Ma a zenei időgép 1969-be repít vissza bennünket, amikor a mai napon, június 20-án történt valami, ami már a zenetörténelem része: David Bowie felvette a legendás “Space Oddity” című számot. Ez volt az első nagy slágere, amelyben bemutatkozott az űrhajós Major Tom is – az egyik, Bowie számos különböző alteregója közül – aki később megjelenik több slágerében. Bár a “Space Oddity” csak a kezdet volt, amellyel az egyik legcsodálatosabb karrier vette kezdetét a rock – és popzene világában, mégis Bowie egyik legismertebb dala marad.

A “Space Oddity” amelyet részben Stanley Kubrick 1968-as filmje, a „2001: Űrodüsszeia” inspirált, egy kitalált űrhajós, Major Tom történetét meséli el. A több mint öt perc hosszú felvételben hallható, rendhagyó dialógusok a rajongók kedvencei lettek – nem véletlen, hogy a „Space Oddity” a mai napig Dawid Bowie legnagyobb példányszámban eladott lemeze Nagy-Britanniában, megelőzve még a 80-as években hatalmas sikert aratott “Let’s Dance” című kislemezt.

“Space Oddity” az első, a legendás zenész emblematikus tudományos-fantasztikus zenei sorozatából, és többek közt az “Ashes to Ashes”, “Hallo Spaceboy” és a “Blackstar” előfutára is.

Fotó: Michael Ochs Archives/Getty Images

Ma van a kempingezés világnapja

A 199. Anna-bált rendezik július 27-én Balatonfüreden

Újabb zenészek, filmesek és sportolók kapnak csillagot a Híressegek Sétányan

Miért nem lesz benne Colin Firth az új Bridget Jones-filmben?

Rózsaünnepet rendeznek Szőregen

Több mint négy évtizede jelent meg a ''Who's That Girl?''

A Def Leppard Tom Morelloval készített dalt

A nap, amikor a Smile-ból Queen lett

Továbbra is Bécs a világ legélhetőbb városa

Útmutató a magyar továbbjutáshoz

További hírek

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Best FM

Most szól:

  • Következő