A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Nébih Maradék nélkül programja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, az MDOSZ szakmai támogatásával idén adagkalkulátorral segíti a karácsonyi menütervezést.

A fejlesztés révén a maradeknelkul.hu oldalon ezentúl könnyedén kiszámítható, mennyi alapanyagra lesz szükség a tervezett vendégszámhoz, elkerülve ezáltal az élelmiszerpazarlást.
A karácsonyi időszakban a kukába kerülő élelmiszerek aránya rendszerint még magasabb. Ilyenkor a menü túltervezése miatt a nagy mennyiségben megvásárolt, vagy elkészített ételek pazarlása jelenti a legnagyobb problémát. A pazarlás megelőzésében ezentúl a Maradék nélkül program adagkalkulátora is segítséget nyújt.
A kalkulátor iránytűként mutatja a korcsoportok szerinti reális alapanyag mennyiséget. Ezzel megkönnyíti a menü és a bevásárlólista összeállítását, amivel elkerülhető a felesleges élelmiszervásárlás és főzés.
Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Fotó: Getty Images