Kiss Eszter idegenvezető, a Hello, itt Firenze Facebook-oldal alapítója az első Olaszországból hazánkba tartó járatok egyikén utazott Budapestre. Hétfőn pedig a Retro Rádió stúdiójában köszönthettük. Adásunkat itt is visszahallgathatják:

Hallgatóink jól ismerhetik Esztert, hiszen az elmúlt hónapokban folyamatosan beszámolt az olaszországi járványhelyzetről, és most végre Hudák Anita és Hepi Endre személyesen is találkozhatott vele.

Kiss Eszter elmesélte, hazajöttek pihenni és nagyon jól vannak, a magyar levegő mindig jót tesz neki. Arra a kérdésre, hogy milyen most a firenzei élet turistaként, úgy felelt: “Firenze midig is Firenze marad, most is jelentős célpont, a turizmus nem állt le, hétvégenként meg is telik a város. Az emberek sétálnak, múzeumba járnak. Hétköznapokon viszont üresebbek az utcák, nyugodtan meg lehet nézni a látványosságokat, nem “kell” sehol tolakodni. Érdemes a múzeumok esetében előre tervezni, és online jegyet vásárolni. Ez nem az az időszak amikor spontán dönthetünk.”

Az éttermekről elmondta, a távolságtartás jellemző, de óriási dilemma a vendéglátósok részéről, hogy mennyire tartsák be az előírásokat, és érdemes -e esetleg kockáztatni a bevétel miatt.

“Van ahol kevésbé veszik komolyan, de van ahol nagyon is precízen alkalmazzák a szabályokat – mindez egyébként a tengerpartokon is hasonlóan működik. Mi több strandon is voltunk Toszkánában, van ahol szellősebb a napágyak közötti terület, de van olyan strand, ahol ennek nyoma sincs.”

“Ő volt a mi haditudósítónk” – mondta Eszterről Hepi Endre, majd felvetette, hogy egy szakértő nemrég elmondta, van aki már el is feljetette a járványt.

Erről Kiss Eszter úgy vélekedett, hogy tagadásról, vagy felejtésről szó sincs.

Elmesélte azt is, hogy számukra a legnehezebb az volt, hogy nem tudták, meddig tart ez az egész.

“De pont olyan dolgokra világított rá a karantén, mely felett a normális, hétköznapi életünkben elsiklanánk. Jobban értékeljük azokat a dolgokat amit korábban természetesnek gondoltunk., pl. egy szimpla sétát. A Facebook-oldalam követői nagyon jó fejek, nekem sokat adott a jelenlétük, a hozzászólásaik, hogy voltak emberek akik figyeltek rám, ‘küldték ‘a szeretetüket, bátorítottak. Nagyon jó közösség alakult ki, és a beszámolóimban a tudásomat is használhattam – ezek felejthetetlen élmények maradnak. Óvatosnak kell lennünk, a vírus itt van, érdemes változtatni életmódunkon, amihez persze tudatosságra van szükség. Szerencsére Firenzében azt látom, hogy az emberek nem pánikolnak, hanem reálisan felmérték, mit kell tenniük: meg kell tartani a távolságot, fel kell venni a maszkot, nem kell hisztizni ha megmérik a hőmérsékletünket. A vírus ránevelte az embereket egyfajta fegyelemre. És mivel a gazdasági következmények nagyon sokakat érintettek, már csak azért is be kell tartani a szabályokat, hogy a lezárásra ne kerüljön még egyszer sor (…)”

2021.12.01. 16:00

Presser Gábor nyilvános főpróbát tart 2022-es koncertjei előtt

2021.12.01. 14:09

Beatles-könyv jelent meg magyarul, az angol kiadással egy időben

2021.12.01. 12:00

Deep Purple-klasszikusok Ian Paice-szel - Budapesten koncertezik a brit banda dobosa

2021.12.01. 10:00

Ma van a Magyar Rádiózás Napja!

2021.12.01. 08:00

A Sziámi együttes 25 év után ismét színpadra lép

2021.11.30. 16:26

Szigorodik az állatvédelmi törvény

2021.11.30. 14:00

Billy Idol 66!

2021.11.30. 12:00

Lisztet és Chopint játszik az okospad

2021.11.30. 10:00

„Sötét illattal” jelentkezett a Balck Sabbath gitárosa

2021.11.30. 08:00

Megkezdődött az énekesmadár-etetési szezon

További hírek

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Vas Maya

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő