A dal egyik legikonikusabb része a nyitó szöveg: „I said a hip hop, the hippie, the hippie to the hip-hip-hop and you don’t stop”, azóta gyakorlatilag szállóigévé vált.  Valószínűleg mindenki rájött, hogy a  Th Sugar Hill Gang “Rapper’s Delight” című számáról van szó, amely 45 éve, a mai napon, szeptember 16-án jelent meg.

Bár nem ez volt az első dal, amelyben rappeltek, mégis ezt tekintik az első hivatalos rap felvételnek, amely utat nyitott egy új zenei műfajnak és amely népszerűvé tette a rapet és a hip-hopot nem csak az Egyesült Államokban hanem világszerte. A The Sugarhill Gang a “Rapper’s Delight”-al nemcsak a rapet, hanem a hip-hop kultúrát is megismertette a széles közönséggel, miközben a felvételben megragadta a műfaj dinamikáját és energiáját is.

A “Rapper’s Delight” az első olyan hip-hop dalok közé tartozott, amelyben elejétől a végéi, folyamatosan rapelnek, ezzel is új irányt mutatva a zenei világ számára. A dal sikere bizonyította, hogy a hip-hop nemcsak egy szubkulturális jelenség, hanem komoly zenei műfaj, amely képes meghódítani a slágerlistákat is.
A dal Chic “Good Times” című diszkósláger ritmusát használja alapnak, ami azt is megmutatta, hogy a hip-hop képes különböző zenei stílusokból inspirálódni, és új, izgalmas formákat létrehozni.

A The Sugarhill Gang “Rapper’s Delight” című dala mérföldkőnek tekinthető a modern zene történetében, mivel ez az első hiphop dal, amely széles körű kereskedelmi sikert (is) aratott. Bár a hiphop mozgalom a ’70-es évek New York-i block party-in született, ez a felvétel volt az, amely eljuttatta a műfajt az amerikai mainstream közönséghez, és később világszerte is ismertté tette.

A “Rapper’s Delight” a zenei világban betöltött úttörő szerepe mellett a Rolling Stone magazin „Minden idők 500 legjobb dala” listájára is felkerült, a 251. helyre. Továbbá a VH1 és az About.com is a második helyre sorolta a „100 legjobb hip-hop dal” listáján.

Fotó: Michael Ochs Archives/Getty Images

Elhunyt Rosie, a világ legöregebb cicája

36 éves a U2 egyik legkedveltebb slágere

Ma van a béke nemzetközi napja

Új videoklippel jelentkezett a Queen

41 éve a Kiss tagjai felfedték a valódi arcukat

Szeptember végén kerül a mozikba a Kaláka együttesről szóló dokumentumfilm

A magyarok továbbra is szeretnek Horvátországba járni

Újra összeállt a legendás Kern-Koltai páros

David Gilmour új albuma már az első héten a brit slágerlista élére tört

Menni kéne – országos turnén a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról

További hírek

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Best FM

Most szól:

  • Következő