Szombattól rendkívüli megelőző intézkedések lépnek életbe a Budapesti Állatkertben. Az ünnepi hétvégén a park továbbra is bejáratható, azonban március 14-től 26-ig az állatházak, beltéri bemutatóhelyek nem látogathatók.

A kültéri, szabadtéri bemutatóhelyek, az ott lakó állatok, illetve a kert parkja tehát zavartalanul megtekinthető. A kültéri kifutókban minden olyan állat látható lesz, amelyeket az adott időjárási körülmények közepette ki szabad engedni. Továbbra is érvényes az a március 12-én bevezetett rendelkezés, hogy a nagyszámú látogatót egy időben egy helyre koncentráló programok, így a különféle látványetetések, állatbemutatók, tréningek további intézkedésig nem kerülnek megtartásra.
Az Állatkert felhívja a figyelmet arra, hogy a fenti intézkedéseket a vonatkozó kormányhatározatok és főpolgármesteri döntés egyértelmű rendelkezései alapján, az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása, illetve a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében kihirdetett veszélyhelyzettel, és az ennek kapcsán elrendelt teendőkkel összefüggésben vezette be. Ennek alapján kéri a nagyközönség szíves megértését a kényszerű intézkedések okozta kellemetlenségek miatt, számítva minden érintett együttműködésére.
Az Állatkert egyúttal azt javasolja, hogy mindazok, akik nem érzik magukat teljesen egészségesnek, látogatásukat mindenképpen halasszák egy későbbi időpontra!

A rendkívüli intézkedések háttere
Az új koronavírus (SARS-CoV-2) okozta világjárvány miatt Magyarország Kormánya 2020. március 11-én az ország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki [40/2020. (III. 11.) Korm. rendelet], illetve külön rendeletben [41/2020. (III. 11.) Korm. rendelet] részletezte a veszélyhelyzet során teendő intézkedéseket is. Ez utóbbi rendelet 4. §-ának d) pontja úgy rendelkezik, hogy zárt térben 100 főnél több személy, nem zárt helyen pedig 500 főnél több személy részvételével rendezvény megtartása tilos.
A fenti rendelkezések alapján a Fővárosi Állat- és Növénykert március 12-én – vagyis a hatályba lépés napjától – átmenetileg bezárta a Varázshegy nevű komplex beltéri bemutatóhelyet, illetve a Hetedhét Palota interaktív mese-játszóházat is. Emellett a meghatározott időpontra meghirdetett, egy időben egy helyen sok látogatót vonzó egyedi közönségprogramok, látványetetések, állattréningek és más hasonló bemutatók megtartását is felfüggesztették.
A vonatkozó kormányrendelettel összefüggésben március 13-án került kiadásra az a Főpolgármesteri Döntés [38/2020. (03.13.) szám alatt], amelynek rendelkezése szerint az intézmény látogatók által egyébként látogatható zárt tereit – március 26-ig terjedően – zárják el a látogatók elől.

Korábbi intézkedések
A Fővárosi Állat- és Növénykert a normál működést befolyásoló váratlan helyzetekre is fel van készülve, ehhez megvannak a szükséges szabályzatok és intézkedési tervek. Ezeket a terveket az új koronavírus megjelenése kapcsán az elmúlt időszakban áttekintették és aktualizálták. Az intézmény folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetjelentéseket, külföldi szakmai kapcsolatain keresztül is tájékozódik, és felkészült az állatkerti látogatók és dolgozók tájékoztatására, illetve az állatokról való gondoskodás zavartalanságának biztosítására is.
Az elmúlt napokban már több olyan intézkedés is történt az új koronavírussal kapcsolatban, amellyel az Állatkertet felkereső látogatók is találkozhattak. Ezek nagy része a közönséget segítette abban, hogy a hatóságok által is javasolt, a megelőzést szolgáló óvintézkedéseket könnyebben betarthassák. Például gyakrabban takarítják a kert területén működő nyilvános illemhelyeket, és fokozottan ellenőrzik a kézmosókhoz kihelyezett, folyékony fertőtlenítőszer adagolók feltöltöttségét is. Emellett gondoskodtak arról is, hogy a Fővárosi Önkormányzat által az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai szerint megterveztetett tájékoztató plakátok kikerüljenek a kézmosókhoz.

Home office és turnusokba szervezett munkavégzés
Az Állatkert munkatársai számára kiemelt fontosságú és elsődleges feladat az állatállomány folyamatos és zavartalan ellátásának biztosítása minden körülmények között. Ezért az intézkedések egy része alapvetően az állatkerti dolgozók egészségvédelmét szolgálja. A Budapesti Állatkertben közel 240 fő dolgozik mintegy félszáz különböző munkakörben. Ahol ez lehetséges, az állatkerti munkatársak átmenetileg otthonról, ún. home office munkavégzés keretében teljesítenek szolgálatot. Ahol erre nincs lehetőség, a dolgozók elkülönített csoportokban, a szokásosnál kisebb létszámban fognak dolgozni, ez által biztosítva, hogy a dolgozók körében csökkenjen a fertőzés átadásának lehetősége.

2021.10.19. 08:06

Virtuális tárlat mutatja be Dajka Margit pályáját

2021.10.18. 16:06

Népszerűek Bécsben a mobil oltópontok

2021.10.18. 11:45

A Gipsy Kings előtt tiszteleg egy új supergroup

2021.10.18. 08:03

A héten jön egy kis indián nyár

2021.10.17. 10:22

Október végén debütál a magyar mozikba az Éjjeli őrjárat című film

2021.10.16. 09:26

Szerződést bontott a hivatalos varázslójával az új-zélandi Christchurch

2021.10.15. 15:34

Újra itt a "Let It Be" - fantasztikus újrakiadással jelenik meg a The Beatles utolsó stúdióalbuma

2021.10.15. 13:16

Öreg-tavi halászfesztivál lesz holnap Tatán

2021.10.15. 11:29

Ma van a kézmosás világnapja!

2021.10.15. 09:24

A Genfi Nemzetközi Filmfesztiválon lesz A besúgó című magyar sorozat világpremierje

További hírek

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Vas Maya

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő