A Mesehősök bélyegsorozat részeként Mekk Eleket ábrázoló, sorszámozott alkalmi bélyegblokkot bocsátott ki a Magyar Posta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal (MTVA) együttműködésben.

A Mesehősök sorozatban a Süsü, a sárkány; a Frakk, a macskák réme; a Kukori és Kotkoda; a Mazsola és Tádé; valamint a TV Maci figurái után Mekk Elek, az ezermester figurája tűnik fel a bélyegblokkon.

Az ötvenedik születésnapját ünneplő Mekk Elek bábfilmsorozat sikeréhez hozzájárult Romhányi József zseniális rímhasználata, valamint a Ránki György zeneszerző által alkotott dallamvilág is – mondta Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója.
A bábműfaj egy olyan műfaj, amelynek nem lenne szabad elvesznie és kihalnia – hangsúlyozta Papp Dániel, majd reményének adott hangot, hogy a jövőben is fognak készülni a fiatalabb korosztályok számára oktató-nevelő célú bábfilmsorozatok.

A 13 részes bábfilmsorozat generációkon átívelő hatása nem csak a kedves figurákban, a humánus történetekben rejlik, hanem a mélyebb üzenetekben is – mondta Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta Zrt. alelnöke. A mese történései arra is felhívják a figyelmünket, hogy ha nem leljük örömünket egy szakmában, vagy nem érezzük magunkat abban tehetségesnek, akkor bátran érdemes új szerepkört kipróbálnunk – tette hozzá.
Hegmanné Nemes Sára kiemelte Romhányi József azon érdemét, hogy a bábfilmsorozatnak köszönhetően sokan megismerhették hazánkban az eszperente nyelvi játékot.

Mekk Elek, a magát ezermesternek kikiáltó kecske története Romhányi József tollából született 1973-ban és 1974-75 között volt először képernyőn. Az egyes epizódokból sorra kiderül, hogy a mesehős valójában egyáltalán nem ért a házát díszítő cégérekhez tartozó különféle mesterségekhez, de a szakmai hiányosságait megmosolyogtató kreativitásával igyekszik pótolni. A sorozat utolsó részében végül megmutatkozik hozzáértése, így a szabóságot jelképező cégért megtarthatja.
A Pannónia Filmstúdió által készített Mekk Elek, az ezermester című bábfilmsorozatot Imre István rendezte, dramaturgja Bálint Ágnes, figura- és díszlettervezője Koós Iván volt.

A bélyegblokk Weisenburger István grafikusművész tervei szerint a Pénzjegynyomda Zrt.-ben készült negyvenezer példányban. Az alkalmi bélyegblokk három címletén Mekk Elek figurája jelenik meg, utalva a mese minden epizódjában megjelenő hármas egységre: a főhős okoskodására, az ügyetlen megvalósítási kísérletre és a menekülésre.

A bélyeg további különlegessége a sorozat eddig megjelent darabjaira, valamint a bemutatott mesékre és alkotóikra vonatkozó érdekességeket felsorakoztató gyűjtőoldalra vezető QR-kód.
A máig népszerű bábfilmsorozatot rendszeresen műsorra tűzi a közmédia erőszak- és reklámmentes M2 gyerekcsatornája – írták az eseményre kiadott közleményben.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ég veled Maggie Smith

Megérkezett Ákos első dupla stúdióalbuma

Ma van a turizmus világnapja

37 éve állt az amerikai slágerlista élére a „Bad”

Bejelentették az idei Rock & Roll Hírességek Csarnoka beiktatási ceremónia fellépőit

Az Iron Maiden duplázik Budapesten jövő májusban

Michael Jackson "Thrillerje" belépett a YouTube milliárdosok klubjába

Eddig kiadatlan felvételekkel érkezik az új Eric Clapton album

Az erő legyen veled Mark Hamill!

Dupla Piramis koncertlemez jelent meg felújítva, vinylen

További hírek

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Best FM

Most szól:

  • Következő