1980. október 17-én dobta piacra Bruce Springsteen „The River” című albumát az Egyesült Államokbant; ugyanezen a napon, az óceán túlpartján, Nagy-Britanniában megjelent a Dire Strates „Making Movies” című korongja. Mindkét zenei anyag meghatározó lett az előadók munkásságában, mi pedig igazi klasszikusokat köszönhetünk nekik.

A „The River”-t máig a Főnök egyik legfontosabb műveként tartják számon. Ez Springsteen ötödik stúdióalbuma, és egyben az első dupla albuma is, amelyre 20 dal került fel. A lemezzel, amely főleg a hétköznapi emberek, leginkább a munkásosztály életét és küzdelmeit helyezi középpontba Bruec Springsteen egy széles közönséget szólított meg. Ugyanakkor a címadó dal, „The River”, különösen személyes vonatkozású, hiszen a zenész nővére ihlette.

A „The River”-t a kritikusok és a rajongók is szerették – nem véletlen, hogy több mint 5 millió példányban kelt el az Egyesült Államokban és listavezető lett a Billboard 200-on. A címadó dal mellett az albumról a „Hungry Heart” című dal – Springsteen első top 10-es kislemeze lett az USA-ban- is hatalmas sláger lett.

 

Az album Egyesült Királyságban is rendkívül sikeres volt, ahol is az első helyen debütált a slágerlistán. Bruce Springsteen személyes, őszinte szövegei és energikus zenei stílusának köszönhetően a „The River” az évtized egyik meghatározó rockalbuma lett.

Mindeközben Nagy-Britanniában…

1980. október 17-én egy másik korszakalkotó zenei anyag is napvilágot látott: a Dire Straits harmadik stúdióalbuma, a „Making Movies”, amely már határozottabban magán viselet Mark Knopfler dalszerzői „lenyomatát” és a zenekar egyre kifinomultabb hangszerelését – „történetmesélő” számaival pedig jól reprezentálta a Dire Straits egyedi stílusát.

A lemezen hallható hét dal között találjuk a ma már igazi klasszikusnak számító „Romeo and Juliet”-et a „Tunnel of Love”-ot valamint a „Skateaway”-t.
A „Making Movies” a Dire Strates hazájában, az Egyesült Királyságban a negyedik – míg az Egyesült Államokban a 19. helyig jutott a slágerlistán.

Fotó: Pexels/Dids

Papp Lászlónak állít emléket a Déryné Társulat ősbemutatója

Remek zenei anyagokat köszönhetünk a mai napnak – tengeren innen és túl

Dokumentumfilm az 1956-os forradalomról Leslie Mandokitól

Érdemes lesz ma este az eget kémlelni

36 éve Whitney Houston harmadszorra állt a brit slágerlista

Michael Jackson kabátját és John Lennon erősítőjét is elárverezik

Több mint száz éve indult el a Disney meséje

Ma van a kenyér világnapja

Kezdőőődik! Jön az „All I Want For Christmas Is You” jubileumi kiadása

36 évvel ezelőtt a Bon Jovi negyedik stúdóalbuma a Billboard csúcsára ért

További hírek

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Best FM

Most szól:

  • Következő