Presser Gábort az ország legismertebb színészlegendái is ünneplik! A Retro Rádióban Presser Gábor szerzeményeinek és dalszövegeinek felidézésével mondunk köszönetet a magyar könnyűzene történetének egyik legfontosabb dalszerzőjének, zenészének: Presser születésnapi hétvégével várjuk hallgatóinkat. Május 29-én, péntek délután 2 órától indul, és vasárnap estig tart az ünnepi hétvégénk, ahol újra átélhetjük Presser Gábor életútjának legemlékezetesebb pillanatait.

Presser Gábor 1948. május 27-én született.

A Retro Rádió több száz dalt válogatott ki a Presser-életműből: Bergendytől, Kovács Kati slágerein át egészen A padlásig hallhatnak majd felvételeket Presser Gábortól.

Presser Gábort ezen a hétvégén színművész pályatársai, barátai is köszöntik legkedvesebb Presser-daluk szövegével. A Retro Rádió felkérésére egytől egyig igent mondtak a művészek, és nagy örömmel vállalták a feladatot.

Lukács Sándor pl. a Gyere, gyere ki a hegyoldalba című slágert szavalja majd el, Benedek Miklós a Rozsdás szöget választotta, Kern András a Neked írom a dalt, míg Hegyi Barbara egy Zorán-dalt, az Ahol jó volt című számot adja elő, de hallhatják majd Molnár Piroskát, Rudolf Pétert, Szilágyi Tibort, Bodrogi Gyulát, Lutter Imrét, Kautzky Armandot, Reviczky Gábort, Hegedűs D. Gézát, Mihályi Győzőt és Udvaros Dorottyát is a születésnapi hétvégén Presser-dalszöveget szavalni.

Presser Gábor a Retro Rádiónak úgy fogalmazott, nem erőlteti a “szabadulást”, még mindig karanténban van otthonában, mert bár szégyelli kimondani, de tart a vírustól, komolyan veszi a járványt.

“Sok orvos barátom van, akik elmagyarázták, hogy a betegség milyen pusztításra képes” – mondta.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy haragszik ‘rá’, mert a májusi koncertjeit át kellett tennie januárra.

“Munkára fordítom ezt az időszakot, a saját dolgaimra, melyek eddig elmaradtak. Az emlékeimről jegyzetelek (…)” – fűzte hozzá.

Kiderült, a Beatles zenéje jelentette számára az első igazi impulzust.

“Teljesen szíven ütött, amikor először hallottam Őket. Ez mindent felborított. Kamu angollal elkezdtük játszani a dalaikat a tanórák szüneteiben, a konziban.” – árulta el.

Vasárnap 10 órától hallhatják a Retro Rádióban a Presser Gáborral készült teljes interjút, melyből az is kiderül, mi volt az oka annak, hogy az LGT nem futott be Amerikában, szó esik majd az első Zorán-lemezről, és a “Gyöngyhajú lány” című slágerük Kanye West-féle ’lenyúlásáról’, és arról is, hogy amikor már ismert volt a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról c. darabnak köszönhetően, Várkonyi Zoltán, a Vígszínház igazgatója és egyben a Színház- és Filmművészeti Főiskola rektora felkérte, hogy tartson különórákat erről a zenés-színházi műfajról, mert akkoriban nem tanították sehol…

Dalok a színházból

Presser Gábor az elmúlt évtizedekben olyan legendás előadások zenéjét szerezte, mint A padlás, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, a Harmincéves vagyok, a Jó estét nyár, jó estét szerelem, vagy A próba című balett.

(Érdekesség, hogy tavaly december 9-én köszöntötték a Vígszínházban A padlás című musical egymilliomodik nézőjét.)

Szólóelőadóként a nyolcvanas évek eleje óta dolgozik. Sokszor aggatták rá a melankolikus jelzőt, hogy többnyire szomorkás dalokat énekel, de ő másként látja. “Koncertjeimen a közönség sokat nevet, dalaimban szerintem sokkal több az irónia, mint a melankólia, éppen ettől működnek”. – árulta el annak idején az MTI kérdésére.

“Nem írok megrendelésre. A zeneszerzés számomra tanulás, a zongoránál ülni a legjobb vigasz, nekem mindenre megoldás. Lenyűgöz a dal mint keret: három percben összehozni egy világot nehéz és ellenőrizhető műfaj”. – mesélte.

A portré emlékeztett rá, hogy az LGT (amelynek 1977-re kialakult végső felállásában Karácsony János gitározott és énekelt, Solti János pedig dobolt) máig érezhető hatást gyakorolt a magyar rockzenére. A csapat supergroupként indult, háromszor átalakult, 1992-ben elbúcsúzott, később visszatért, 2002-ig tizennégy stúdióalbumot és számos más lemezt készített. Utoljára 2013-ban Alsóörsön léptek fel, Somló Tamás 2016-ban elhunyt, akárcsak Laux József.

“Szeretném megköszönni Retro Rádiónak, hogy megemlékezik a születésnapomról, és a munkásságomról. De azoknak is szeretnék köszönetet mondani, akik a pályám bármely időszakában velem voltak, mások mellett Karácsony Jánosnak, Solti Jánosnak. Még mindig ott vannak a szívem csücskében – pedig már nincs LGT…” – mondta Presser Gábor.

Érdemes lesz velünk tartani a Presser születésnapi hétvégén, rengeteg meglepetéssel készülünk!

Fotó: PuzzlePix / Zsigmond László

Kiemelt fotó: Stekovics Gáspár

2021.10.21. 14:48

Eladó a Rémálom az Elm utcában című horrorban híressé vált ház

2021.10.21. 12:37

Paul McCartney és Lionel Richie is beiktat idén a Rock & Roll Hírességek Csarnokába

2021.10.21. 09:25

Eddig soha nem hallott dallal lepi meg a rajongóit az ABBA

2021.10.21. 07:41

Tűzgömböt láttak Magyarország felett

2021.10.20. 16:11

Angie 48 éve hódít

2021.10.20. 13:47

42 éve elkezdődött az Eagles diadalmenete az amerikai slágerlistán

2021.10.20. 11:45

Hírességek hasonmásaitól hemzseg a Duran Duran új klipje

2021.10.20. 09:32

Tony Bennett rekordot döntött

2021.10.20. 08:03

A forradalom falusi történései elevenednek meg a Skanzenben a hétvégén

2021.10.19. 16:37

Budapesten ad koncertet jövőre a Pet Shop Boys

További hírek

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Vas Maya

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő