Spanyol kutatók állítják, hogy Kolombusz Kristóf spanyol zsidó származására találtak bizonyítékot a felfedező földi maradványain elvégzett DNS-vizsgálatok során. A 22 évvel ezelőtt indult kutatás folyamatát és eredményeit a spanyol közszolgálati televízió, a TVE szombaton bemutatott “Kolombusz DNS. Az igazi eredete” című dokumentumfilmje tárta fel.

A projektet vezető José Antonio Lorente igazságügyi orvosszakértő, a granadai egyetem tanára elmondta: a vizsgálat során a összevetették a sevillai katedrálisban nyugalomra helyezett Kolombusz Kristóf csontjainak DNS-ét, fiának Hernandónak és más, ismert leszármazottak DNS-mintáival egyebek mellett.

Ezekből megállapították, hogy bizonyos genetikai jellemzők bizonyítják a szefárd zsidó származást, valamint azt, hogy a Földközi-tenger nyugati medencéjének területén születhetett, az akkori aragóniai királyságban.

Kolombusz Kristóf születési helye és származása a történelem egyik nagy rejtélyei közé tartozik, amelyet már számos tudományos elmélet próbált megfejteni. A legelterjedtebb elképzelés szerint genovai születésű és olasz származású, de például a spanyol királyi akadémia eddig úgy vélte, hogy valójában Portugáliában született és nőtt fel.

Az El País című napilap a dokumentumfilm kapcsán arról számolt, be, hogy a tudományos világ kétkedve fogadta az elhangzott állításokat. Volt olyan szakértő, aki szerint lehetetlen a részleges maradványokból ilyen következtetéseket teljes bizonyosággal levonni, más pedig hiányolta, hogy José Antonio Lorente nem publikált olyan tudományos tanulmányt, amely bizonyítaná az állításait.

Forrás: MTI

Fotó:  PHAS/Universal Images Group/Getty Images

David Gilmour kijött a "dagonyából" - elkelt a Pink Floyd katalógusa

Michael Jackson kabátját és John Lennon erősítőjét is elárverezik

Több mint száz éve indult el a Disney meséje

Ma van a kenyér világnapja

Kezdőőődik! Jön az „All I Want For Christmas Is You” jubileumi kiadása

36 évvel ezelőtt a Bon Jovi negyedik stúdóalbuma a Billboard csúcsára ért

Költőládák kihelyezésével segítheti a lakosság a baglyok szaporodását

Márciusban érkezik a Iron Maiden dokumentumfilm

Több mint egymillió forintért kelt el egy József Attila-kötet

52 éve Michael Jackson először állt az amerikai slágerlista élére

Közel négy évtizede robbant be a zenei szénára Cyndi Lauper

További hírek

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Best FM

Most szól:

  • Következő