88 éves korában elhunyt Donald Sutherland aki olyan szerepeiről ismert, mint a “Piszkos tizenkettő” és “Az éhezők viadala” vagy a „Kelly Hősei”– jelentette be a szomorú hírt fia, Kiefer Sutherland.

“Nehéz szívvel jelentem be édesapám halálát” – jelentette be az “X” platformon a színész, aki apját a filmtörténelem egyik legfontosabb színészének nevezte.

Donald Sutherlandet az egyik legjobb színésznek tartották, akit soha nem jelöltek Oscar-díjra. 2017-ben azonban megkapta az  Oscar-életműdíjat. Pályája során a kanadai színész Emmy-díjat és két Golden Globe-díjat is átvehetett. Háromszor nősült és három gyermeke van, köztük a legismertebb Kiefer, aki követte apját Thalia nyomában.

Több mint 60 évet felölelő karrierje során, mintegy 200 filmben szerepelve Donald Sutherland eklektikus alakításaival vált ismertté, aki főgonoszon át, az antihősön keresztül, a romantikus főhősig számtalan karaktert képes volt megformálni.

“Soha nem félt egy szereptől sem, legyen az jó, rossz vagy csúf” – írta a fia. “Szerette, amit csinált, és azt csinálta, amit szeretett, és senki sem kívánhatott volna többet. Egy tartalmas élet az övé.”

Donald Sutherland színészi karrierje a hatvanas évek elején indult, 1964-ben mutatkozott be az “Élőhalott kastélya”, olasz horrorfilmben, ám első nagy szerepét 1967-ben kapta a “Piszkos tizenkettő” című klasszikusban, amelyben Charles Bronson játszotta a főszerepet. A világhírnevet végül Hawkeye Pierce szerepe hozta meg számára Robert Altman “M.A.S.H.” című produkciójában. Nyúlánk alakja, jellegzetes kisugárzása és rejtélyes mosolya különleges bájt és egyediséget kölcsönzött a személyiségének.

Számtaln sikerei közé tartozik az 1971-es “Klute” című thriller, amelyben egy magánnyomozót alakít, aki egy perverz gyilkost nyomába ered, aki egy prostituált lányt fenyeget, akit Jane Fonda alakított; Sutherland játszott a  négy Oscarral elismert „Átlagemberek”-ben is. 1977-ben Fellini felkérte, hogy szerepeljen a “Casanova” című filmben. A Kelly hőseiben nyújtott alakítása pedig – számos híres kollégája mellett – máig kultikus és felejthetetlen! „Csodabogár” mindig velünk marad…

Fotó:   Carlos R. Alvarez/WireImage/Getty Images

Kalapács alá kerül John Lennon elajándékozott napszemüvege

A Gracenote hét magyar aranyat és huszonhárom érmet vár

Miért fogyott le Liam Neeson?

Ezek a legkedveltebb úticélok a Balatonnál

Az Edda Művek nyitja Dj Dominique zárja a Szerencsi Artúr Napok Fesztivált

34 éve jelent meg John Bon Jovi Oscar-díjas felvétele

A Király nem csak a zenébe adta bele szívét-lelkét

Ma van a Hold világnapja

Isten éltesse Carlos Santanát!

Kökény Attila a rajongóival és Rakonczai Viktorral ünnepel

További hírek

Dévényi Tibor

Abaházi Csaba

Vágó Piros

Lovász László

Bochkor Gábor

Jurásek Balázs

Nyerges Izabella

Várkonyi Attila

Dénes Tamás

Leirer Timi

B. Tóth László

Best FM

Most szól:

  • Következő