Kiss Eszter idegenvezető, a Hello, itt Firenze Facebook-oldal alapítója az első Olaszországból hazánkba tartó járatok egyikén utazott Budapestre. Hétfőn pedig a Retro Rádió stúdiójában köszönthettük. Adásunkat itt is visszahallgathatják:

Hallgatóink jól ismerhetik Esztert, hiszen az elmúlt hónapokban folyamatosan beszámolt az olaszországi járványhelyzetről, és most végre Hudák Anita és Hepi Endre személyesen is találkozhatott vele.

Kiss Eszter elmesélte, hazajöttek pihenni és nagyon jól vannak, a magyar levegő mindig jót tesz neki. Arra a kérdésre, hogy milyen most a firenzei élet turistaként, úgy felelt: “Firenze midig is Firenze marad, most is jelentős célpont, a turizmus nem állt le, hétvégenként meg is telik a város. Az emberek sétálnak, múzeumba járnak. Hétköznapokon viszont üresebbek az utcák, nyugodtan meg lehet nézni a látványosságokat, nem “kell” sehol tolakodni. Érdemes a múzeumok esetében előre tervezni, és online jegyet vásárolni. Ez nem az az időszak amikor spontán dönthetünk.”

Az éttermekről elmondta, a távolságtartás jellemző, de óriási dilemma a vendéglátósok részéről, hogy mennyire tartsák be az előírásokat, és érdemes -e esetleg kockáztatni a bevétel miatt.

“Van ahol kevésbé veszik komolyan, de van ahol nagyon is precízen alkalmazzák a szabályokat – mindez egyébként a tengerpartokon is hasonlóan működik. Mi több strandon is voltunk Toszkánában, van ahol szellősebb a napágyak közötti terület, de van olyan strand, ahol ennek nyoma sincs.”

“Ő volt a mi haditudósítónk” – mondta Eszterről Hepi Endre, majd felvetette, hogy egy szakértő nemrég elmondta, van aki már el is feljetette a járványt.

Erről Kiss Eszter úgy vélekedett, hogy tagadásról, vagy felejtésről szó sincs.

Elmesélte azt is, hogy számukra a legnehezebb az volt, hogy nem tudták, meddig tart ez az egész.

“De pont olyan dolgokra világított rá a karantén, mely felett a normális, hétköznapi életünkben elsiklanánk. Jobban értékeljük azokat a dolgokat amit korábban természetesnek gondoltunk., pl. egy szimpla sétát. A Facebook-oldalam követői nagyon jó fejek, nekem sokat adott a jelenlétük, a hozzászólásaik, hogy voltak emberek akik figyeltek rám, ‘küldték ‘a szeretetüket, bátorítottak. Nagyon jó közösség alakult ki, és a beszámolóimban a tudásomat is használhattam – ezek felejthetetlen élmények maradnak. Óvatosnak kell lennünk, a vírus itt van, érdemes változtatni életmódunkon, amihez persze tudatosságra van szükség. Szerencsére Firenzében azt látom, hogy az emberek nem pánikolnak, hanem reálisan felmérték, mit kell tenniük: meg kell tartani a távolságot, fel kell venni a maszkot, nem kell hisztizni ha megmérik a hőmérsékletünket. A vírus ránevelte az embereket egyfajta fegyelemre. És mivel a gazdasági következmények nagyon sokakat érintettek, már csak azért is be kell tartani a szabályokat, hogy a lezárásra ne kerüljön még egyszer sor (…)”

2021.10.15. 15:34

Újra itt a "Let It Be" - fantasztikus újrakiadással jelenik meg a The Beatles utolsó stúdióalbuma

2021.10.15. 13:16

Öreg-tavi halászfesztivál lesz holnap Tatán

2021.10.15. 11:29

Ma van a kézmosás világnapja!

2021.10.15. 09:24

A Genfi Nemzetközi Filmfesztiválon lesz A besúgó című magyar sorozat világpremierje

2021.10.15. 08:07

A WHO posztumusz díjjal tisztelgett Henrietta Lacks, a modern orvostudomány "anyja" előtt

2021.10.14. 17:12

Levette a Brown Sugart turnéja dallistájáról a Rolling Stones

2021.10.14. 13:29

Micimackó, az örök medvebocs 95 éves!

2021.10.14. 11:44

Több mint 10 centiméter hó hullott a Bükkben

2021.10.14. 11:25

Ma van a desszert napja!

2021.10.14. 09:31

Megérkezett Bryan Adams új dala

További hírek

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Vas Maya

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Retro Rádió

Most szól:

  • Következő