A kongresszusi könyvtáros, Carla Hayden kedden bejelentette azt a 25, új zenei címet amelyek “a kulturális, történelmi vagy esztétikai jelentőségük miatt méltók arra, hogy a nemzeti hangfelvétel -örökség részeként megőrizzék őket az örökkévalóságnak”, így 2024-ben bekerülnek a washingtoni Kongresszusi Könyvtár gyűjteményébe.

Mostantól az amerikai Kongresszusi Könyvtár legjelentősebb hangfelvételeit őrző gyűjtemény része többek közt az “ABBA” 1976-os „Visitors” című albuma,  Notorious B.I.G. 1994-es „Ready to Die” albuma, a „Blondie” 1978-as „Parallel Lines” című sikeralbuma, valamint Gene Autry „Rudolph, the Red-Nosed Reindeer” című száma.

Gene Autry, „az éneklő cowboy”, a 20. század közepének egyik legnagyobb amerikai sztárja volt, és 1949-ben rögzítette a „Rudolph, the Red-Nosed Reindeer” című dal végleges változatát. Tavaly a Kongresszusi Könyvtár zenei gyűjteményéhez -, amely immár 650 címet tartalmaz- még egy, igaz újabb, de már örökzöld karácsonyi sláger is csatlakozott – Mariah Carey „All I Want For Christmas Is You” című száma.

A „Visitors” az ABBA negyedik stúdióalbuma, amelynek olyan slágereket köszönhetünk, mint a „Dancing Queen”, a „Money, Money, Money” és a „Fernando.
Debbie Harry és a „Blondie” számára az igazi áttörést az 1978-as „Parallel Lines” hozta el – az album, a híres fekete-fehér csíkos borítójával. A  „Parallel Lines” -on hallható a Blondie máig egyik legnépszerűbb felvétele, a „Heart of Glass” is.

De az Egyesült Államok nemzeti hangfelvétel -örökségének része lett a Green Day 1994-es albuma a „Dookie” és a Dixie Chicks 1998-as “Wide Open Spaces” albuma és Notorious B.I.G. szintén 1994-es, „Ready to Die” albuma, melyen olyan slágerek szerepelnek, mint a „Juicy” és a „Big Poppa”. Ez maradt egyébként a rapper egyetlen albuma, amit még életében dobtak piacra.

A kislemezek közül olyan slágerek kerültek még be idén az amerikai Kongresszusi Könyvtár hengfelvétel-gyűjteményébe, mint Bobby McFerrin „Don’t Worry, Be Happy” című felvétele vagy Bill Wither klasszikusa, az „Ain’t No Sunshine”.

Fotó: Aillie Walsh

Cseh Tamás kiadatlan dalai jelennek meg vinylen

Fergeteg Party és TNT koncert is várja a nagyközönséget az idei Plázs szezonyitóján

Új klipet kapott a „Let It Be”

38 éve mutatkozott be a Top Gun

David Gilmour ősszel koncertkörútra indul

Nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Július 8-án tesznek esküt az olimpiára utazó magyar sportolók

Az AC/DC már az új tagokkal próbál a pénteken stratoló turnéra

Koncertek, színházi előadások, kiállítások - kétszázötven program az idei Bőköz Fesztiválon

Ma kezdődik a 77. cannes-i fesztivál

További hírek

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Best FM

Most szól:

  • Következő