Cher, a Foreigner, Dionne Warwick és mások bekerültek a Rock and Roll Hírességek Csarnokába. Az eseményt Clevelandben tartották, ahol Dua Lipa és Cher a „Believe” című dallal nyitották meg a szombat esti ceremóniát – számolt be az Associated Press.

Idén a Rock and Roll Hírességek Csarnokába olyan legendák kerültek be, mint az egyszeri és megismételhetetlen Cher, a funk mesterei, a Kool & the Gang, a Foreigner rockzenekar, az angol rockénekes és gitáros Peter Frampton, az amerikai énekesnő és televíziós műsorvezető Dionne Warwick, Mary J. Blige, az A Tribe Called Quest hip-hop együttes, a Dave Matthews Band amerikai rockzenekar, a heavy metál keresztapja,  Ozzy Osbourne – aki a Black Sabbath tagjaként már bekerült a rock halhatatlanjai közé.
2024-ben Post Humus avatták be a Rock and Roll Hírességek Csarnokába Jimmy Buffett, az MC5 együttes, a néhai Alexis Korner,  John Mayall, Norman Whitfield és az amerikai énekesnő és dalszerző „Big Mama” Thornton.

Chert Zendaya méltatta, megjegyezve, hogy az énekes-színésznő neve éppoly legendás, mint az öröksége. Zendaya kiemelte, hogy a 78 éves Cher az egyetlen nő, aki minden egyes évtizedben az elmúlt hétből, listavezető slágerrel szerepelt a Billboard Hot 100-on.

“Könnyebb kétszer elválni, mint bekerülni a Rock and Roll Hírességek Csarnokába” – mondta Híven önmagához Cher a beiktatási ceremónián. Köszönőbeszédében arról is beszélt, hogy Hamupipőke inspirálta, és köszönetet mondott az édesanyjának, amiért megtanította, hogy soha ne adja fel.
“Örökre megváltoztattam a zene hangzását” – tette hozzá Cher, aki pont egy évvel korábban élesen kritizálta a Rock and Roll Hírességek Csarnokát, amiért eddig mellőztéka jelöltek listáján.

Cher részéről az utóbbi mondat egyáltalán nem szerénytelenség, egyedi hangja, stílusa nem csak a 70-es és 80-as évek igazi zenei ikonjává tette, hanem a 90-es években is a zenei szcéna meghatározó és újító alakja maradt – “Believe” című slágere például az első felvételek közt volt, amelyben az autotune technikát alkalmazták.

Ozzy Osbourne-t Jack Black “vezette be” másodszorra is a rock halhatatlanjai közé, a DAve Matthews Bandet pedig Julia Roberts, aki “Dave,Dave,Dave,Dave” feliratú pólóban lépett színpadra. Mary J. Blige-ról pedig Dr Dre mondott méltató beszédet.

A Kool & the Ganget, Chuck D „vezette be” Rock and Roll Hírességek Csarnokába a megjegyezve, hogy az együttes 12 top 10-es slágerrel rendelkezik a Billboard Hot 100-on.

Sammy Hagar amerikai énekes és dalszerző a Foreignert méltatta, akik a 70-es és 80-as években a rockzene meghatározó zenakara voltak, számos listavezető felvétellel, ám csak tavaly kerültek be először a Rock and Roll Hírességek Csarnoka jelöltjei közé – annak ellenére, hogy több mint 20 éve megfeleltek a feltételeknek.

Roger Daltrey, a The Who énekese mutatta be Peter Frampton-t, megjegyezve, hogy „valószínűleg könnyebb lenne felsorolni azokat, akikkel nem dolgozott együtt, mint azokat, akikkel igen”. Frampton főként az 1976-os dupla albumának, a „Frampton Comes Alive”-nak köszönhetően került be a hírességek csarnokába. Az albumot a Rolling Stone magazin minden idők 50 legnagyobb koncertalbumai közé sorolta.

John Sykes, a Rock and Roll Hírességek Csarnoka Alapítvány elnöke elmondta a ceremónia előtt, hogy a céljuk visszatérni a rockzene gyökereihez, és nem szeretnék „túltágítani” ezt a kategóriát.

Fotó: Theo Wargo/Getty Images for The Rock and Roll Hall of Fame

Cher, a Foreigner és Mary J Blige már visszavonhatatlanul a rock halhatatlanjai közé kerültek

Közel négy évtizede az A-ha zenetörténelmet írt

37 éves az INXS legsikeresebb albuma

A mai nap kétszeresen jelentős a Queen történetében

Alice Cooper: A hard rock egyedülálló, 50 év alatt sem vesztett semmit a szépségéből

Papp Lászlónak állít emléket a Déryné Társulat ősbemutatója

Remek zenei anyagokat köszönhetünk a mai napnak – tengeren innen és túl

Dokumentumfilm az 1956-os forradalomról Leslie Mandokitól

Érdemes lesz ma este az eget kémlelni

36 éve Whitney Houston harmadszorra állt a brit slágerlista

További hírek

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Best FM

Most szól:

  • Következő