A kongresszusi könyvtáros, Carla Hayden kedden bejelentette azt a 25, új zenei címet amelyek “a kulturális, történelmi vagy esztétikai jelentőségük miatt méltók arra, hogy a nemzeti hangfelvétel -örökség részeként megőrizzék őket az örökkévalóságnak”, így 2024-ben bekerülnek a washingtoni Kongresszusi Könyvtár gyűjteményébe.

Mostantól az amerikai Kongresszusi Könyvtár legjelentősebb hangfelvételeit őrző gyűjtemény része többek közt az “ABBA” 1976-os „Visitors” című albuma,  Notorious B.I.G. 1994-es „Ready to Die” albuma, a „Blondie” 1978-as „Parallel Lines” című sikeralbuma, valamint Gene Autry „Rudolph, the Red-Nosed Reindeer” című száma.

Gene Autry, „az éneklő cowboy”, a 20. század közepének egyik legnagyobb amerikai sztárja volt, és 1949-ben rögzítette a „Rudolph, the Red-Nosed Reindeer” című dal végleges változatát. Tavaly a Kongresszusi Könyvtár zenei gyűjteményéhez -, amely immár 650 címet tartalmaz- még egy, igaz újabb, de már örökzöld karácsonyi sláger is csatlakozott – Mariah Carey „All I Want For Christmas Is You” című száma.

A „Visitors” az ABBA negyedik stúdióalbuma, amelynek olyan slágereket köszönhetünk, mint a „Dancing Queen”, a „Money, Money, Money” és a „Fernando.
Debbie Harry és a „Blondie” számára az igazi áttörést az 1978-as „Parallel Lines” hozta el – az album, a híres fekete-fehér csíkos borítójával. A  „Parallel Lines” -on hallható a Blondie máig egyik legnépszerűbb felvétele, a „Heart of Glass” is.

De az Egyesült Államok nemzeti hangfelvétel -örökségének része lett a Green Day 1994-es albuma a „Dookie” és a Dixie Chicks 1998-as “Wide Open Spaces” albuma és Notorious B.I.G. szintén 1994-es, „Ready to Die” albuma, melyen olyan slágerek szerepelnek, mint a „Juicy” és a „Big Poppa”. Ez maradt egyébként a rapper egyetlen albuma, amit még életében dobtak piacra.

A kislemezek közül olyan slágerek kerültek még be idén az amerikai Kongresszusi Könyvtár hengfelvétel-gyűjteményébe, mint Bobby McFerrin „Don’t Worry, Be Happy” című felvétele vagy Bill Wither klasszikusa, az „Ain’t No Sunshine”.

Fotó: Aillie Walsh

Folytatódott a hollywoodi hangulat a cannes-i filmfesztiválon

Sir Paul McCartney az első fontmilliárdos brit zenész

A Pink Floyd nagysikerű albuma blue ray-en jelent meg

46 éves a Grease emblematikus slágere

Lemaradt Csepregi Éva életműkoncertjéről? Itt a nagy alkalom, hogy átélje!

Cseh Tamás kiadatlan dalai jelennek meg vinylen

Fergeteg Party és TNT koncert is várja a nagyközönséget az idei Plázs szezonyitóján

Új klipet kapott a „Let It Be”

38 éve mutatkozott be a Top Gun

David Gilmour ősszel koncertkörútra indul

További hírek

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Best FM

Most szól:

  • Következő