1986-ban ezen a héten kezdték el vetíteni világszerte a mozik a ma már filmklasszikusnak számító Top Gunt. A film hivatalos tengerentúli premierje május 16-án volt.

Bár Tony Scott filmjét igen kétkedve fogadták a kritikusok, a produkció hamar rácáfolt a filmes szakamberek fanyalgására, és rövid időn belül a közönség kedvence lett, amit a jegyeladás elég egyértelműen bizonyított a csupám 15 millió dolláros költségvetéssel készült film 357 milliós bevételt hozott. Nem véletlenül lett 1986 legnagyobb árbevételt produkáló mozija, amellyel a szereplők Tom Cruise, Kelly McGillis, Val Kilmer, Anthony Edwards és Tom Skerritt is beírta magát a filmtörténelembe – annak ellenére, hogy mindegyik színész még számos remek alakítással büszkélkedhetett későbbi karrierje során, a Top Gun biztosan a legnépszerűbbek közé tartozik.

Ám nem csak a filmet, de a zenéjét is igazi kultusz övezi – nem véletlenül a Top Guné minden idők egyik legnépszerűbb filmzenei albuma, amely csak az Egyesült Államokban kilencszeres platinalemez. A Top Gun legnépszerűbb felvétele, kétség kívül a “Take My Breath Away”, amelyet Giorgio Moroder és Tom Whitlock írt és a Berlin vitt sikerre – a dal Oscar- és Arany Glóbusz-díjat is nyert.

Fotó: CBS via Getty Images

Eddig 2,2 millió eurót hozott a fizetős belépés Velencének

Kalapács alá kerül John Lennon elajándékozott napszemüvege

A Gracenote hét magyar aranyat és huszonhárom érmet vár

Miért fogyott le Liam Neeson?

Ezek a legkedveltebb úticélok a Balatonnál

Az Edda Művek nyitja Dj Dominique zárja a Szerencsi Artúr Napok Fesztivált

34 éve jelent meg John Bon Jovi Oscar-díjas felvétele

A Király nem csak a zenébe adta bele szívét-lelkét

Ma van a Hold világnapja

Isten éltesse Carlos Santanát!

További hírek

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Best FM

Most szól:

  • Következő