Augusztus van, hamarosan itt az Államalapítás ünnepe, és az akkor szokásos tűzijáték. Amíg az ünnepségsorozat jó szórakozást biztosít az embereknek, addig ugyanez nem feltétlenül mondható el négylábú kedvenceinkről.

Az izgalom, a tűzijáték okozta hangos zajok megzavarhatják háziállatainkat. Az Augusztus 20-ai ünnepségsorozat a Szilveszter mellett, minden évben olyan alkalom, amikor a tűzijátékok hangjaitól megriadva sok kis kedvenc tűnik el otthonából.

A hangos robbanások és a tűzijáték éles fényei felkavaróak egy kisállat számára. Ezektől az állatok pánikba eshetnek, amivel saját magukat és az embereket is veszélybe sodorhatják,  elfutnak otthonaikból, kiugranak a nyitott ajtón vagy ablakon és eltűnnek az éjszakában. Sokan megijedve, zavarodottan, néha megsérülve kerülnek elő, akár otthonuktól több kilométer távolságból. Nekik szerencséjük van, míg más kedvencek örökre elvesznek.

Sok állat fél a tűzijátékoktól

A sötét égen robbanó petárdák ijesztőek lehet az állatok számára, stresszhelyzetbe hozhatja őket. Még az egyébként csendes kutyák is megijednek a hirtelen, hangos zajoktól, fényektől, a tömegtől, emiatt félelmükbenben agresszíven viselkedhetnek. Javasoljuk, hogy házi kedvenceinket ne vigyék magunkkal tűzijátékot nézni. Az ismeretlen, hangok, zajok nyugtalanítóak lehetnek az otthonmaradt kedvencek számára is, hiszen a kutyának és a macskának sokkal jobb hallása van, olyan frekvencián belül is meghallanak hangokat, amelyben mi emberek sosem.

Mire figyeljünk tűzijáték idején:

Egy kis tervezéssel megelőzhető, hogy az Augusztus 20.-i ünnep mindenki számára könnyebb legyen.

A mikrochip kötelező – ha a kutya megijed és világgá szalad, a chip szám alapján beazonosítható, így sokkal könnyebben hazakerülhet a gazdájához.

  • Próbáljuk egész nap aktívan tölteni az időt, sétával, sok játékkal, hogy kedvencünk kellemesen elfáradjon, s így mire eljön az este, még a tűzijáték kezdete előtt nyugovóra térjen.
  • Ne hagyjuk kedvenceinket odakint, különösen sötétedés után! Még egy körültekintően bekerített udvar sem tarthatja őt biztonságban, mivel ha megijed, pánikba esik és menekülőre fogja, így nagyobb eséllyel megsérülhet, miközben az udvarról kifelé próbál utat törni magának. Ha kiszabadul, könnyen elütheti egy autó vagy akár ellophatja egy idegen.
  • Ha valaki a tűzijáték hatósugarán belül él, próbálja az állatait egy biztonságos zárt helyen tartani a tűzijáték ideje alatt és őt játékokkal lefoglalni!
  • Ha a kutyát a szobában tartjuk ezalatt az idő alatt, függönyözzük be a szobát, vagy engedjük le a redőnyöket. Kapcsoljuk be a TV-t, vagy a rádiót, hogy tompítsuk a tűzijáték okozta zajt. Így állataink könnyen átvészelik azt a pár percet, míg a tűzijáték véget ér.
  • Ha kedvenceinket meg szeretnénk nyugtatni, jobb, ha vidám és élénk hangon tesszük mindezt, ezzel is azt az üzenetet küldve felé, hogy a dolgok rendben vannak! Legyünk nyugodtak, és jutalmazzuk meg a kutyát, valahányszor ő is magabiztosságot mutat!

2019.01.14. 12:10

Amerikai veteránok menhelyi segítő kutyát kaphatnak

2017.08.02. 09:18

Vigyázzunk kutyáinkra a hőségben

2019.09.09. 09:02

A kutyák okosabbak a macskáknál?

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Vas Maya

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő