntektől vasárnapig tart a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A fesztivál maga voltaképpen az állatok világnapjának három napon át tartó rendezvénysorozattá kibővített állatkerti változata, amelyen érdekes programokkal várják a családokat és a tanulmányi csoportokat.

Az eseménysorozat apropója, hogy az állatbarátok világszerte október 4-én, az állatok védőszentjeként tisztelt Assisi Szent Ferenc napján tartják az állatok világnapját. A világnapról az Állatkert csaknem három évtizede rendre megemlékezik, de 2009 óta az eredetileg egynapos eseményt több napon át tartó programsorozattá bővítették ki, ez kapta az Állatszeretet Fesztivál nevet. A fesztivál egy másik hagyományt is felelevenít, ugyanis a két világháború közötti időszakban az Állatkertben minden évben megtartották az „állat- és növényszeretet napját”. Az elsőt 1922-ben, az utolsót pedig a második világháború előestéjén rendezték meg.

Programok sokasága
Az Állatszeretet Fesztivál három napján programok sokasága várja az Állatkertet felkereső nagyközönséget. Ezeket a programokat pénteken elsősorban a tanulmányi csoportoknak, hétvégén pedig a családi körben érkezőknek szervezik. Az egyik központi téma az állatmentés, az a mentőmunka lesz, amelyet a Fővárosi Állat- és Növénykert partnereivel közösen folytat, és amelynek keretében Magyarországon őshonos, vadon élő, védett állatfajok emberi segítségre szoruló egyedeinek mentésével foglalkoznak. A közönség is megismerkedhet néhány mentett állattal és történetükkel, sőt, az is kiderül, hogyan lehet segíteni egy sérült, legyengült vagy elárvult állatnak.
Az Állatkert természetesen sok más programmal is készül. Többek közt a koronás galambok, a kenguruk, a kubai krokodilok, a tigrisek, a főemlősök és az orrszarvúak világának titkairól is fellebbentik majd a fátylat, de rengeteg játékos program, interaktív mesejáték is lesz, a Magyar Afrika Társaság segítségével pedig afrikai zenékkel, hangszerekkel, táncokkal, öltözékekkel és társasjátékokkal is lehet ismerkedni. Lesz úgynevezett „Tapi-ZOO” is, ahol különféle állati alkatrészeket, strucctojást, madártollakat, cápafogat, különleges koponyákat lehet kézbe venni.

Szüreti Mulatság a Holnemvolt Várban
Az Állatszeretet Fesztivállal egy időben, tehát szintén péntektől vasárnapig Szüreti Mulatságot is tartanak a Holnemvolt Várban, az Állatkert tavaly megnyílt új játszóparkjában. Itt népi játékok, szüreti koszorú készítés, terménytapizó, óriás színező várja a családokat, sőt, a szüreti hangulatot szőlőtaposás teszi teljessé a budafoki Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola jóvoltából. Lesz még betyárműsor gólyalábasokkal, fellép a Csürrentő Együttes és a Somogy Zenekar, külön állatmentési bemutatót is tartanak, és a Holnemvolt Vár háziállatait is érdekes program keretében mutatják be.

Nyílt nap pedagógusoknak, találkozó az örökbefogadóknak
Az Állatszeretet Fesztivál és a Szüreti Mulatság programjain felül szombaton pedagógus nyílt nap, vasárnap pedig nevelőszülők találkozója is lesz az Állatkertben.
Az október 5-i, pedagógusok számára szervezett nyílt napon elsősorban az Állatkertben igénybe vehető oktatási, pedagógiai lehetőségeket, illetve a különféle kedvezményeket igyekeznek bemutatni a tanárok, tanítók és óvodapedagógusok számára. Az Állatkert zoopedagógusai előzetes jelentkezés alapján összesen mintegy húszféle bemutatót és előadást tartanak, és persze sok más egyéb program is lesz. A reggel 9-től délután 5-ig tartó nyílt napon és annak programjain pedagógus igazolvánnyal vagy azzal egyenértékű igazolással díjmentesen lehet részt venni.
Az Állatkerti Nevelőszülők Találkozóját 6-án, vasárnap tartják. Az Állatkerti Alapítvány által évente két alkalommal megrendezett eseményen a kert egy-egy lakóját jelképesen örökbefogadó nevelőszülők számára szerveznek külön programokat, játékokkal, tombolával, és persze a hagyományos „szülői értekezlettel”.

Őszi kedvezmények nyugdíjasoknak
Egész októberben és novemberben tart a Nyugdíjas Ősz az Állatkertben. A két hónap során a 65 éves kort betöltött látogatók (nyugdíjas jogviszonytól függetlenül), illetve azok, akik nyugdíjas-igazolással rendelkeznek (életkortól függetlenül), kedvezményes, 1500 forintos jeggyel látogathatják a városligeti intézményt. Ezenfelül 10 % kedvezményt kapnak az állatkerti ajándékbolt kínálatából, s a Barlang Étterem is kedvezményes nyugdíjas menüvel várja a szépkorúakat ebben az időszakban.

2019.08.06. 11:47

A legendás LGT zenei világa is megelevenedik Karácsony János James jóvoltából az Állatkertben

2018.08.18. 07:41

Sünispotály lett a neve az Állatkert új állatmentő központjának

2019.01.30. 09:30

Mackófesztivál vár az Állatkertben

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő