Rakonczay Gábor, és a Déli-sark expedíció másik három résztvevőjének kalandjait a Retro Rádió honlapján is olvashatják. Az expedíció négy tagja az Antarktisz széléről indulva, ötven nap alatt tesz meg körülbelül 980 kilométert, hogy elérjék a Déli-sarkpontot. Az extrém sportoló naplójából is közlünk részleteket. Ezúttal pedig egy óriási meglepetést is, nézzék csak a fotókat…

Menni előre, lépésről lépésre – íme, a legfrissebb hírek:

Menni előre, lépésről lépésre, méterről méterre, kilométerről kilométerre – ez az egyetlen taktika egy ilyen hosszú távú kihívás során, mint a Déli-sark Expedíció, amelyen az utóbbi napokban nagyon nehéz dolga volt Rakonczay Gábornak. A négytagú nemzetközi csapat, amelynek tagjaként a magyar extrém sportoló elszántan halad a Déli-sarkpont elérése felé átlépte a 84. szélességi fokot, de ehhez az eredményhez ismét egy brutálisan nehéz nap vezetett.

A csütörtöki napig 239,4 kilométert tettek meg a sportolók, vagyis túl vannak a táv negyedén. A körülmények azonban egyre zordabbak, a napok pedig egyre nehezebbek.

„Tartanunk kellene a napi húsz-huszonegy kilométert átlagban, hogy idő és élelem terén biztonságban legyünk, de ezt jóindulattal is csak alulról súroltuk ma is – mondta Rakonczay. – A csapat erejét azonban ezúttal is teljesen kihasználtuk, úgyhogy ebben ennyi volt. Jó hír viszont, hogy a fáradtságtól, és a hideg miatti kisebb sérülésektől eltekintve mindenki egyben van. Én továbbra is optimista vagyok, mert bár messze még a vége, biztosan lesznek gyorsabban járható területek.”

Az utóbbi napok nagyon küzdelmesek voltak, de Gábor szerint ez már nem is fog változni az expedíció végéig. A jég felszínén hatalmas, megfagyott hullámok alakultak ki az erős szél miatt, ezek között próbálják tartani az irányt még 56 kilométeren át, azután pedig elkezdenek ráfordulni arra a szögre, amellyel már a Déli-sarkpontot veszik célba.

„Az ívre azért van szükség, hogy kikerüljünk egy hatalmas, hasadékokkal szabdalt területet és a Pensacola hegységet, amelynek a távoli csúcsai két napja már meg is jelentek bal kéz felől. Tizenkét nap után ez volt az első újdonság, amit látunk. Igaz, hogy a messze távolban, és néhány milliméternyi fehéres-kékes ragyogás volt az egész, de mégiscsak valami.”

Egyvalamit már most leszögezhetünk, ha valaki számára esetleg kérdéses lett volna: az Antarktiszon az időjárás a főnök, az expedíció résztvevői pedig csak alkalmazkodhatnak hozzá, és megpróbálhatják a lehető legtöbbet kihozni az adott helyzetből. Az időjárást hidegen hagyja, hogy nekik céljuk van, az egyik nap brutális kedvében van, de azután fél óra alatt átvált az expedíciós csapat számára kedvezőbb, szelíd hangulatba.

Amikor arról kérdezték, hogyan kell elképzelni az antarktiszi klímát, Rakonczay azt mondta, a széltől és a mély hótól eltekintve a nappali hangulat olyan, mintha a mélyhűtőben közlekedne az ember, este a sátorban pedig olyan érzés, mintha „felköltözne a sima hűtőbe”.

Az egyetlen luxus egy ilyen expedíció során az, hogy este a hálózsákjába betehet egy forró vízzel megtöltött palackot…

Gábor szállása, a mindennap felállított sátor, az Antarktisz fagyos, jeges, szeles, kietlen belső vidékén, mely az “éjszakai” pihenés közben megvédi a széltől és az állandó napfénytől. A Nap sugárzását az Antarktisz feletti köd sem szűri meg teljesen, ennek oka, hogy a Déli-sarkvidék nyarán a Föld a Nap közelébe kerül, a napsugaraknak rövidebb utat tesznek meg, ezért nő a besugárzás erőssége. A Nap jól látszik a Gábor által, az LG G7Thinq telefonjával készítette fotón.

Szalay Balázs, a Magyar Déli-sark Expedíció menedzsere pontosan tudja, milyen az, amikor az ember ki van téve a természet erőinek, igaz, ő a sivatagban általában éppen a hőségtől szenved.

„A sivatag türelemre tanít, de szerintem a végtelen jég- és hómezőkön sincs ez másként – mondta Szalay Balázs. – A Dakaron nagyon hamar megtanulja az ember az aranyszabályt, hogy minden nap egy új nap, minden nap új kihívásokkal találja szembe magát az ember, ezért nem szabad túl messzire előre nézni, s ezt érzem Gábor kalandjait hallgatva is. Az utóbbi szakaszok nehezek voltak számára, és megmondom őszintén, menedzsment szinten természetesen el is kezdtünk számolgatni, hiszen a tervekhez képest lassabban halad az expedíció, tizenhárom napja van úton, és a táv egynegyedét teljesítette, ami azt jelenti, hogy ha nem tud hosszabb távokat menni naponta, akkor ötvenhárom nap alatt tudná csak elérni a Déli-sarkot, ennyi időre viszont nincs élelme. Úgyhogy mindenképp gyorsulni kell, de ezt Gáborék is pontosan tudják, és meg is fogják tenni. Talán valamivel könnyebb dolguk lesz, ha már nem felfelé gyalogolnak, hanem sík területre érnek.”

Ami a jelenlegi felszíni kondíciókat illeti, ahogy fentebb is említettük, az utóbbi napokban mély, barázdált havon küzdötték előre magukat a sportolók, ami miatt a szán gyakran (sőt, majdnem mindig) tolta maga előtt a havat, ettől persze még nehezebb volt húzni. Az ilyen brutális napokon Rakonczay nagy kedvencéből, az ultrafutásból merít erőt.

„Az ultrafutás pont ezt tanítja az embernek: csak menni előre, lépésről lépésre, mert a táv jellegéből adódóan lehetnek bőven pozitív fordulatok – tette hozzá Gábor. – Én ebben hiszek, és nem azért, mert annyira optimista típus lennék, hanem mert már sokszor megtapasztaltam, hogy amíg küzdünk van esélyünk… És mi itt mind küzdeni akarunk!”

Nemcsak Rakonczay szereti az ultrafutókat, a hazai ultrafutók is befogadták maguk közé ezt a kalandvágyó fiút. Annyira, hogy futást szerveznek a tiszteletére, Ötvös Ádám felhívására, aki száz kilométert tesz hozzá a maga erejéből az expedíció sikeréhez. S kezdeményezéséhez a hazai ultrafutók közül jó néhányan csatlakoztak, hiszen ha valakik, ők pontosan tudják, milyen elképesztő kihívásokkal kell szembenéznie a magyar extrém sportolónak az Antarktiszon.

Az előzményeket ITT és ITT olvashatják.

2021.10.26. 14:38

Orosz állampolgár lett a Vad angyal

2021.10.26. 14:04

37 éve mutatták be a Terminátort

2021.10.26. 11:27

Charlie és Tátrai Band hétvége a Retro Rádióban – legyen ott a zenészek közös, rocktörténeti koncertjén!

2021.10.26. 08:04

Shakespeare IV. Henrikjének egy ritka kiadása eladó

2021.10.25. 16:26

Itt a harmadik dal az ABBA hamarosan megjelenő albumáról

2021.10.25. 14:58

A hét végén rendezik a Csabai Kolbászfesztivált

2021.10.25. 11:57

Federer-villamos közlekedik Bázelben

2021.10.25. 09:21

Ismét közös albumot készít a Grammy-díjas páros

2021.10.25. 08:08

A ''La Isla Bonita'' átlépte a félmilliárdos nézettséget a YouTube-on

2021.10.24. 10:31

Ma van a Magyar Operett Napja

További hírek

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Vas Maya

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő