A világ legjobb konyhái között, a Taste Atlas hagyományos rangsora alapján, a képzeletbeli ízdobogó tetjén az olasz konyha áll.

A Taste Atlas 2025/26-os listáját 18 912 ételre leadott 590 228 érvényes szavazat alapján állította össze. A „legízletesebb konyhák” rangsorának első három helyén Olaszország (4,64-es index), Görögország (4,60) és Peru (4,54) áll.
A top 10-be bekerült a portugál (4. hely, 4,53) -, a spanyol (5. hely, 4,53)-, a japán – (6. hely, 4,49) és a török konyha is ( 7. hely, 4,49)., valamint a kínai, a francia és az indonéz konyha – utóbbi három egyaránt 4, 48-as index-szel. A világ 100 legjobb konyhája közül, a ciprusi került az utolsó helyre.
Az ajánlott ételek között, amelyeket mindenképp meg kell kóstolni, szerepel a nápolyi pizza, a görög, lakóniai extra szűz olívaolaj, a perui okopa, azaz fekete mentával készült szósz, a portugál leveles tésztás tojáskrémes kosárkák, a Pastéis de Belém, a japán wagyu marhahús, valamint a török kahvaltı reggeli.
A rangsorban a magyar konyha a 20. helyet foglalja el 4,32-as indexszel. A „kötelezően ajánlott” magyar ételek között szerepel a gulyásleves, a krémes, a csirkepaprikás, a marhapörkölt, a lecsó, a pogácsa, a lángos, a dobostorta, a kürtöskalács és meglepő (vagy nem meglepő) módon a teljesen egyszerű kifli is.
Fotó: Pexels/Rene Strgar